تاریخ انتشار: ۰۰:۰۷ - ۰۵ فروردين ۱۴۰۴
در گفت‌وگوی اقتصاد ۲۴ با رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران مطرح شد:

۱۴۰۳ سال خوبی برای صنف طلافروشان نبود/ کاهش قدرت خرید مردم باعث کاهش فروش طلافروشان شد

رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران می‌گوید: نوسانات و افزایش قیمت طلا و سکه باعث تشدید بحران و رکودی که از ابتدای سال داشتیم، شده است. در مجموع سال ۱۴۰۳ سال پر التهاب و پر نوسان قیمت در بازار‌های جهانی و داخلی بود. سالی بود که اصناف کشور، به خصوص صنعت ما شرایط خوبی نداشتند و خیلی نتوانستند نسبت به هزینه‌های جاری، تولید و فروششان تغییراتی به وجود بیاورند و حتی کاهش فروش هم داشتند.

طلا

اقتصاد۲۴- بازار طلا در حالی سال ۱۴۰۳ را شروع کرد که هر گرم طلای ۲۴ عیار با قیمت ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان و هر گرم طلای ۱۸ عیار در ابتدای سال ۳ میلیون و ۳۲۰ هزار تومان به فروش می‌رسید؛ اما سال، سال پرالتهاب و تنش سیاسی بود، تا حدی که در روز‌های پایانی سال نیز این روند صعودی قیمت‌ها متوقف نشد و طلا به کانال ۷ میلیون تومانی و سکه تمام بهار آزادی نیز به قیمت ۸۸ میلیون تومانی رسید. بر اساس رصد بازار، در دوره ۹ ماهه سال ۱۴۰۳ سکه با ۳۹ درصد افزایش قیمت عنوان پربازده‌ترین بازار را به خود اختصاص داد.

نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران در تحلیل خود از روند بازار طلا و سکه در سال ۱۴۰۳ به اقتصاد ۲۴ گفت: «از ابتدای سال میلادی ۲۰۲۴ تحلیل‌ها در سطح دنیا بر این بود که تا پایان این سال میلادی افزایش بازار‌های جهانی و افزایش اونس جهانی را داشته باشیم. ابتدای سال میلادی قیمت اونس جهانی ۲ هزار و ۲۷ دلار بود و تحلیل بر این بود که تا پایان سال روند افزایش اونس تا ۳ هزار دلار را داشته باشیم. این اتفاق به صورت تدریجی در طول سال آغاز شد و تا پایان سال ۲۰۲۴، ۲ هزار و ۸۷۰ دلار افزایش اونس جهانی را شاهد بودیم؛ بنابراین این تحلیل نقش مهمی در افزایش قیمت‌ها در بازار جهانی داشت.»

وی درباره اثر افزایش قیمت طلای جهانی بر بازار طلا در داخل کشور، بیان کرد: «افزایش تدریجی بازار جهانی باعث شد بازار داخلی ما و کشور‌های دیگر به صورت تدریجی قیمت‌ها را طی کند. در بازار داخلی یک مقدار نوسانات بازار ارز و عرضه و تقاضا، که امسال وضعیت خوبی نداشت، بازار ما را هم تحت تاثیر قرار دارد؛ بنابراین از روز‌های پایانی سال ۱۴۰۲ و از ابتدای سال ۱۴۰۳ بصورت تدریجی این افزایش قیمت را داشتیم. در ابتدای سال میلادی ۲۰۲۵ تحلیل بر این است که در بازار‌های جهانی روند افزایش اونس جهانی تا ۳ هزار و ۳۰۰ دلار را داشته باشیم. در صورتی که این پیش‌بینی رخ دهد و ما شاهد افزایش تدریجی اونس جهانی طلا باشیم، بازار‌های داخلی ما و تمام دنیا روند افزایش قیمت طلا را طی می‌کنند.»


بیشتر بخوانید: سه دلیل اصلی رکوردشکنی قیمت طلا؛ نوسان فلز زرد تا چه زمانی ادامه دارد؟


بذرافشان با اشاره به اثر ریسک‌های سیاسی بر افزایش قیمت طلا و سکه، عنوان کرد: «در میان عوامل داخلی نیز نوسانات بازار ارز، خبر‌های سیاسی و اقتصادی و عرضه و تقاضا، به افزایش قیمت در همان ابتدای سال ۱۴۰۳ منجر شد. باتوجه به اینکه سال ۱۴۰۳، سال جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری شده بود ولی متاسفانه واحد‌های تولیدی و توزیعی ما، مخصوصا واحد‌های تولیدی بین ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش تولید داشتند. این افزایش تدریجی قیمت باعث شد که همکاران ما شرایط خوبی نداشته باشند. یک مقداری تعطیلی‌های بازار و یک مقداری خبر‌های سیاسی و اقتصادی و همچنین نوسانات بازار ارز باعث شد که هم قدرت خرید مردم کاهش پیدا کند و هم واحد‌های تولیدی و توزیعی ما توان مقاومت در برابر هزینه‌های جاری و صنفیشان را نداشته باشند و دچار آسیب‌های مالی و اقتصادی شوند.»

رئیس اتحادیه طلا و جواهر درباره وضعیت بازار در روز‌های پایانی سال به اقتصاد ۲۴ گفت: «متاسفانه با اینکه داریم به روز‌های پایانی سال نزدیک می‌شویم، اما نوسانات و افزایش قیمت باعث تشدید بحران و رکودی که از ابتدای سال داشتیم، شده است. در مجموع سال ۱۴۰۳ سال پر التهاب و پر نوسان قیمت در بازار‌های جهانی و داخلی بود. سالی بود که اصناف کشور، به خصوص صنعت ما شرایط خوبی نداشتند و خیلی نتوانستند نسبت به هزینه‌های جاری، تولید و فروششان تغییراتی به وجود بیاورند و حتی کاهش فروش هم داشتند.»

وی همچنین درخصوص وضعیت تقاضا در بازار طلا، مطرح کرد: «تجربه سال‌های گذشته نشان داده که طلا جزو فلزات گران بهای دنیاست. از قبل انقلاب و بعد از آن کسانی که در این صنعت سرمایه گذاری کردند، شرایط خوبی برایشان فراهم شده است؛ هم ارزش پولشان حفظ شده و هم بصورت تدریجی افزایش قیمت را داشتند. البته این نگاه مشکلاتی هم برای ما بوجود آورده چراکه نگاه مردم نگاه سرمایه‌گذاری شده است. مردم کمتر خرید مصنوعات را انجام می‌دهند بیشتر به سمت خرید طلای آب شده و سکه رفته‌اند که این ضعف است چراکه طلای آب شده جزو مواد اولیه ساخت طلاست و طلا‌هایی که مستهلک می‌شوند و دست دوم هستند، باید ذوب شوند و به سمت چرخه تولید بروند. متاسفانه پلتفرم‌هایی که فروش آنلاین طلای آب شده، یکی از عوامل کاهش تقاضا و رکود در حوزه تولید و فروش ما شد.»

بذرافشان ادامه داد: «طی ماه‌های گذشته فروش طلای آب شده به صورت آنلاین خیلی باب شد و این برای تولید ما مشکل به وجود آورده است. دولت و مجلس باید این حوزه را به چشم یک صنعت ببینند. همچنین مردم هم طبق سنوات قدیم به سمت مصنوعات طلا بروند و نگاهشان فقط نگاه سرمایه‌گذاری و درازمدت نباشد. توصیه ما این است که مردم مانند سنوات قبل طلا بخرند تا هم بخش تولید تقویت شود و هم بعه صورت زینتی از آن استفاده کنند. طی ده سال گذشته شرایط تولید ما به شدت ارتقاء پیدا کرده و پیشرفت خوبی در بخش صادرات داشته‌ایم ولی متاسفانه یکسری قوانین و تبلیغاتی که برای فروش آنلاین طلا آب شده بوده، در درازمدت باعث آسیب به واحد‌های تولید و توزیع ما شده است.»

رئیس اتحادیه طلا و جواهر در پیش‌بینی خود از وضعیت این بازار در سال آینده، بیان کرد: «الان برای پیش‌بینی زود است و ما باید ببینیم در سال جدید شرایط اقتصادی مردم به کدام سمت و سو می‌رود. یک بخشی مربوط به نوسانات است که باید ببینیم آیا ثبات قیمت‌ها را در پیش داریم؟ همچنین اینکه بازار‌های جهانی جزو گزینه‌های اول است که باید صبر کنیم تا نتیجه آن پیش‌بینی را مشاهده کنیم. اگر این پیش‌بینی که اونس تدریجا در سال آینده میلادی به ۳ هزار و ۳۰۰ دلار برسد، قطعا بازار‌های داخلی هم افزایش تدریجی را خواهند داشت. یک بخش دیگر هم وابسته به شرایط تورم و اقتصادی مردم در سال جدید، نگاه دولت و مجلس و تغییر سیاست‌های اقتصادی است، چراکه طلا جزو خرید‌های آخر سبد خانواده‌هاست و درصورتی که پس‌اندازی داشته باشند، طلا می‌خرند. افزون بر این، فروش آنلاین هم اثر گذاشته و بخشی از قدرت خرید مردم در اثر تورم و افزایش قیمت مواد مصرفی‌شان بالا رفته است. سیاست‌های دولت و بانک مرکزی نسبت به ثبات قیمت ارز و برطرف کردن مشکلات اقتصادی هم از جمله عوامل اثرگذار بر این بازار است.»

ارسال نظر