تاریخ انتشار: ۰۷:۳۶ - ۱۹ مهر ۱۳۹۸
نخبه‌ترین زن مخترع سال 2006 در گفت‌وگو با اقتصاد۲۴ از جدیدترین اختراعش می‌گوید؛

پای درد دل دختر مخترعی که پیر تجاری سازی ایده خود شده است

آرزو شیخ اکبری زاده یکی از پژوهشگران جوان ایرانی است که با اختراع پماد كلوپن توانسته مرهم زخم‌های سوختگی و زخم‌های دیابتی و بستر بیماران باشد، پمادی که نمونه آن در هیچ جای دنیا ساخته نشده است.

اقتصاد24 - پای درد دل نخبگان که بنشینیم صحبت‌های زیادی از بی‌محبتی‌ها، طولانی بودن روندها، نبود زیرساخت و سرمایه برای تجاری سازی ایده و... می‌شنویم، نخبگانی که می‌توانند با اندیشه و کارآمدی فراوان کشور را در اجرای سیاست‌های مختلف همراهی کنند، امروز با ناملایماتی مسئولان روبه‌رو می‌شوند؛ این در حالی است که کشورهای مترقی برای این افراد برنامه‌های ویژه‌ای در نظر گرفته‌اند و سیاست‌هایی برای سهولت کار آن‌ها اعمال می‌کنند.

از سوی دیگر امسال در سال رونق تولید قرار داریم و شعار همه مسئولان هم تحقق همین شعار است هرچند که عملکردها فاصله بسیاری با شعارهای پرطمطراق دارد.

آرزو شیخ اکبری زاده یکی از پژوهشگران ایرانی است که از سوی سازمان جهانی مالکیت فکری و معنوی در سال 2006 و در مسابقات بوداپست مجارستان نخبه‌ترین زن مخترع معرفی شد و امروز با داشتن اختراعات همچون ساخت پماد كلوپن براي ترميم زخم‌های دیابتی و بستر و پماد الزودكس جهت درمان عارضه‌های پسوريازيس به‌عنوان یکی از زنان افتخارآفرین کشورمان شناخته می‌شود.

آرزو شیخ اکبری زاده در خصوص آغاز مسیر اختراع و تجاری سازی ایده خود به خبرنگار اقتصاد 24 گفت: دبیرستان که بودم وقتی برای ثبت‌نام در کتابخانه پژوهشکده تعلیم و تربیت که برای دانش آموزان و از طرف آموزش‌وپرورش ساخته‌شده بود، مراجعه کردم متوجه آزمایشگاه طبقه پایین کتابخانه شدم که در آن کارهای تحقیقاتی انجام می‌شد. در حقیقت دانش آموزان کارهای تحقیقاتی‌شان را در این آزمایشگاه انجام می‌دادند. برای همین بود که به همراه یکی از دوستانم به آزمایشگاه رفتیم. همان‌جا از طریق یکی از اساتید برای ما توضیح داده شد که دانش آموزان در این محل ابتکارات و طرح‌های خودشان را از مرحله تئوری به مرحله عملی تبدیل می‌کنند.

نخبه‌ترین زن مخترع سال 2006 در ادامه توضیح داد که متولد روستای بی‌بی حیات کرمان است، روستایی که از قدیم برای برخی زخم‌های سوختگی و زخم‌های معمولی از ماده‌ای به نام مایه‌پنیر که از خرگوش می گرفتند، استفاده می شد. در همان سال‌ها زمانی که برادرش دچار سوختگی شدید می‌شود و مجبور به استفاده از این ماده می‌شوند می‌بینند که در عرض سه روز این سوختگی بهبود می‌یابد، از کاربرد این ماده که مقداری کمی از آن توانسته اثر به این خوبی بگذارد تعجب می‌کنند و این می‌شود آغاز یک‌راه جدید برای مخترع جوان.

شیخ اکبری به خبرنگار اقتصاد24 می‌گوید این ماده از معده خرگوش بچه‌ای تهیه می‌شود که آغوز (اولین شیری که پس از زایمان ترشح می‌شود) خورده که مردم روستا این ماده را خشک و استفاده می‌کردند. جالب‌ توجه این بوده که  آغوز در بدن خرگوش ماده را استفاده نمی‌کردند و از آن‌ وقتی وارد بدن خرگوش نوزاد می‌شود بهره می‌بردند.

او می‌گوید حدود 10 -12 سال طول کشید تا بررسی‌ها و مطالعات ما در این حوزه تکمیل شود. این ماده تنها برای سوختگی نیست و می‌تواند فراتر از آن حتی برای زخم بستر و زخم پای دیابتی هم مصرف شود. در دنیا ماده‌ای که بتواند چنین تأثیری بگذارد وجود ندارد.

این مخترع جوان می‌گوید: این ماده امروز ثبت اتحادیه اروپاست و در آلمان ثبت‌شده و در ایران هم مجوز تولید گرفته‌ام و از آنجایی‌ که ماده اولیه آن طبیعی است کشورها از آن استقبال می‌کنند.



شیخ اکبری در خصوص سختی‌های مسیر و زمان‌های طولانی که برای نامه‌ها و مجوزها در ایران صرف می‌شود می‌گوید و روند اتفاقات را طولانی و کند توصیف می‌کند و می‌گوید برای گرفتن پروانه تولید، سختی زیادی کشیده است: متأسفانه این روندهای طول و دراز برای بسیاری از نخبگان ایجاد دلسردی می‌کند و به مرحله‌ای می‌رسند که بعد از سال‌ها تلاش برای تولید یک محصولات در ایران به همکاری با شرکت‌های بین‌المللی می‌اندیشند. زمانی که یک نخبه برای ثبت و درخواست تولید یک محصول مجبور به‌صرف 12 سال از زندگی‌‌اش می‌شود اما این روند در خارج از کشور تنها 12 روز زمان می‌برد طبیعی است که راه راحت‌تر را انتخاب می‌کند. تا چه اندازه می‌تواند منتظر این روندها باشد و وقتی می‌تواند چندین اختراع را ثبت کند، جوانی خود را صرف یک اختراع کند؟ این روندها نباید باعث شود نخبه برای انجام سریع‌تر و قدردانی بیشتر از کارها و طرح‌هایش به کشورهای دیگر فکر کنند.

امروز آرزو شیخ اکبری زاده مطالعاتش را بر روی دستگاه اندازه‌گیری قند خون بدون استفاده از خون، کیت خانگی تشخیص عفونت ادراری، توليد دهان‌شویه گياهي با خاصيت پيشگيري و درمان پوسيدگي، توليد كامپوزيت دندان با خاصيت هم‌زمان ترميم و پيشگيري از پوسيدگي، درمان بيماري آسم با استفاده از تخم لاک‌پشت و توليد دارو با منشأ گياهي جهت درمان عفونت هاي هاي رحم و تخمدان ادامه می‌دهد اما انتظار دارد در ادامه این مسیر سخت پروسه‌های اداری کمتری را برای ثبت و تولید محصولات و ایده‌های خود طی کند.

شیخ اکبری زاده در پایان ضمن تشکر از مرتضی بانک دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی که او را در این مسیر حمایت کرد، از شرکت وستاژن پارس نیز که در طول این 12 سال از طرح او حمایت مالی کرده و در فرمولاسيون و تحقيقات نیز حامی وی بوده یاد کرد و افزود: یکی از موهبت های خداوند به بنده آشنایی با این شرکت بوده که موجب امیدواری‌ام بوده است.
ارسال نظر