تاریخ انتشار: ۱۰:۰۱ - ۱۱ مهر ۱۳۹۸
سایه قاچاق بر سر بازار کالاهای پروتئینی

موج ‌تازه گرانی

معضل قاچاق دام بار دیگر گریبانگیر کشور شده به طوری که به زودی شاهد افزایش قیمت های جدیدی در بازار اقلام پروتئینی به خصوص گوشت خواهیم بود.

اقتصاد۲۴ - موج تازه گرانی در راه است و با اینکه بعد از واگذاری برخی مسوولیت‌های بازرگانی از وزارت جهاد کشاورزی به وزارت صنعت، معدن و تجارت و قرار گرفتن معیشت مردم در اولویت اصلی تنظیم بازار کالاهای اساسی، افزایش قیمت‌های افسارگسیخته یکی دو قلم کالا همچون گوشت متوقف شده است اما با این حال همچنان قیمت اقلام پروتئینی مورد نیاز مردم از جمله گوشت، مرغ، ماهی و لبنیات آنچنان بالاست که همه اقشار جامعه توانایی خرید این اقلام را ندارند. بر این اساس شاهد این هستیم که برخی اقشار ضعیف جای خالی گوشت و مرغ در سفره خود را با سایر منابع پروتئینی همچون قارچ پر کرده‌اند اگرچه قیمت این محصول نیز چندان مناسب نیست. اما نکته قابل تامل در این میان این است که با وجود وعده وعیدهای مسوولان در مورد ثبات قیمت گوشت و جلوگیری از افزایش قیمت‌های بی‌رویه در بازار کالاهای اساسی، تحولاتی در گوشه و کنار کشور در حال انجام است که در نتیجه آن بازار کالاهای اساسی در همه شهرها با نوسان‌های جدی مواجه خواهد شد.

به گفته فعالان بازار گوشت، مقداری دام در حال خروج از غرب کشور است با تداوم این روند، افزایش قیمت‌های جدید در بازار گوشت اتفاق خواهد افتاد. این در حالی است که با نزدیکی به مناسبت‌های خاص همچون اربعین، خود به خود افزایش قیمت‌های جدیدی در بازار گوشت و مرغ ایجاد خواهد شد.در حال حاضر نه تنها گوشت و مرغ با قیمت‌های باورنکردنی در مغازه‌های سطح شهر به فروش می‌رسد بلکه قیمت لبنیات و ماهی نیز به‌اندازه‌ای بالاست که همه مردم توان خرید آن را ندارند. از این‌رو شاهد افزایش رکود در بازار این محصولات هستیم. این در حالی است که دولت نتوانسته راهکارهای مناسبی را برای کاهش قیمت محصولات مورد نیاز مردم از جمله اقلام پروتئینی اتخاذ کند تا دست کم مردم برای خرید کالاهای اساسی مشکلی نداشته باشند.

در این میان شاهد این هستیم که به دنبال کمبود نظارت‌ها، بسیاری از منابع و کالاهای مورد نیاز در بازارهای داخلی به راحتی از مرزهای کشور خارج می‌شود که در نهایت موج جدیدی از گرانی در بازار را به دنبال خواهد داشت و مردم را در تامین مایحتاج مورد نیاز روزانه خود با مشکلات بیشتری مواجه خواهد کرد.

قاچاق دام از سر گرفته شد

بر همین اساس رییس اتحادیه گوشت گوسفندی با بیان اینکه قاچاق دام از سر گرفته شد، گفت: مقداری دام در حال خروج از غرب کشور است که با استمرار این روند، شاهد نوسان قیمت در بازار داخل خواهیم بود. علی‌اصغر ملکی با اشاره به اینکه بازار گوشت گوسفندی در رکود کامل به سر می‌برد، اظهار کرد: با توجه به کاهش توان خرید مردم، قیمت بالای گوشت گوسفندی و اختصاص بخشی از درآمد خانوار‌ها در ایام پایانی شهریور به خرید لوازم‌التحریر، تقاضایی برای خرید گوشت گوسفندی در بازار وجود ندارد.

وی از کاهش پنج هزار تومانی قیمت گوشت طی چند هفته اخیر در بازار خبر داد و گفت: هم‌اکنون هر کیلو شقه گوسفندی بدون دنبه با نرخ ۹۱ تا ۹۲ هزار تومان به مغازه‌دار و ۹۸ تا ۱۰۰ هزار تومان به مصرف‌کننده عرضه می‌شود. ملکی قیمت گوشت در بازار را پیش‌بینی کرد و افزود: براساس اطلاعات رسیده به ما، مقداری دام در حال خروج از غرب کشور است که با استمرار این روند، شاهد نوسان قیمت در بازار داخل خواهیم بود، اما در صورتی که همانند ماه‌های قبل از این ماه جلوگیری شود، روند نزولی قیمت در بازار استمرار می‌یابد.رییس اتحادیه گوشت گوسفندی ادامه داد: در شرایط فعلی که ایام و اعیاد خاصی پیش رو نیست، از این رو دامداران امتناعی در عرضه دام به امید افزایش قیمت ندارند اما اگر موضوع قاچاق دام ادامه‌دار شود، همین موضوع بهانه‌ای برای افزایش قیمت و امتناع دامداران در عرضه می‌شود.

بسترسازی برای رانت و فساد

ملکی قیمت کنونی هر کیلو دام زنده را ۴۳ تا ۴۴ هزار تومان اعلام کرد و گفت: این در حالی است که در ماه‌های اخیر هر کیلو دام زنده با نرخ ۴۸ تا ۵۰ هزار تومان در میدان مرکزی عرضه می‌شد.

این مقام مسوول عرضه دام با نرخ ۳۰ تا ۳۴ هزار تومان جلوی در دامداری را تکذیب کرد و افزود: اگرچه قیمت دام نسبت به ماه‌های اخیر کاهش داشته است، اما هرگز چنین نرخ‌هایی را تایید نمی‌کنم. وی با بیان اینکه صادرات دام در ازای واردات منجر به بر هم زدن تعادل بازار می‌شود، تصریح کرد: با توجه به آنکه سیاست صادرات در ازای واردات سال گذشته تنها زمینه را برای رانت و فساد در کشور ایجاد کرد، از این رو برخی افراد به دلیل منافع خود به دنبال صادرات هستند در حالی که با ثبات نرخ دلار انگیزه برای قاچاق دام وجود ندارد.

گران‌فروشی مرغ

در بازار مرغ نیز شاهد این هستیم که هر کیلوگرم مرغ در سطح شهر تا ۱۵ هزار تومان هم به فروش می‌رسد اما با این حال رییس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی، قیمت مرغ در بازار را ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان (نرخ مصوب) و همچنین قیمت مرغ عمده‌فروشی را ۱۲هزار و ۲۰۰ تومان اعلام می‌کند.

مهدی یوسف‌خانی با بیان اینکه در حال حاضر مرغ در بازار به نرخ مصوب (۱۲هزار و ۹۰۰ تومان) عرضه می‌شود، گفت: مرغداران باید مرغ زنده را به قیمت ۸۸۵۰ تومان به کشتارگاه‌ها بدهند تا در نهایت مرغ به قیمت ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان به دست
مصرف‌کنندگان برسد، اما آنها مرغ زنده را با حدود قیمت ۸۹۰۰ تا ۹۰۰۰ تومان به کشتارگاه‌ها عرضه می‌کنند در نتیجه واحدهای خرده‌فروشی مجبور هستند مرغ را در سطح شهر با زیان به نرخ مصوب بفروشند.وی همچنین درباره قیمت اقلام مرغ اظهار کرد: در حال حاضر قیمت هر کیلو سینه معادل ۲۳ هزار، فیله مرغ ۲۵ هزار تومان است و همچنین قیمت ران مرغ به قیمت مصوب مرغ (۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان) در بازار عرضه می‌شود.این گفته‌ها در حالی است که گشت‌وگذاری در بازار نشان می‌دهد قیمت مرغ در برخی از مراکز عرضه سطح شهر از نرخ مصوب (کیلویی ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان) فاصله زیادی دارد به‌طوری که قیمت عرضه این محصول در فروشگاه‌های مختلف تا ۱۵ هزار تومان نیز می‌رسد.

همچنین طبق بررسی‌های میدانی صورت گرفته، در حوزه اقلام مرغ نیز قیمت هر کیلو ران از ۱۲ هزار و ۹۰۰ تا ۱۶ هزار تومان، فیله از ۲۵ هزار تا ۳۳ هزار تومان و سینه از ۱۶ هزار تا ۲۵ هزار تومان متفاوت است.

در حالی که مرغ و گوشت با قیمت‌های متفاوت و بالا در مناطق مختلف سطح شهر به فروش می‌رسد، شاهد این هستیم که قیمت محصولات لبنی نیز هیچ همخوانی‌ای با جیب مردم ندارد به طوری که برخی از اقشار جامعه توانایی خرید یک بطری شیر شش هزار تومانی را ندارند. از این رو قید خرید برخی محصولات مورد نیاز برای سلامتی خود را نیز زده‌اند. این در حالی است که به دنبال نوسانات جدید در بازار نهاده‌های دامی، زمزمه افزایش قیمت مجدد لبنیات نیز به گوش می‌رسد. از سوی دیگر نگاهی به بازار ماهی نشان می‌دهد که قدرت خرید مردم کفاف خرید این محصول را هم نمی‌دهد.بر همین اساس رییس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی از کاهش تقاضا برای مرغ و ماهی خبر داد و گفت: قدرت خرید مردم کفاف خرید ماهی را نمی‌دهد. یوسف‌خانی اظهار کرد: هر ساله با نزدیک شدن به فصل سرد سال میزان تقاضا برای ماهی و غذاهای دریایی افزایش می‌یابد که در سال جاری با توجه به میزان تولید و کاهش تقاضا از سوی مصرف‌کنندگان در پی رشد قیمت، بازار با هیچ‌گونه کمبودی مواجه نخواهد بود.رییس اتحادیه فروشندگان پرنده و ماهی ادامه داد: قیمت فعلی عرضه ماهی و دیگر آبزیان خوراکی با توجه به هزینه‌های تمام‌شده تولید، منطقی و مناسب است اما قیمت‌ها همخوانی با قدرت خرید مردم ندارد.

وی خاطرنشان کرد: در واقع ماهی در ایران از قیمت بالایی برخوردار است و قیمت‌های اعلامی با قدرت خرید مردم همخوانی ندارد.

منبع: جهان صنعت
ارسال نظر