اقتصاد 24 - کاهش قیمت 93 قلم کالا برای مردم حائز اهمیت است، اما این روزها این سوال در بین اذهان عمومی مطرح است که چرا با وجود تمرکز تیم اقتصادی دولت دوازدهم بر بازار و تاکید آنان بر روند کاهش قیمت ها، 80 میلیون مردم چیز دیگری می گویند و از افزایش قیمت اقلام اساسی گلایه دارند.
چند وقتی است که سیر صعودی افزایش قیمت در برخی کالاهای اساسی تبدیل به علامت سؤال بزرگی در ذهن عموم جامعه شده است، موضوعی که جمعیت کشور اعم از پردرآمد و کم درآمد را تحت تاثیر قرار داده است.
قیمت ۹۳ قلم کالا در سراشیبی
این در حالی است که بتازگی دولت اعلام کرده که رصد مستمر قیمت ۱۰۰ قلم کالای اساسی و ضروری در سطح کشور نشان از کاهش قیمت ۹۳ قلم کالا داشته است.
برخی کالاهای غیراساسی، بروز اختلال در نظام عرضه و تقاضا، گرانفروشی، تحریم های اقتصادی و همچنین وجود دلالان به صورت باندهای بزرگ در سطح بازار را عاملی برای گرانی اقلام اساسی می دانند.
کاهش قیمت 93 قلم کالا به روایت بازار
از سال گذشته تاکنون ترس مردم از گرانی محصولات تحت تاثیر وضعیت آشفته ارز و سکه باعث شده تقاضا برای کالاهای اساسی افزایش پیدا کند و همین بالا رفتن تقاضا باعث افزایش قیمت و کمبود عرضه شده است. امروز با تعادل بخشی به بازار (عرضه کافی محصولات) دیگر خبری از احتکار خانگی مواد ضروری نیست اما خیز قیمت ها ادامه همان ترس از سال گذشته است.
گزارش میدانی خبرنگار اقتصاد 24 در سطح بازار از افزایش قیمت ها در مناطق مختلف حکایت دارد. از قیمت برنج، گوشت و مرغ و میوه گرفته تا لوازم برقی، پوشاک و سایر مایحتاج در سبد خانوارها.
مطالبه فعالان بازار از دولتمردان این است که برای درک صحیح از ارزانی یا گرانی کالاها به بازار بیایند و آدرس بازارهایی که کاهش قیمت داشته اند را به مردم بدهند و بگویند در کدام بازار 93 قلم کالا ارزان عرضه می شود؟
یکی از بنکداران مواد غذایی در تهران با بیان این مطلب به خبرنگار اقتصاد 24 گفت: روغن، برنج، رب گوجه فرنگی و ماکارونی از اقلام پرفروش در اولین ماه پاییز بود. به گفته این فعال بازار ، معمولا با بازگشایی مدارس حجم و نوع خرید مردم کمی متفاوت تر می شود از این رو برخی از محصولات پرفروش تر از ماه های گذشته است .
ابوالفضل پیشگام ادامه داد: علی رغم اعلام کاهش قیمت هنوز بازار با پس لرزه های گرانی که میراث افزایش قیمت دلار در سال گذشته بود روبرو می شود .
شفافیت در اعلام قیمت 93 قلم کالا
این فعال بازار با تاکید بر اینکه همان طور که دولت بر روند کاهش قیمت 93 قلم کالای اساسی تاکید دارد باید برای شفاف شدن این موضوع یک گشت و گذاری بر بازار مصرف مردم داشته باشد.
به گفته این فعال مواد غذایی، شاید قیمت ها طی 2 تا 3 ماه اخیر کمی به ثبات رسیده باشد اما خبری از کاهش قیمت نیست .
پیشگام افزود: به طور نمونه، قیمت روغن افزایش داشته است و در حال حاضر روغن با افزایش چند درصدی نسبت به ماه گذشته در فروشگاه ها توزیع می شود.
وی یادآورشد: یکی از عوامل این گرانی چند درصدی به احتمال زیاد مربوط به ایام محرم و صفر است که میزان استفاده آن افزایش یافته است که این نیز یکی دیگر از مشکلات مردم در برابر گرانی های بی دلیل است در صورتی که تولید و توزیع هیچ مشکلی ندارد.
به گفته این فعال در بازار مواد غذایی، شاید هم اکنون توزیع کالاهای اساسی با نرخ مصوب در فروشگاهها و میادین در حال انجام باشد و بدون تردید چسبندگی قیمت که در بازار شکر، برنج و روغن و دیگر کالاها وجود دارد، موجب شده است تا برخی فروشندگان هر ترفندی را به کار گیرند تا کمتر زیان کنند و این غفلت در نظارت بر اعمال فروشندگان خرد سطح شهر را بیانگر است.
مردم در انتظار کاهش قیمت 93 قلم کالا
این بنکدار مواد غذایی ادامه داد: تنظیم بازار و ثبات قیمت ها کمترین مطالبه 80 میلیون ایرانی از دولتشان است. نه فروشنده نه خریدار هیچ کدام از افزایش قیمت ها هرچند آرام، منتفع نمی شوند و فقط دیوار اعتماد مردم به دولت متزلزل می شود.
پیشگام با اشاره به اینکه به اندازه کافی کالاهای اساسی ذخیره سازی شده است، گفت: با توجه به سیاست ها و گفته دولت، ذخیره سازی کالاهای اساسی برای ماه های آینده به میزان مناسبی صورت گرفته است و برنامه دولت برای تولید و واردات کالاهای اساسی همانند گذشته خواهد بود تا در دوره تحریم ها مشکلی به وجود نیاید ،دولت کالاهای اساسی مثل برنج، روغن و ... را به صورت تهاتری وارد می کند.
این فعال بازار مواد غذایی یادآور شد: دولت هر اقدامی برای ثبات بخشی بازار را بدون نظارت انجام می دهد و این به معنای رفتار آزادانه دلالان در بازار است.
قیمت دلار کاهش داشت اما کالاها همچنان گران ماند
تب خرید بین مشتریان کاهش پیدا کرده، عرضه کالا نیز روند مطلوبی در بازار دارد، قیمت دلار هم فروکش کرده و به ثبات رسیده اما حرکت آهسته و روزانه قیمت ها همچنان ادامه دارد و گرانی زیر پوستی باز هم موجب آزار مردم شده است.
یک از مدیران فروشگاه برند لوازم برقی خانگی نیز در همین رابطه به خبرنگار اقتصاد 24 گفت: این روزها با توجه به تحریم، خوشبختانه فروشگاه های عرضه لوازم برقی خانگی کمبود زیادی در عرضه محصولات ندارند و مردم آسوده خاطر به دنبال محصول خود وارد بازار می شوند.
بابک کیارستمی در پاسخ به این سوال که آیا قیمت لوازم برقی نسبت به سال گذشته افزایش داشته است؟ گفت: سال گذشته شاهد افزایش سه تا چهار برابری بیشتر محصولات در بازار بوده ایم و دیگر بازار کشش افزایش قیمت ندارد.
مدیر فروشگاه صاحب برند لوازم برقی خانگی تصریح کرد: اما هنوز هم با توجه به اینکه مردم قدرت کافی برای خرید لوازم ندارند، قیمت ها در بازار زیر پوستی در حال گران شدن است.
93 قلم کالای ارزان شده کدامند ؟
کیارستمی در پاسخ به این سوال که آیا لوازم برقی خانگی نیز شامل 93 قلم کالای ارزان شده می شود یا خیر ادامه داد: هنوز اطلاعی از کاهش قیمت این وسایل از سوی اتحادیه به ما نرسیده اما قطعا در رابطه با سایر کالاها و محصولات دیگر نیز هیچ اتفاقی نیفتاده است.
این فعال بازار در پاسخ به این سوال که چرا با توجه به کاهش نرخ ارز، هنوز این بازار التهاب قیمتی دارد گفت: ممنوعیت واردات لوازم خانگی نابسامانی در بازار لوازم برقی خانگی را ادامه دار کرده است. در حال حاضر کالا هست، اما خریدار نیست.
کیارستمی ادامه داد: سال گذشته لوازم خانگی 60 تا 80 درصد افزایش قیمت داشت و بعد از آن به ما اعلام کردند که دیگر فروش نداریم چون کالایی در انبار نیست، اما امسال موضوع خالی بودن انبارها تکرار نشده است اما ادامه همان افزایش قیمت را طی می کنیم البته نه با افزایش 80 درصدی .
حال و روز بد کسب و کار
«همان که قیمت کاهش نیافته خود جای سوال دارد». این فروشنده با اعلام این مطلب، از وضعیت بد کسب و کار این روزها گله می کند و اینکه چند ماهی است فروش خوبی ندارد. کیارستمی در پاسخ به اینکه در فروشگاه شما جای خالی دیده نمی شود و کالاهای متنوعی موجود هستند، گفت: بله در حال حاضر جنس در فروشگاه ها وجود دارد اما باید به قدرت خرید مردم هم توجه کنید که دیگر خریداری برای کالاها وجود ندارد. در حال حاضر کمبود کالا نداریم بلکه کمبود خریدار هست.
از ممنوعیت واردات تا تحریم ها
التهابات بازار مواد غذایی، کالاهای اساسی، لوازم خانگی و سایر بازارهایی که روزانه مردم با آن سرو کار دارند واکنش های متفاوتی به دنبال داشته است. فروشندگان و کسبه مدعی هستند ممنوعیت واردات موجب سوء استفاده تولیدکنندگان شده و در مقابل تولیدکنندگان نیز از نبود مواد اولیه و بلوکه این مواد در گمرک شکایت دارند. با وجود همه این مسائل متضرر اصلی این ماجرا خریداران هستند چرا که ناچار برای تهیه کالا و محصولات مورد نیاز خود هستند.