اقتصاد24- روز یکشنبه هفته گذشته بیژن زنگنه، وزیر نفت در کنگره نفت و نیرو اعلام کرد که شاخه بینالمللی شرکت ملی نفت چین از طرح توسعه فاز 11 میدان گازی پارس جنوبی کنارهگیری کرده و این فاز بهطور کامل توسط شرکت پتروپارس توسعه خواهد یافت.
پیشتر با خروج توتال، شرکت چینی CNPC و شرکت پترو پارس جایگزین شدند، یعنی شرکت چینی سهام توتال را گرفته و مشترکاً از طریق تامین منابع فاینانسی پروژه را با شرکت پتروپارس جلو میبردند، اما با خروج طرف چینی، شرکت پتروپارس قرار است کل این فاز را به مرحله بهره برداری برساند.
در همین رابطه، اسدالله قرهخانی عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به اقتصاد24 گفت: با خروج چین از قرارداد 5 میلیارد دلاری فاز 11 میدان گازی پارس جنوبی، شرایط بهدلیل تامین سرمایه که با محاسبات قبلی حدود 6 میلیارد دلار برآورد شده بود و تکنولوژی حاصل از قراردادی که با توتال مبنی بر این که تکنولوژی را در اختیار ما قرار دهند تا بتوانیم فشار چاهها را حفظ کنیم تا تولیدمان با افت فشار مواجه نشود، سخت شد.
وی بیان کرد: در ماجرای توتال چون سقف قرارداد را 20 ساله بسته بودیم و چاهها پس از 3 الی 4 سال با افت فشار مواجه میشدند، ملزم بودند که تکنولوژی را همراه خود آورده و بکار گیرند که ما میتوانستیم با آمدن این تکنولوژی برای سایر چاهها نیز استفاده کنیم.
نماینده علیآباد کتول ادامه داد: در قرارداد که سهم 51 درصد برای توتال، 30 درصد برای سی ان پی سی و 19 درصد برای پتروپارس پیش شده بود قید شد که چنانچه توتال کنارهگیری کند باید سی ان پی سی جایگزین آن شود ولی این شرکت شدیداً تحت فشارهای آمریکا قرار گرفت و از آنجایی که این شرکت در دنیا قراردادهای زیادی را با سایر شرکتهای بزرگ منعقد کرده مجبور به عقبنشینی شد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تهدیدهای آمریکا و تحت فشار قرار دادن شرکتهای طرف قرارداد با ایران اثرگذار بوده، افزود: با رفتن چینیها نباید دست روی دست گذاشت، زیرا خودمان میتوانیم پروژه را جلو ببریم. شاید در مواردی سخت باشد ولی میتوانیم با آوردن پارس جنوبی در بورس سرمایه لازم را تامین کنیم.
قرهخانی گفت: لازمه موفق شدن در این پروژهها این است که وزارت نفت بهصورت جدی وارد عمل شود و تضامین لازم برای شرکت در بورس به مردم داده شود و با تصمیمگیری حاکمیت، مردم ارزهای خود را برای سرمایهگذاری در این پروژهها به میدان بیاورند.
وی عنوان کرد: ما توان تولید حدود 60 درصد از تجهیزات مورد نیاز پارس جنوبی را در داخل داریم، ولی با حمایت وزارت نفت میتوانیم از طریق شرکتهای مختلف و یا حتی سپاه کار را پیش ببریم.
نماینده مردم علیآباد کتول در مجلس گفت: با توجه به اینکه شرکتهای طرف قرارداد با ایران اقتصادی و دولتها هستند که مواضع سیاسی خود را دنبال میکنند نمیتوان صراحتاً گفت که دولت چین از قرارداد خارج شده است.
وی در پایان اظهار کرد: احتمال اینکه دولت چین پس از خروج شرکت سی ان پی سی از این پروژه، خود وارد عمل شده و مجدداً قراردادی در این زمینه امضا کند، نیز وجود دارد.