تاریخ انتشار: ۰۶:۵۰ - ۱۴ مهر ۱۳۹۸
سی‌ان‌بی‌سی روایت می‌کند؛

5 چالش در انتظار اقتصاد شکننده جهان

مدتی است که چشم انداز رکود جهانی با کندی آشکار اقتصاد آمریکا، اروپا و آسیا، واقعی به نظر می رسد. خبرگزاری «سی‌ان‌بی‌سی» در گزارشی به 5 بحرانی اشاره کرد که می تواند وضعیت سیاسی و مالی را در کشورهای جهان وخیم‌تر کنند.

اقتصاد 24 - دیوید راید در مقاله خود در «سی‌ان‌بی‌سی» پنج بحران آشکار اقتصاد جهان را برشمرد که هر لحظه می‌تواند تاثیرات چشمگیری از خود به جای بگذارد.

کاهش رشد اقتصادی آمریکا


طرح اصلاح 1.5 تریلیون دلاری مالیات دولت ترامپ به آهستگی تاثیر خود را نشان داد. از آوریل تا ژوئن سال جاری، سرمایه‌گذاری تجاری نسبت به سه ماه مشابه در سال 2018 یک درصد کاهش یافت. علاوه بر این، اعتماد مصرف‌کننده در ماه سپتامبر در کمترین حد خود بود.

دیوید راید در مقاله خود نوشت: "وقتی آمریکا عطسه می کند، کشورهای جهان سرما می خورند و این کاهش رشد اقتصادی می‌تواند به کشورهای دیگر هم منتقل شود." سپس، آمار دیگری منتشر شد که توجه همه را به خود جلب کرد. تولیدات آمریکا در 128 ماه اخیر به پایین ترین سطح خود رسیده بود. به نظر می‌رسید که این رقم در طی دو روز باعث کاهش 800 امتیازی میانگین صنعتی داو جونز شده است. سود شرکت‌ها نیز کاهش یافت. میانگین صنعتی داو جونز 800 امتیاز از دست داد. شاخص S&P500 میزان درآمدها را در سه ماه نخست و دوم سال 2019 در پایین ترین میزان گزارش داد.

افزایش بدهی‌های چین


چین با افزایش بدهی، سعی کرد اقتصاد خود را تقویت کند. انستیتوی امور مالی بین‌المللی مستقر در واشنگتن (IIF) تخمین زده است که در سه ماهه اول سال 2019، کل بدهی‌های شرکت‌ها، خانوار و دولت در چین به 303 درصد تولید ناخالص داخلی رسیده است.

طبق این گزارش، "تلاش پکن برای بازپرداخت بدهی شرکت‌های غیرمالی با استقراض در سایر بخش‌ها شکست خورد که کل بدهی چین را به بیش از 40 تریلیون دلار رساند". چین بارها و بارها گفته است كه میزان بدهی ها قابل كنترل است، اما بدهی های بیشتر می تواند كاهش رشد اقتصادی را به همراه داشته باشد.

در طول یک دهه گذشته، چین هر سال تقریباً یک سوم از رشد جهانی را به خود اختصاص داد. هرگونه بحران اقتصادی در این کشور می‌تواند زنگ خطری در سایر نقاط جهان باشد، به طوری که سرمایه‌گذاران برای محافظت از دارایی‌های خود دست به کار شوند.

اندی روتمن، یک استراتژیست سرمایه‌گذاری در متیوز آسیا، در ماه مارس گفت که بدهی چین "یک مشکل جدی" است، اما بعید است خطر بحران شدید یا بحران بانکی را به دنبال داشته باشد.

وی گفت که مشکل اصلی چین بدهی شرکت‌ها است که از زمان بحران مالی جهانی 2008 به طور پیوسته افزایش یافته است، بیشتر وام‌ها توسط شرکت‌های دولتی از بانک‌های دولتی گرفته شده است.

نا آرامی‌های هنگ‌کنگ


به گزارش «سی‌ان‌بی‌سی» هنگ‌کنگ یکی از مراکز اصلی فعالیت‌های مالی و تجاری است. بانک تسویه حساب‌های بین‌المللی محاسبه کرده است که این شهر در سال 2016 بر 437 میلیارد دلار در معاملات ارزی نظارت داشته است. این کشور همچنین یک منبع بزرگ صادراتی است و کالاهای سراسر دنیا را از بندر خود تحویل می‌گیرد.

همچنین، این مرکز مالی به عنوان دروازه عبور به داخل و خارج از اقتصاد چین عمل می‌کند که با بانک‌های مستقر در چین، سرمایه‌های بین‌المللی را جابجا می‌کنند. به همین دلیل، ادامه ناآرامی‌ها می‌تواند اقتصاد سراسر جهان را تحت تأثیر قرار دهد زیرا تجارت دچار اختلال می‌شود و سرمایه‌گذاری ها افزایش می‌یابد.

سرایت بحران آرژانتین


در آغاز سال 2019 ، مارک موبیوس، سرمایه‌گذار مشهور بازارهای نوظهور، اعلام کرد که شرکت وی دیگر از آرژانتین دوری می‌کند، زیرا "کیفیت زندگی کاهش یافته است. سطح تحصیلات پایین آمده است و ما هنوز از وضعیت اقتصاد کلان راضی نیستیم".

بازار سهام آرژانتین بیش از 30 درصد سقوط کرد و به پایین‌ترین حد از سال 1950 رسید. ارزش پزو در مقابل دلار آمریکا 15 درصد کاهش یافت. این موضوع باعث می‌شود وام‌هایی که به دلار  هستند، گران‌تر شوند. علاوه بر این، آرژانتین 80 میلیارد دلار بدهی در سال‌های 2019 و 2020 دارد.

آندره ایانلی، مدیر سرمایه‌گذاری در Fidelity International، در ماه اوت به خبرگزاری «سی‌ان‌بی‌سی» گفت كه انتظار می‌رود این "آلودگی" به سایر كشورها سرایت کند.

سقوط "دیکتاتور مورد علاقه" ترامپ


دیوید راید در گزارش خود می نویسد: "ماه گذشته، رسانه‌های مختلف جهانی از تظاهرات علیه دولت مصر در چندین شهر از جمله اسکندریه و پایتخت قاهره خبر دادند. این اعتراضات تأثیر مستقیمی بر سهام بورس EGX 30 مصر گذاشت و باعث شد تا 11 درصد سقوط کند و تمام سود انباشته سال 2019 از بین برود، زیرا سرمایه گذاران سود خود را برداشتند و فرار کردند."

ارقام وزارت امور خارجه مصر نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری مستقیم آمریکا در این کشور 21.8 میلیارد دلار بوده و از طرفی روابط دو کشور اخیراً بهبود یافته است. گفته می‌شود ترامپ زمان انتظار برای دیدار با سیسی در اجلاس گروه 7 در ماه اوت او را "دیکتاتور مورد علاقه‌اش" توصیف کرده است.

سیسی همچنین روابط خود را با عربستان سعودی تقویت کرده است. هرگونه تلاش برای از بین‌بردن او احتمالاً به افزایش تنش، حداقل در کوتاه مدت، بین ریاض و قاهره و تاثیر بر بازار نفت منجر می‌شود.

منبع: سی‌ان‌بی‌سی
مترجم: فرزانه اسکندریان
ارسال نظر