تاریخ انتشار: ۱۰:۱۰ - ۰۴ آبان ۱۳۹۸
آمریکا و چین به صلح می‌رسند؟

پایان جنگ تجاری یا تعمیق رکود جهانی؟

"شما مذاکره کنندگان سختی هستید"؛ این جمله را ترامپ خطاب به چینی ها گفته است؛ درست زمانی که بسیاری از ناظران بین المللی پیش بینی می کنند آتش جنگ اقتصادی از پس ۱۸ ماه در حال خاموش شدن باشد.

اقتصاد24- پایان جنگ تجاری یا تعمیق رکود جهانی؟ جنگ تجاری در آوریل گذشته با اقدام ترامپ مبنی بر افزایش تعرفه های حدود ۱۳۰۰ کالای چینی آغاز شد و چین نیز در اقدام تلافی جویانه، تعرفه کالاهای امریکایی را افزایش داد. این چنین بود که در هجده ماه گذشته دو غول بزرگ اقتصادی جهان، جنگی را در حوزه اقتصاد آغاز کردند؛ تنشی که کلیت اقتصاد جهانی را با چالشی جدی مواجه کرده است. حالا اما رسانه های جهانی با استناد به نشانه های آشکار شده در مذاکرات اخیر امریکا و چین، عبارت صلح اقتصادی را مقابل جنگ اقتصادی مطرح می کنند و می گویند صلح اقتصادی نزدیک است.

جنگ تجاری چیست؟


کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی(WTO) متعهد هستند تا با ترویج تجارت آزاد مانع از شکل‌گیری تجارت غیرمنصفانه شوند. تجارت غیرمنصفانه زمانی شکل می‌گیرد که کشوری با اعطای یارانه‌های دولتی به یک محصول موجب ارزان‌تر شدن آن نسبت به تولید سایر اعضاء و یا یک عضو رقیب شود. در این صورت کشور متضرر از این اقدام سه گزینه پیش رو دارد. اول این که شکایتی به سازمان تجارت جهانی تقدیم کند. سازمان تجارت جهانی یا کشور خاطی را متقاعد می‌کند که اعطاء یارانه دولتی را متوقف کند و یا به کشور متضرر اجازه می‌دهد تا به نسبت یارانه اعطایی، تعرفه‌ای بر واردات این محصول وضع کند.

گزینه دوم، مذاکره دو جانبه یا چند جانبه کشورها با یکدیگر است تا با حصول تفاهمی اختلاف تجاری میان آنها حل شود. ممکن است گاهی برای کشاندن طرف خاطی به پای میز مذاکره، کشورها ناچار به اعمال تعرفه وارداتی موقت علیه کالاهای مشمول یارانه دولتی شوند.

اما گزینه سوم زمانی رخ می‌دهد که مساله از اختلاف تجاری فراتر می‌رود و به تعبیر کارشناسان حوزه تجارت بین الملل جنگ تجاری آغاز می‌شود. در جنگ تجاری، دو طرف با پافشاری بر مواضع و خواسته‌های خود راه را بر دست‌یابی به هر توافقی می‌بندند و تنش سیاسی میان آنها افزایش می‌یابد. در این صورت دو طرف به اعمال تعرفه‌های سنگین علیه کالاهای مورد تجارت مابین خود اقدام می‌کنند. همچنین موانع تجاری غیرتعرفه‌ای نیز میان دو طرف تشدید می‌شود.

این اقدام به دلیل تسری زیان تجاری از دامنه یک یا چند کالای خاص به محدوده تعداد بیشتری از کالاها موجب افزایش هزینه سربار تجاری دو کشور در عرصه تجارت بین‌الملل می‌شود و نیز هزینه مبادله در بعد اقتصاد و بازارهای داخلی دو کشور را نیز افزایش می‌دهد.

اقتصاد جهانی در پرتگاه رکود


طی جنگ تجاری نه تنها خود دو کشور صدمات اقتصادی غیرقابل جبرانی به یکدیگر وارد کردند بلکه اقتصاد سایر کشورهای جهان نیز تحت تاثیر جنگ تجاری دو غول اقتصادی قرار گرفته است.

اقتصاددان ارشد موسسه تحقیقاتی مودیز آنالیتیکس گفت ریسک بسیار بالایی وجود دارد که اقتصاد جهان در آینده نزدیک وارد رکود شود. طبق گفته مارک زندی اقتصاددان ارشد موسسه تحقیقاتی مودیز آنالیتیکس، ریسک بسیار بالایی وجود دارد که اقتصاد جهان در آینده نزدیک وارد رکود شود. سیاست‌گذاران به احتمال زیاد نمی‌توانند این روند را متوقف کنند.

زندی گفت: «حتی اگر ۱۲ تا ۱۸ ماه آینده رکود نداشته باشیم، واضح است که اقتصاد بسیار ضعیف تر خواهد بود».

این اقتصاددان گفت عوامل بسیاری وجود دارد که می تواند به دوری از کند شدن فعالیت‌های اقتصادی کمک کند. یکی از این عوامل عدم تشدید جنگ تجاری با چین توسط دونالد ترامپ است. حل مسئله برگزیت و ادامه تحریک مالی بانک‌های مرکزی از دیگر عوامل کمک کننده است.

حملات متقابل دو کشور به یکدیگر


در سالی که گذشت، اخبار جنگ تجاری بخش مهمی از رسانه ها را به خود اختصاص دادند. چشم انداز اقتصاد جهانی در اثر تداوم این جنگ تیره تر از پیش شد و برخی نهادهای بین المللی نیز رکود اقتصادی را در اینده محتمل دانستند. امریکا و چین ابزارهای اقتصادی در اختیار را بارها و بارها برای مقابله با یکدیگر مورد استفاده قرار دادند. تعرفه، اختلال در سفرهای طرفین تجاری از طریق ممانعت زاز صدور ویزا و همچنین تحریم و تهدید، همگی ابزارهایی است که رد جتگ اقتصادی دو طرف مورد استفاده قرار دادند. از یک سو افزایش تعرفه ها و از سوی دیگر عدم صدور ویزا توسط آمریکا برای هیات چینی از بارزترین نمونه های رفتاری در این دوره بوده است. تحریم صنعت کشتیرانی چین، تهدید مشتریان کاسکو چین، تحریم هوآووی توسط آمریکا، جلوگیری از واردات گندم از آمریکا به چین و خروج برخی از صنایع خودروسازی آمریکا از چین نیز در این مقع زمانی رخ داد. حالا اما اخباری مبنی بر دستیابی به توافق میان آمریکا و چین به گوش می رسد. ایا پایان جنگ تجاری نزدیک است؟

منبع: خبرآنلاین
ارسال نظر