تاریخ انتشار: ۰۸:۲۱ - ۱۴ مهر ۱۳۹۸
در گفت‌و‌گو با اقتصاد۲۴ مطرح شد

حال صنعت آلومینیوم خوب نیست/ از مدار صفر درجه صادرات آلومینیوم تا رواج خام فروشی

در حالی عملکرد واحدهای تابعه و شرکت‌های بزرگ صنعت آلومینیوم در مرداد ماه سال 98 در مقایسه با مدت زمان مشابه در سال گذشته، نشان‌دهنده کاهش 32 درصدی تولیدات آلومینیوم است که عضو هیات مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران افزایش مابه تفاوت قیمت شمش اولیه و محصول نهایی و واگذاری نادرست شرکت های بزرگ این صنعت را عامل اصلی کاهش تولید دانست.

اقتصاد 24- ایران در حالی عنوان هجدهمین تولید کننده آلومینیوم جهان را در اختیار دارد و در افق 1404 دستیابی به رقم یک‌ میلیون و 500 هزار تن شمش را پیش‌بینی کرده است که شمش آلومینیوم امسال ۶۳ هزار تن تولید شده است که این رقم در سال گذشته به رقم 92 هزار تن رسیده بود.

عملکرد واحدهای تابعه و شرکت‌های بزرگ بخش معدن و صنایع معدنی در بخش  آلومینیوم که شامل شرکت‌های آلومینای ایران، هرمزال و المهدی می‌شود، در مرداد ماه سال 98 در مقایسه با مدت زمان مشابه روند نزولی چشمگیری را تجربه کرده‌اند.

صادرات بخش معدن و صنایع معدنی سال 97 از لحاظ وزنی 49 و از نظر ارزش 21 درصد مجموع صادرات را به خود اختصاص داد، همچنین در زمینهٔ واردات نیز 12 درصد وزنی و 9 درصد کل ارزش این بخش را از آن خود ساخت.

پودر آلومینای تولید شده در شرکت آلومینای ایران در مرداد ماه 98، 19 هزار و 412 تن بود که به نسبت مدت زمان مشابه در سال گذشته، میزان تولیدات 4 درصد کاهش یافته است، به گونه‌ای که در سال گذشته میزان تولیدات پودر آلومینا در کشور 20 هزار و 188 تن بود.

همچنین میزان تولیدات پودر آلومینا در پنج ماه اول سال 97، 102 هزار و 419 تن بود که با افت 4 درصدی به 98 هزار و 480 تن در سال جاری رسید.

چوب واگذاری های اشتباه بر پیکره صنعت آلومینیوم


نصف ظرفیت تولید شرکت های بزرگ تولید آلومینیوم به دلیل واگذاری غلط و همچنین افزایش نرخ تولید نسبت به قیمت های جهانی از دست رفته است . عضو هیات مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران با بیان اینکه امروز به دلیل سیاست های نادرست در واگذاری شرکت المهدی و هرمزان بخش عمده تولید آلومینیوم از مدار خارج شده است به خبرنگار اقتصاد 24 گفت: زمانی که این واگذاری انجام گرفت متولی آن منابع را صرف و شرکت را بدون سرمایه گذاری باقی گذاشت.

آریا صادق نیت حقیقی ادامه داد: اکنون در مرحله جدید این واگذاری، مپنا به عنوان متولی اصلی تا حد زیادی توانست کوره های تولید آلومینیوم را فعال کند اما هنوز نسبت به تولید سال 97 عقب است.

این در حالی است که شرکت الهمدی و هرمزال بیشترین میزان کاهش را داشته‌اند، به گونه‌ای که شرکت هرمزال در مرداد ماه سال گذشته، پنج هزار و 15 تن شمش خالص آلومینیومی تولید و در بازار توزیع ‌کرد اما در مرداد ماه سال جاری، به دلیل تغییر مدیریت تنها توانسته دو هزار و 968 تن محصول تولید کند که به این ترتیب، کاهش افت 69 درصدی میزان فعالیت شرکت هرمزال ضرر بزرگی به بخش تولید این محصول وارد کرده است.

کاهش ظرفیت تولید آلومینیوم ابر شرکت ها


عضو هیات مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران با بیان اینکه نیمی از ظرفیت تولید در شرکت المهدی و هرمزال و نیمی دیگر در سالکو تولید می شود ادامه داد: میزان تولیدات شرکت المهدی در 5 ماهه اول سال نسبت به مدت زمان مشابه در سال گذشته، 59 درصد کاهش داشته به طوری که بیش از 19 هزار تن به 12 هزار و 18 تن رسیده است. کاهش تولیدات در این شرکت نیز محسوس است، به نحوی که تولیدات مرداد ماه سال گذشته، سه هزار و 593 تن بود.

این مسئول با تاکید بر اینکه در مجموع  میزان تولیدات شمش آلومینیومی در کشور در مرداد ماه جاری، 32 درصد کمتر از مرداد ماه سال 97 شده و از 26 هزار و 910 تن به 20 هزار و 387 تن کاهش پیدا کرده است گفت: عملکرد شرکت هرمزال نیز در 5 ماه نخست سال، نشان می‌دهد که این شرکت حدود یک چهارم ظرفیت تولیدی خود، فعالیت داشته است، به گونه‌ای که تولیدات 5 ماهه اول سال 98 این شرکت 71 درصد کاهش و به ظرفیت کمی بیش از 13 هزار تن رسیده است.

صادق نیت با تاکید بر اینکه باید کوره های تولید این محصول هرچه سریعتر فعال شود ادامه داد: قراراست اواخر آبان ماه سال جاری سالکو با شروع به کار، کاهش تولید را جبران کند و با سرعت بیشتری به مدار تولید بازگردد. ظرفیت تولید 100 تنی به مدار تولید توسط این شرکت می تواند تا حدود زیادی میزان تولید در سال 98 را به تولیدات سال 97 نزدیکتر کند.

صادرات آلومینیوم نزدیک به صفر شد


عضو هیات مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران در پاسخ به این سوال که شرایط صادرات این محصول با توجه به کاهش تولیدات چطور ارزیابی شده است گفت: صادرات به دلیل شرایط تحریم نزدیک به صفر شده است، در حالی که قیمت آلومینوم برای تولید کننده داخلی تنی 120 دلار گرانتر از قیمت جهانی تمام می شود.

وی تصریح داشت: از اینرو مواد خام صادر و در مقابل پودر آلومینا وارد کشور می شود. در این خصوص نیز با توجه به اینکه قیمت آن پایین تر از 50 دلار است اما در داخل 170 دلار به بالا عرضه می شود. مابه‌تفاوت قیمت شمش اولیه و محصول نهایی باعث کاهش رقابت در عرصه جهانی شده و صادرات محصول رقم بسیار ناچیزی است.

بازارهای صادرات آلومینیوم از دست رفت


عضو هیات مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران با توجه به اینکه در گذشته بازارهای اروپایی نیز از مقاصد صادراتی محصولات آلومینیومی ایران بوده است گفت: به دلیل تحریم این بازارها را از دست داده ایم و تنها بازار عراق و افغانستان به دلیل دسترسی آسان و کمرنگ بودن شرایط تحریم باقی مانده است اما متاسفانه به دلایل عنوان شده حفظ همین بازارها نیز با سختی انجام می گیرد.

به گفته این مسئول در صنعت آلومینیوم، دولت بر عرضه تولیدکنندگان آلومینیوم در داخل نظارت نمی‌کند و با توجه به مشکلات حاصله، این صنعت به سختی مشغول به کار است، این در حالی است که با بخش خصوصی مشورت می‌شود اما هیچ کدام از پیشنهادات اجرایی نمی‌شوند و دامنه مشکلات هر روز وسیع تر شده است.
ارسال نظر