اقتصاد24- بازار امین حضور به عنوان یکی از مراکز اصلی عرضه لوازم خانگی این روزها در رکود به سر میبرد اما با این حال فروشندگان نیز حاضر نیستند برای فروش اجناس خود به مشتریان تخفیف خاصی در نظر بگیرند چرا که به گفته آنها کالاها را با قیمت بالا از تولیدکننده خریداری میکنند. به همین دلیل شاهد این هستیم که استقبال مردم برای خرید لوازم خانگی روزبهروز کمتر میشود. بازاری که قرار بود با بهکارگیری طرحهایی همچون طرح کارت اعتباری کالا تا حدی به قدرت خرید مردم و همچنین رونق بازار کمک کند اما در نهایت بینتیجه باقی ماند.
در حال حاضر بازار امین حضور با فروش بخاری به عنوان کالای مورد نیاز مصرفکنندگان در این فصل تا حدی رونق گرفته است اما به طور کلی شاهد این هستیم که مغازههای عرضهکننده کالاهای دیگر همچون یخچال فریزر، ماشین لباسشویی و… مشتری زیادی ندارند. جالب اینجاست که قیمت بخاری در بازار نیز چندان هماهنگیای با جیب مصرفکننده ندارد به طوری که بخاری مناسب برای گرم کردن فضای ۶۰ متری بین ۷۰۰ تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد. این در حالی است که وسایل گرمایشی عمدتا در ایران تولید میشوند و هزینه واردات به آنها نمیخورد. با این حال شاهد این هستیم که مردم چارهای جز خرید این کالا با قیمتهای موجود ندارند.
بر این اساس اگرچه متولیان بازار لوازم خانگی معتقدند قیمت انواع کالاها با ثبات نسبی روبهرو شده اما به نظر میرسد که همچنان گرانی در این بازار موج میزند. در واقع در شرایط فعلی با توجه به اینکه واردات رسمی لوازم خانگی با مشکل مواجه شده و برندهای کرهای مطرح به دنبال تحریمها از بازار ایران خارج شدهاند، در برخی موارد با انحصار برندهای ایرانی در بازار روبهرو هستیم که کالاهای خود را با قیمتهای بالا به بازار عرضه میکنند. این در حالی است که کالاهای قاچاق نیز این روزها به نسبت ماههای قبل بیشتر در بازار خودنمایی میکنند. اما در نهایت نابسامانیهای موجود در بازار لوازم خانگی سودی برای مصرفکنندگان نداشته و تنها موجب ضرر آنها شده است. همانطور که طی ماههای گذشته شاهد این بودیم که برخی کالاهای قاچاق با کیفیت پایین به اسم کالای با کیفیت و با برند معتبر از طرف برخی سایتهای اینترنتی به مردم فروخته شد. کالاهایی که نه تنها خدمات پس از فروش ندارد بلکه از بدترین مواد اولیه برای تولید آنها استفاده شده است.
بدعهدی کرهایها
در حال حاضر اگرچه به گفته رییس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی بازار لوازم خانگی از عرضه لوازم خانگی قاچاق و تقلبی رنج میبرد اما خبرهای خوبی نیز در این حوزه در راه است. در همین خصوص مرتضی میری گفت: به علت بدعهدی کرهایها فعلا هیچ گونه مواد اولیه و قطعات لوازم خانگی از کره وارد کشور نمیشود، بنابراین در حالی که این دو شرکت بزرگ تا سال گذشته بیش از ۳۵ درصد از سهم بازار را در اختیار داشتند، در حال حاضر سهم آنها به حدود ۵ درصد کاهش یافته است. اما این دو شرکت رایزنیهایی با دو کشور چین و ترکیه برای تولید با برندهای جدید را شروع کردهاند و تولیدات آنها تا یکی دو ماه آینده با برند جدید به بازار خواهد رسید.
به گفته وی، پیشبینی میشود با ورود کالای تولیدی توسط این دو شرکت تا چند ماه آینده با برند جدید هم سهم این دو شرکت از بازار افزایش یابد و هم قیمت لوازم خانگی تاحدودی کاهش یابد.
میری بیان کرد: این دو شرکت فعلا از سهم موجود انبارهای خود، لوازم خانگی تولید و به بازار عرضه میکنند و به همین دلیل سهم قابل توجهی در بازار ندارند.
ممنوعیت واردات
رییس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران در ادامه با بیان اینکه قیمت لوازم خانگی به ثبات نسبی رسیده است، گفت: بازار لوازم خانگی در حال حاضر وضعیت عادی دارد و از ابتدای امسال تاکنون قیمتها از یک ثبات نسبی برخوردار است.
رییس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران با بیان اینکه در شرایط فعلی مردم میتوانند کالای مورد نیاز خود را به راحتی تامین کنند و مشکل خاصی وجود ندارد، بیان داشت: تولید نسبت به سال گذشته افزایش یافته و بر این اساس مشکلاتی که در سال گذشته با آن مواجه بودیم، رفع شده است.میری با اشاره به ممنوعیت واردات لوازم خانگی بیان کرد: به دنبال ممنوعیت واردات لوازم خانگی، واردات قاچاق افزایش یافته و بخشی از بازار لوازم خانگی را اجناس قاچاق که از طریق تهلنجی و اشکال مختلف به کشور وارد میشود، تامین میکنند.
رییس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی بیان کرد: گفته میشود این قاچاق به صورت سازمانیافته انجام میشود. وی اظهار کرد: بهتر است دولت با رفع ممنوعیت واردات لوازم خانگی و واردات هوشمند از واردات قاچاق که موجب آسیب و لطمه به تولیدکننده داخلی است جلوگیری کند.
تعویض برند
رییس اتحادیه فروشندگان این لوازم همچنین با اشاره به عرضه لوازم خانگی تقلبی در بازار گفت: برخی سوءاستفادهکنندگان با تعویض برند این لوازم داخلی و لوازم خانگی درجه ۲ و ۳ چینی با برندهای معروف، لوازم خانگی تقلبی به مردم میفروشند.
وی با بیان اینکه شکایتهای زیادی در این باره به اتحادیه میشود، بیان کرد: برای جلوگیری از این موضوع لوگوی مشخصی طراحی شده و فروشندگان معتبر و مورد تایید وزارت صمت و اصناف و اتحادیه باید این لوگوها را در مغازههای خود نصب کنند تا مردم بدانند که فروشگاههای معتبر و مورد تایید کدامند تا از آنها خرید خود را انجام دهند.میری اظهار کرد: به مردم پیشنهاد میشود به فروشندگان در فضای مجازی اطمینان نکنند و حتما از طریق فروشگاههای مجاز خریداری کنند تا در صورت بروز مشکلات احتمالی بتوانند شکایت خود را پیگیری کنند.
منبع: جهان صنعت