تاریخ انتشار: ۱۳:۰۶ - ۱۰ آذر ۱۳۹۷

رویکردهای متفاوت در مجلس به تلاش برای استیضاح 5 عضو کابینه

تقاضای استیضاح پنج عضو کابینه که از سوی تعدادی از نمایندگان به هیات رییسه مجلس تقدیم شده با رویکردهای متفاوت در خانه ملت مواجه شده و به ویژه درباره استیضاح وزیر امور خارجه، بر خلاف نمایندگان تقاضاکننده، تعدادی از وکلای ملت نیز با آن موافق نیستند.

اقتصاد24 -تقاضای استیضاح محمد جواد ظریف، مسعود سلطانی فر، محمد بطحایی، منصور غلامی و محمود حجتی وزیران امور خارجه، ورزش وجوانان، آموزش و پرورش، علوم، تحقیقات و فناوری و جهاد کشاورزی در دستور کار کمیسیون های تخصصی مجلس قرار گرفته است.
از بین موارد مطرح که تقدیم هیات رییسه مجلس شده است این هفته تنها تقاضای استیضاح وزیر امور خارجه در کمیسیون امنیت ملی مجلس بررسی می شود و در مورد بررسی استیضاح دیگر وزیران، در برنامه هفتگی کمیسیون های تخصصی مجلس برنامه ای اعلام نشده است.
تقاضای استیضاح این پنج وزیر نیز با مخالفت هایی از سوی تعدادی از نمایندگان مواجه شده که سرنوشت آن را در مجلس با هاله ای از ابهام رو به رو کرده است، باید منتظر ماند تا نوع اقدام کمیسیون های تخصصی مجلس درباره این تقاضاها چه خواهد بود، آیا این تقاضاها را تصویب و روانه بررسی در مجلس می کنند یا آنها را منتفی اعلام می کنند.
بر اساس اصل 89 قانون اساسی، نمایندگان مجلس می‌توانند در مواردی که لازم می‌دانند هیات وزیران یا هر یک از وزراء را استیضاح کنند.
بر اساس این اصل، استیضاح وقتی قابل طرح در مجلس است که با امضای حداقل ده نفر از نمایندگان به مجلس تقدیم شود. هیئت وزیران یا وزیر مورد استیضاح باید ظرف مدت ده روز پس از طرح آن در مجلس حاضر شود و به آن پاسخ گوید و از مجلس رأی اعتماد بخواهد.
بر اساس آیین نامه داخلی مجلس، طرح استیضاح وزیران ابتدا در کمیسیون های تخصصی بررسی می شود، اگر پس از رسیدگی تعداد امضاهای آن به کمتر از 10 نماینده برسد، استیضاح در صحن علنی مجلس بررسی نمی شود ولی اگر تعداد امضاها بالای 10 مورد باشد، استیضاح در صحن مجلس رسیدگی می شود. در موارد پیشین نیز شاهد این بوده ایم که برخی از نمایندگان با پس گرفتن امضا، انصراف خود را اعلام می کنند.

**تقاضای استیضاح وزیر امور خارجه یکشنبه در کمیسیون امنیت ملی مجلس بررسی می شود
طرح استیضاح محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه با 24 امضا و در 11 محور ششم آذر ماه تحویل هیات رییسه مجلس شورای اسلامی شده است.
امضا‌کنندگان این طرح استیضاح به استناد اصل 89 قانون اساسی و ماده 220 آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی تقاضای استیضاح دکتر محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه را به مجلس ارائه کردند که این محورها به شرح ذیل است:
اظهارات و اتخاذ مواضع ناصواب از جمله اتهام پولشویی به جمهوری اسلامی، بی‌توجهی به اقتصاد در دیپلماسی کشور و عدم اجرای برنامه‌های اعلامی به مجلس شورای اسلامی جهت اخذ رای اعتماد، عدم توجه کافی به توسعه و فعال کردن روابط با عموم کشورها در قاره آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین، استفاده از برخی سفیران ناکارآمد که ارزیابی عملکرد آنها در توسعه روابط با کشورهای مقصد قابل ارائه نمی‌باشد از باب نمونه سفیر ایران در استرالیا، فرصت‌سوزی و عدم انتخاب سفیر برای برخی کشورهای دوست که ارتباط خوبی داریم ولی تا مدتها در آن کشورها سفیر نداشتیم. مانند چین و هند از محورهای مطرح شده در تقاضای استیضاح ظریف است.
دستگیری دیپلمات های ایرانی در کشورهای اروپایی به بهانه‌های واهی و عدم مقابله به مثل و تحرکات کافی در دفاع از دیپلمات ها، عدم استفاده از فرصت هایی که مقاومت در منطقه فراهم کرد، موضع منفعلانه دستگاه دیپلماسی در خصوص کشتار حجاج در منا و عدم احقاق حقوق ملت ایران و خانواده‌های آنها، به کارگیری افراد نامطمئن در مذاکرات حساس و مهم، تهدید بنیه دفاعی کشور و از بین رفتن توانایی آن
و عدم تامین منافع ملت ایران در قراردادهای منعقد شده از دیگر محورهایی است که از سوی تقاضا کنندگان مطرح شده است.
حسینعلی حاجی دلیگانی، غلامحسین شرفی، ابوالفضل ابوترابی، احمد سالک، محمدعلی پورمختار، محمد اسماعیل سعیدی، محسن کوهکن، نادر قاضی پور، سید ناصر موسوی لارگانی، نصرالله پژمانفر، محمد حسن‌نژاد، جواد کریمی قدوسی، حسن نوروزی، احد آزادیخواه، سیدجواد ابطحی، ضیاءالله اعزازی، شهاب نادری، سید راضی نوری، عباسی گودرزی، سید صادق طباطبایی نژاد، جمشید جعفرپور، امیر خجسته، جلال محمود زاده، محمود شکری امضاکنندگان تقاضای استیضاح ظریف هستند.

**استیضاح وزیر ورزش و جوانان در نوبت بررسی کمیسیون فرهنگی مجلس
تقاضای استیضاح وزیر ورزش و جوانان نیز 30 آبان ماه با 15 امضا تقدیم هیات رییسه مجلس شد.
به تاخیر انداختن واگذاری باشگاه های ورزشی استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی، عدم توجه به رسالت وزارت ورزش در مورد مسائل جوانان، عدم اجرای مصوبات مجلس در برنامه ششم، عدم تعادل پایدار توزیع امکانات ورزشی در مناطق کمتر توسعه یافته و ناعدالتی در تقسیم بودجه ورزشی به شهرستان‌ها و استان‌ها از محورهای این طرح استیضاح است.
این استیضاح هم اکنون در نوبت بررسی کمیسیون فرهنگی مجلس قرار دارد.

**تقاضای استیضاح جهادکشاورزی در کمیسیون کشاورزی بررسی می شود
تقاضای استیضاح محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی هفتم آذرماه با امضای جمعی از اعضای این کمیسیون تقدیم هیات رییسه مجلس شد.
عدم اجرای قانون تعیین نرخ محصولات اساسی کشاورزی و تعیین نرخ پایین خرید تضمینی گندم، دلیل ممنوعیت صادرات محصولات مازاد کشاورزی، عدم اجرای قوانین برنامه 5 ساله ششم اقتصاد اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و بودجه سنواتی بخش کشاورزی را از مهم ترین محورهای این طرح استیضاح است.
عدم اجرای بند 'خ' ماده 33 و بند 'د' در سری 16 قانون برنامه 5 ساله توسعه ششم اقتصادی جمهوری اسلامی توسط دولت و بخشودگی سود و کارمزد و جریمه‌ وام‌های دریافتی کشاورزی خسارت دیده از حوادث غیرمترقبه و امهال اصل وام کشاورزی نیز از دیگر محورهای این طرح استیضاح است.
این تقاضای استیضاح هم اکنون برای بررسی به کمیسیون کشاورزی ارجاع شده است.

**استیضاح وزیران آموزش و پرورش و علوم در دست بررسی کمیسیون های تخصصی
استیضاح وزیران آموزش و پرورش و علوم، تحقیقات و فناوری با 60 و 80 امضاء چهارشنبه هفتم آذرماه تحویل هیات رئیسه مجلس شد.
استیضاح وزیر علوم در 11 محور تهیه شده است که مهمترین آن شامل نداشتن نظارت دقیق بر دانشگاه های سراسر کشور، رسیدگی نکردن به اوضاع رفاهی دانشجویان، انتصابات سیاسی در دانشگاه ها و نیز فقدان تعیین رئیس و حتی سرپرست برای برخی دانشگاه ها می شود.
استیضاح وزیر آموزش و پرورش نیز در 10 محور از جمله اخذ وجه غیر قانونی از دانش آموزان در مدارس کشور بخصوص مدارس حاشیه ، عدم تخصص محوری و شایسته سالاری در انتخاب مدیران، نبود عدالت در بکارگیری نیروها، رسیدگی نکردن به اوضاع و احوال معیشتی بازنشستگان، بی توجهی به سند بنیادین آموزش و پرورش و نبود نظارت بر مدارس غیر انتفاعی است .
به تازگی تقاضای استیضاح وزیر کشور نیز با 25 امضا به هیات رییسه مجلس تقدیم شده بود ولی جمعی از طراحان این استیضاح از طرح این تقاضا انصراف دادند و استیضاح از دستور کار مجلس خارج و منتفی شد.
منبع: ایرنا

ارسال نظر