تاریخ انتشار: ۱۳:۱۵ - ۱۹ آبان ۱۳۹۸
در گفت‌و‌گو با اقتصاد۲۴ مطرح شد؛

اقتصاد ایران به انقلاب مالیاتی نیاز دارد/ در حق چه کسانی اجحاف مالیاتی می‌شود؟

رئیس خانه اقتصاد گفت: امروز بزرگترین اجحاف مالیاتی در حق حقوق بگیران انجام می شود چرا که قبل از پرداخت حقوق مالیات آن کسر می شود و در درجه دوم این اجحاف در حق بنگاه های اقتصادی است که شفاف عمل می کنند.

اقتصاد 24-  سال آینده دولت روی درآمدهای مالیاتی حساب ویژه ای باز کرده و قصد پایه های مالیاتی را افزایش دهد. با توجه به کاهش درآمدهای نفتی، مالیات قرار است به عنوان یکی از جایگزین های بودجه در سال آینده باشد. پیش از این قرار بود پایه های جدید مالیاتی همانند «مالیات بر جمع درآمد»، «مالیات بر عایدی سرمایه با اولویت مالیات بر عایدی املاک» و «مالیات بر سود سپرده بانکی» در دستور کار دولت و مجلس قرار گیرد که البته هنوز در خصوص اجرای آن اما و اگرهایی وجود دارد. چنانچه پیش از این غلامرضا تاجگردون نماینده مجلس گفته بود فعلا اخذ مالیات از سپرده های بانکی منتفی است.

از سوی دیگر بحث معافیت های مالیاتی و فرار مالیاتی موضوعی است که باید طی سال های آینده ساماندهی شود. در شرایط فعلی به نظر می‌رسد بر طرف کردن بی‌عدالتی مالیاتی که سال‌هاست مورد غفلت قرار گرفته یک اولویت باشد. این مهم تنها با انقلاب در نظام مالیاتی امکان پذیر است. هر چند دود این انقلاب نباید در چشم فعالان راستین اقتصادی برود.

نیاز به انقلاب مالیاتی داریم


بی تردید مالیات ستانی از درآمدهای مشکوک و یا غیر مولد در اقتصاد می‌تواند نقطه عطفی برای اقتصاد باشد اما این مهم تا چه اندازه قابل تحقق است؟ مسعود دانشمند رئیس خانه اقتصاد در گفت و گو با اقتصاد24 با بیان اینکه نیاز به انقلاب مالیاتی داریم، گفت: قانون مالیات ما باید تغییر کند و همه کسانی که در این کشور اعم از حقیقی و حقوقی زندگی می‌کنند باید اظهارنامه مالیاتی پر کنند.

وی افزود: از مقامات، تجار، بازرگانان و تا مردم، همه باید اظهار نامه مالیاتی پر کنند و تشخیص معافیت مالیاتی بر عهده سازمان امور مالیاتی باشد. در حال حاضر این کار بر عهده مردم است و هر کس با استدلالی ممکن است خود را معاف از مالیات کند.

مبدا و مقصد هر پول مشخص شود


دانشمند تصریح کرد: زمانی که اظهار نامه مالیاتی پر نمی شود تمام داد و ستدهایی که باید دو سمت داشته باشد بلاتکلیف می ماند. اگر خودرویی معامله می شود باید هر دو طرف خریدار و فروشنده تحت کنترل سازمان امور مالیاتی قرار گیرد. اگر این اتفاق رخ دهد از بسیاری از فسادهای مالی جلوگیری می شود، چرا که وقتی مبدا و مقصد پول در کشور مشخص باشد هیچ رشوه و فسادی نیز رخ نخواهد داد.

وی با بیان اینکه دروازه جلوگیری از فساد، تغییر در نظام مالیاتی است، اظهار کرد: تغییر در این نظام به معنای بزرگ کردن سازمان امور مالیاتی نیست بلکه باید دفاتری خارج از این سازمان طبق قراردادی هر بخش از دریافت و ثبت اظهارنامه مالیاتی را بر عهده بگیرند و از این طریق می‌توان همه تراکنش های مالی را زیر نظر گرفت.

بزرگ ترین اجحاف مالیاتی در حق حقوق بگیران


دانشمند همچنین گفت: امروز بزرگترین اجحاف مالیاتی در حق حقوق بگیران انجام می شود چرا که قبل از پرداخت حقوق مالیات آن کسر می شود و در درجه دوم این اجحاف در حق بنگاه های اقتصادی است که شفاف عمل می کنند. در حالی که باید هر کسب و کاری و هر فعالیت اقتصادی به صورت مستقیم و در همان زمان مالیاتش پرداخت شود.

وی در پاسخ به این سوال که پایه های جدید مالیاتی چه تاثیری بر اقتصاد خواهد داشت، گفت: ما در شرایط شفاف اقتصادی قرار نداریم بنابراین اگر برای مثال بخواهیم از سود سپرده های بانکی مالیات دریافت کنیم این پول از بانک خارج و به سمت بازار غیر رسمی خواهد رفت. این خود مشکل ایجاد می کند اما باید به علت بپردازیم. اگر علت را که همان شیوه مالیات ستانی است تغییر دهیم معلول هم به خودی خود درست خواهد شد و آن وقت می توان برای دریافت مالیات از هر بخش تصمیم منطقی گرفت.

این کارشناس اقتصادی یادآور شد: اگر بخواهیم بودجه بدون نفت هم ببندیم باید ابتدا در نظام مالیاتی انقلاب گسترده انجام دهیم در غیر این صورت بستن بودجه بدون نفت تنها یک شوی تبلیغاتی خواهد بود.
ارسال نظر