اقتصاد 24 - ایران یکی از هفت کشور دنیا است که قابلیت تولید انبوه و صادرات در حوزه صنعت طلا و جواهرات را داراست. بر این اساس پیش بینی شده تا افق ۱۴۰۴، حدود ۲۰ درصد مصنوعات تولیدی در کشور، صادر شود. طلا شايد گرانبهاترين ماده دنيا نباشد ولي بدون شك يكي از استراتژیک ترین آنهاست.
در حال حاضر ذخایر قطعی طلا در معادن ایران ۲۵۰ تن است که توسط بخش دولتی در حال استخراج است.
بنا به اظهارات مهدی صادقی نیارکی، سرپرست معاونت امور صنایع وزارت صمت استقبال از پیشنهادات ارایه شده از سوی تشکلها و دست اندرکاران بخش خصوصی برای تشکیل باشگاهی جامع برای ارایه دیدگاههای تخصصی در این حوزه پیشنهادی است که باید در آن نمایندگانی از کل زنجیره ارزش شامل طراحی مد، تامین کنندگان و تولیدکنندگان ماشین آلات و تجهیزات، بازاریابی و عرضه محصولات حضور داشته باشند.
بزرگترین ذخایر معدن طلای کشور
طلا از دسته مواد معدنی است که جاذبه زیادی برای اکتشاف دارد. در دنیا نیمی از جاذبه های اکتشاف فقط صرف طلا می شود. ایران از جهت زایش طلا در شرایط مناسب و مطلوبی قرار دارد و ذخایر جدید در حال اکتشاف است.
عضو هیات مدیره شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران با بیان این مطالب از کشف 100 محدوده امیدبخش طلا در کشور خبر می دهد. بهروز برنا در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد 24 می گوید: طبق نتیجه اکتشافات این ۱۰۰ محدوده، در ۲۱ استان وجود معدن طلا محرز شده است و از این ۲۱ استان ۱۲ استان(آذربایجان غربی و شرقی، اصفهان، کرمان،یزد، خراسان رضوی و جنوبی، سیستان و بلوچستان و ...) به گواهی کشف و معدن رسیدهاند. طبق آمار تاکنون 32 معدن طلا به ثبت رسیده است که از این تعداد 21 معدن فعال است و مابقی در حال تجهیزشدن جهت استخراج طلا هستند.
معاون سابق اکتشاف سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی كشور با تاکید بر اینکه ایران با دارا بودن دو معدن طلا با کلاس جهانی، حائز کسب مقام 39 در دنیا و 11 در آسیا از لحاظ تولید این ماده ارزشمند شده است که در سال 97 میزان تولید طلا در کشور به رقمی معادل 11 تن رسیده است. معدن زرشوران بزرگترین ذخیره طلای کشور در کلاس جهانی است که هدف گذاری در این معدن، تولید سه تن طلا در سال است. بعد از معدن زرشوران، معدن ساریگونی، جزو ذخایر بزرگ کشور محسوب میشود.
سرگردانی خصوصی ها در معدن طلا
بانک مرکزی ترکیه در اختیار داشتن ذخایر طلا به میزان 427.8 تن را اعلام کرده است. عضو هیاتمدیره شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در پاسخ به این سوال که با توجه به ذخایر زیاد طلای ایران در مقایسه با ترکیه چرا میزان تولید این ماده ارزشمند در ایران نسبت به ترکیه کمتر است گفت: ترکیه با اینکه شرایط زمین شناسی بهتری نسبت به کشور ما ندارد اما برای برنامه های اکتشافی-استخراجی این ماده هزینه زیادی را پرداخت می کند از اینرو این کشور نسبت به ایران پیشتاز در تولید است.
برنا با بیان اینکه مدیریت زمین در کشور، جزیره ای است، ادامه داد: امروز بخش خصوصی سرگردان و به دنبال یک مدیریت برای مشارکت در بخش تولید است. سرمایه گذار برای سرمایه گذاری در بخش معدن به ویژه معدن طلا باید به دلیل اهمیت زیست محیطی با چند سازمان و ارگان دولتی روبرو شود و این بروکراسی پیچیده، بخش خصوصی را به دلیل عدم انگیزه کافی از میدان سرمایه گذاری دور می کند.
عضو هیات مدیره شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران گفت: برای توسعه اکتشاف و تولید هیچ محدودیتی وجود ندارد اما سرمایه گذاران داخلی به دلیل ریسک بالای سرمایه گذاری در بخش معدن اقبال کمی جهت مشارکت در این طرح ها نشان می دهند.
اکتشاف معدن طلا در دست دولت
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه سرمایه گذاری در این بخش بازه خوبی دارد ادامه داد: اما به دلیل ملاحظات زیست محیطی، شرایط با سختی و بروکراسی های خاصی صورت می گیرد از این رو سرمایه گذار رغبت کمتری برای مشارکت و سرمایه گذاری در این بخش دارد .
معاون سابق اکتشاف سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی كشور ادامه داد: از این رو دولت با همکاری سازمان زمین شناسی و سایر ارگان های مربوط با حضور در مراحل اکتشاف قصد تسهیل در روند واگذاری را دارد تا بخش خصوصی بتواند به راحتی در مراحل آزمایشگاهی، استخراج و غیره مشارکت و سرمایه گذاری داشته باشد.
به گفته برنا، از سوی دیگر شرکت های سرمایه گذار خارجی با ظرفیت تولید 100 تن اقدام به مشارکت و سرمایه گذاری در این بخش دارند که متاسفانه به دلیل تحریم ها اکنون جهت سرمایه گذاری وارد کشور نمی شوند.
صادرات طلا تحریم شکن است
معاون سابق اکتشاف سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی كشور با تاکید بر اینکه در حال حاضر صادرات طلا نداریم، در پاسخ به این سوال که آیا دولت با خام فروشی این محصول مخالف است؟ ادامه داد: شاید در سال های گذشته برخی شرکت های چینی و قزاق ها شیطنت های برای صادرات خاک طلای ایران انجام داده اند اما امروز وزارت صنعت با سرسختی زیاد مانع این کار شده است.
برنا با بیان اینکه ذخایر طلا در کشور به اندازه تامین نیاز داخل و بازار خارجی است، ادامه داد: صادرات این ماده ارزشمند پس از استخراج و فرآوری، قطعا به دلیل سهولت در حمل و نقل و همچنین نیاز بازارهای هدف، می تواند بهترین ارزش افزوده را برای کشور حاصل کند.
این عضو هیات مدیره شرکت تهیه و تولید مواد معدنی همچنین با تاکید بر اینکه ایران جزو ۶ کشور بزرگ مصرفکننده طلا است گفت: قاره آسیا مصرف زیادی از این محصول ارزشمند دارد که می توان از این ماده ارزشمند به دلیل سهولت در جابجایی و ارزش افزوده بالا به عنوان تحریم شکن یاد کرد.