اقتصاد24- خرید خانه در ترکیه و کشورهای همسایه توسط ایرانیان شتاب فراوانی گرفته است، موضوعی که نگرانی هایی را برای خروج سرمایه از کشور ایجاد کرده است. هرچند این پدیده تازه ای در اقتصاد کشور نیست و پیش از این خروج سرمایه به سمت امارات و دبی، عدد بزرگی را از اقتصاد کشور خارج کرد و حالا ایرانی ها بعد از عراق دومین خریداران خانه در کشور ترکیه هستند.
فرشید پورحاجت، دبیر کانون انبوه سازان به اقتصاد24 می گوید: فرار سرمایه ها از کشور طی چند سال گذشته رونق گرفته است. زمانی این سرمایه ها جذب امارات شد و امروز به سمت ترکیه حرکت میکند. بخش عمده دلیل این اتفاق پایین بودن ریسک سرمایه در این کشورهاست و عده ای نیز کسب و کارشان در این کشورها از امنیت بیشتری برخوردار است بنابراین فرار سرمایه صورت میگیرد.
طبق گفته نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک و طبق اعلام رسانههای کشور ترکیه در سال ۹۷ میزان خرید خانه در این کشور توسط ایرانیها به اندازه خرید ملک در ۱۰ سال گذشته بوده است. اما جذابیت خرید ملک در ترکیه عوامل متعددی دارد که یکی از آنها قیمت آن و البته وعده اقامت به خریداران ملک است. طبق برآوردها در شهرهای توریستی ترکیه میتوان با متری 8 میلیون تومان ملک قابل قبولی خرید در حالی که در یک نقطه معمولی رو به پایین در شهر تهران میتوان با این مبلغ یک آپارتمان معمولی خرید. این جذابیت اما نه فقط برای ایرانی ها که روس ها، عراقی ها و حتی اروپایی ها را هم ترغیب به خرید خانه در ترکیه کرده است. اما سوال اینجاست که آیا می توان تصور کرد که روند سرمایه گذاری معکوس شود؟ یعنی زمانی که کشور ما مقصد سرمایه گذاری مسکن برای کشورهای همسایه قرار گیرد؟
قانونی که اجازه سرمایه گذاری نمی دهد
فرشید پورحاجت کارشناس مسکن در گفت و گو با اقتصاد 24 گفت: در کشور ما البته قانون اساسی، اجازه نمیدهد که یک غیر ایرانی در حوزه خرید ملک سرمایهگذاری کند که باید فارغ از قضاوت قطعی در خصوص این قانون، مزایا و معایب آن بررسی شود.
وی افزود: باید بررسی کارشناسی شود که در شرایط فعلی میتوان به جذب سرمایههای خارجی در بازار ملک به عنوان یک گزینه فکر کرد.
دبیر کانون انبوه سازان اظهار کرد: به نظر میرسد بازار مسکن ایران میتواند برای کشورهای حاشیه خلیج فارس و کشورهای همسایه بسیار جذاب باشد. هرچند اگر قرار به جذب سرمایه در این حوزه شد باید منافع ملی کشور به طور کامل در نظر گرفته شود.
خانه در تهران از منهتن گران تر است؟
پورحاجت در پاسخ به این سوال که گفته می شود قیمت ملک در تهران از منهتن آمریکا نیز گرانتر است و در این صورت جذابیت بازار مسکن در ایران کم است، گفت: باید سوال کرد این آمار و اطلاعات بر چه اساسی گفته میشود؟ به نظر میرسد برخی از اظهار نظرهای غیر کارشناسی باعث میشود رسالت اطلاع رسانی درست صورت نگیرد.
وی اضافه کرد: افزایش قیمت مسکن همگام با افزایش در سایر شاخص های اقتصادی رخ داده است و متناسب با کاهش ارزش پول ملی قیمت مسکن هم بالا رفته است بنابراین اتفاق عجیبی رخ نداده است.
دبیر کانون انبوه سازان تصریح کرد: باید در نظر داشت که همه کشور، تهران نیست و اگر در منطقهای از تهران قیمت خیلی بالاست نمیتوان آن را به کل کشور تعمیم داد. ما در کشورمان مناطق بکری برای سرمایهگذاری در بخش مسکن داریم و اقلیم 4 فصل ایران، برای کشورهای همسایه ظرفیت خوبی ایجاد میکند.
فرصتی که برای گردشگران عرب می توان ایجاد کرد
پورحاجت با اشاره به افزایش ورود گردشگر از کشورهای عربی به ایران گفت: برنامهریزی برای جذب انواع توریست از جمله توریست هایی که به منظور درمان وارد کشور می شوند میتواند فرصت خوبی را برای سرمایه گذاری ایجاد کند. در حال حاضر مبادی ورودی توریست از کشورهای عربی و همسایه در شهرهای جنوبی ما افزایش چشمگیری را نشان میدهد و باید دید میخواهیم نظارهگر باشیم تا ببینیم این سرمایه خودش برای خودش چه کاری انجام میدهد و یا ما برای آن برنامه ریزی خواهیم کرد.
وی یادآور شد: در همین 6 ماه گذشته پروازهای اهواز و آبادان به تهران افزایش قیمت شدیدی پیدا کرده که به دلیل بالا رفتن تقاضا از سوی توریست های کشورهای عربی است که این فرصت خوبی برای جذب سرمایههای آنها است.