اقتصاد24- چندی پیش ابراهیم هزارجریبی، مجری طرح پنبه کشور از افزایش سطح کشت پنبه خبر داده و گفته بود: در سال زراعی جاری پنبه در سطح ۹۰۲۵۰ هکتار از اراضی کشت شد که این میزان ۱۰ درصد فراتر از برنامه اجرایی بوده و در مقایسه با سال گذشته از رشد ۲۷ درصدی برخوردار است.
وی با پیشبینی دستیابی به عملکرد حدود ۲۵۳۰ کیلوگرم وش در واحد سطح، گفت: برآورد می شود رشد ۱۲ درصدی عملکرد نسبت به سال گذشته داشته باشیم که در این صورت، برنامه تولید به طور کامل محقق و به میزان ۲۲۸ هزار تن وش پنبه تولید می شود.
در همین رابطه محمدحسین کاویانی، رییس صندوق پنبه ایران به خبرنگار اقتصاد24 گفت: پیش بینی من این است که امسال نزدیک به 82 هزار هکتار سطح پنبه قابل برداشت داشته باشیم و امیدواریم بین 180 تا 200 هزار تن وش از مزارع برداشت شود و حدود 55 تا 60 هزار تن پنبه تصفیه شده در صنعت نساجی داشته باشیم.
وی افزود: ممکن است 90 هزار هکتار پنبه در کل کشور کشت شده باشد اما در این میان مشکلاتی ایجاد میشود و بعضی از مزارع محصول چندانی نخواهند داشت و خشکسالی، سیل، آفت و بیماری باعث از بین رفتن بخشی از پنبههای کشت شده میشود.
رییس صندوق پنبه ایران همچنین درباره نیاز کشور به محصول پنبه اظهار کرد: چند سال گذشته نشان داده است که ما حدود 120 هزار تن پنبه مصرف میکنیم و یکسری عوامل تاثیرگذار بر میزان مصرف پنبه وجود دارد.
کاویانی ادامه داد: وقتی قیمت پنبه افزایش پیدا میکند، صنایع به سراغ الیاف غیر طبیعی مثل پلی استر و ... میروند و در نتیجه مصرف پنبه آنها کاهش مییابد.
وی همچنین گفت: اگر واردات نخ زیاد شود و قیمت آن از قیمت نخ داخلی پایینتر باشد که این روزها این اتفاق افتاده است، طبیعتا صنعت ریسندگی ما پنبه کمتری را تبدیل به نخ میکند چرا که نمیتواند با قیمت نخ وارداتی رقابت کند و در نتیجه مصرف پنبه پایین میآید و در نتیجه کشاورزان نمیتوانند محصول پنبه خود را به راحتی بفروشند.
کاویانی همچنین بیان کرد: در حال حاضر 60 هزار تن پنبه تصفیه شده تولید میکنیم اما پنبه زراعتی است که به صنایع نساجی و بافندگی وابستگی دارد و اگر بخواهیم به آن توجه کنیم باید تعرفهها را طوری تنظیم کنیم که هم قیمتها افزایش پیدا نکند و هم واردات زیادی نداشته باشیم و بتوانیم اشتغال ایجاد کنیم.
رییس صندوق پنبه ایران با اشاره به آزاد بودن واردات نخ و پارچه بیان کرد: وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت جهاد کشاورزی باید هماهنگی لازم را داشته باشد تا خرید محصول پنبه کشاورزان به هیچ کدام از بخشها آسیبی نرساند و زراعت پنبه برای کشاورزان نیز به اندازه زراعتهای دیگر سودآور باشد.
کاویانی در ادامه تصریح کرد: نمیگوییم مثل سالهای گذشته بتوانیم 400 هزار تن پنبه تصفیه شده تولید کنیم و بیش از 200 هزار تن صادرات داشته باشیم اما توقع ما این هست که کشوری که ظرفیت تولید 400 هزار تن پنبه را دارد برای 120 هزار تن محتاج واردات نباشد و به همین علت تعرفهها باید طوری تنظیم شود که نه به کشاورزی آسیب برسد و نه بخش صنعت.
رییس صندوق پنبه ایران همچنین با اشاره به مشکلات پنبه کاران بیان کرد: پنبه باید بتواند توان رقابت با محصولات دیگری که ظرفیت بالایی برای کشت و فروش را دارند داشته باشد. محصولاتی مثل سیبزمینی، گوجه و پیاز برای کشاورزان بسیار پرسودتر از پنبه هستند که کشاورز در مدت طولانی کشت تنها میتواند 2.5 تن برداشت داشته باشد و درست به همین دلیل پنبه نمیتواند با محصولات دیگر در کشت مقابله کند. کشاورزها نیز نمیتوانند سطح کشت پنبه را بالا ببرند تا دوباره در این محصول خودکفا شویم.
کاویانی در پایان صحبتهای خود ضمن انتقاد از نرخ خرید تضمینی پنبه گفت: نرخ خرید تضمینی برای "وش پنبه" در سال گذشته سه هزار و 300 تومان بود و امسال با 10 درصد افزایش به 3 هزار و 600 تومان رسید اما کشاورزان پارسال وش خود را تا 7 هزار تومان هم فروختند و ما امیدوار هستیم که کشاورزان پنبهکار امسال هم بتوانند محصول خود را دستکم با کیلویی 7 هزار تومان به بازار بفروشند چرا که قیمت تضمینی سودی برای کشاورز ندارد و به همین علت اگر قرار باشد کشاورزان ما پنبه خود را با قیمت تضمینی بفروشند قطعا سال آینده سطح زیرکشت پنبه افت شدیدی خواهد کرد.