تاریخ انتشار: ۱۳:۰۶ - ۲۱ مرداد ۱۳۹۸
محمدمهدی‌رئیس‌زاده در گفت‎وگو با اقتصاد۲۴ ؛

چرا اسکناس به جای بانک به سمت جیب مردم رفته است؟

رئیس‌زاده یکی از دلایل کوچ اسکناس و مسکوک در دست مردم را نبود اعتماد به سیستم بانکی دانست و گفت: اگر مردم به سیستم بانکی اعتماد نداشته باشند منابع خود را از بانک‌ها خارج و در بازارهای دیگر مانند سکه و ارز سرمایه‌گذاری می‌کنند.

سحر گلی‌زاده، اقتصاد24 - دلیل اصلی کوچ اسکناس و مسکوک در دست مردم چیست؟ بر اساس آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی طی پنج سال اخیر کوچ اسکناس و مسکوک از بانک ها به سمت مردم رفته است به طوری که اسکناس و مسکوک در دست مردم از ۳۳.۴ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۲ به ۵۴.۷ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۷ رسید، یعنی بیش از ۶۳ درصد رشد داشته است.

طی این سال‌ها بیشترین میزان رشد اسکناس و مسکوک در دست مردم مربوط به سال ۱۳۹۷ بوده که نسبت به سال ۱۳۹۶، بیش از ۲۳ درصد رشد داشته، یعنی حجم اسکناس‌ها به جای اینکه در بانک‌ها سپرده‌گذاری یا به اشکال دیگر سرمایه‌گذاری شود در دست مردم باقی مانده بود.

در همین رابطه محمد مهدی رئیس زاده، کارشناس بانکی به خبرنگار اقتصاد24 گفت: به دلیل بنگاهداری در بخش اقتصادی کشور، اسکناس در دست مردم بیشتر شده است و باعث شده به تبع آن مشکلات نقل و انتقال بسیاری داشته باشیم، همچنین اعتماد و اطمینان مردم نسبت به سیستم بانکی کاهش یافته است که این یکی از دلایل کوچ اسکناس به سمت مردم است اما شرایط محیطی هم بر آن اثرگذار بوده است.

وی افزود: یکی دیگر از دلایل کوچ اسکناس در دست مردم این است که بر اساس اصلاحیه قانون مالیات ها اگر افراد تراکنش های معاملاتی بالایی داشته باشند سازمان مالیاتی باید دلایل این تراکنش را پیدا کند که ناشی از نقل و انتقال وجه است یا کار تجاری است که صورت گرفته است که باید بر اساس آن مالیات پرداخت شود. همچنین باید نهادهای حاکمیتی و سازمان مالیاتی بر آن نظارت بیشتری داشته باشند.

حداکثر سه درصد اسکناس ها باید دست مردم باشد


رئیس زاده در پاسخ به این سوال که شکل صحیح هدایت پول باید به کدام سمت باشد؟ بیان کرد: بر اساس استانداردهای جهانی در مجموع سیستم بانکی نباید بیشتر از سه درصد اسکناس دست مردم باشد و بقیه باید در سیستم بانکی به صورت سپرده در کار مولد مورد استفاده قرار گیرد. تسهیلات در شرایطی که رونق اقتصادی وجود داشته باشد به سمت تولید حرکت می کند که در آخر باعث اشتغال می شود.

وی افزود: تعداد بانک های خصوصی ما بسیار است که منابع بسیاری را از مردم جذب کرده اند اما کار اصلی که باید صورت بگیرد رونق و گردش صحیح پول است که بتواند بین سود سپرده و سود تسهیلات برقرار شود، اما امروزه ناترازی در بانک ها حرف اول را می زند که ناشی از فضای کلی کسب و کار است که این مشکل را ایجاد می کند.

این کارشناس بانکی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه راهکاری برای جذب اسکناس های در دست مردم وجود دارد؟ بیان کرد: جلب اعتماد، اولین قدم برای جذب اسکناس در دست مردم است. ضمن اینکه در محیط اقتصادی نیز باید یک آرامشی وجود داشته باشد که تابع شایعات و نوسانات مسائل مختلف قرار نگیرد. فساد در کشور باعث سلب اعتماد مردم شده تا منابع به چرخه اقتصادی بازنگردد.

رئیس زاده افزود: اگر مردم به سیستم بانکی کشور اطمینان لازم را نداشته باشند باعث می شود منابع خود را از بانک ها خارج کنند و به بازارهای دیگر مانند سکه و ارز پناه ببرند در صورتی که بانک ها مطمئن ترین مکان برای سرمایه گذاری در اقتصاد هر کشوری بشمار می آیند. مردم صاحب سرمایه های کوچکی هستند که با تجمع آنها می شود کارهای بزرگی انجام داد.
ارسال نظر