تاریخ انتشار: ۱۰:۳۱ - ۱۹ آبان ۱۳۹۸
رییس سازمان کشاورزی آذربایجان شرقی در گفت‌وگو با اقتصاد۲۴:

آخرین آمار از تلفات کشاورزی و دامداری زلزله آذربایجان شرقی / تنها 5 درصد کشاورزان خسارت‌دیده تحت پوشش بیمه هستند!

رییس سازمان بخش کشاورزی استان آذربایجان شرقی می‌گوید: بر اساس بررسی‌های انجام شده، بخشی که بیش‌ترین خسارت را از زلزله روز جمعه دیده است، بخش کشاورزی بوده و بیش‌ترین زیرمجموعه آسیب‌دیده از این بخش نیز دامداری‌ها بودند.

امیرحسین احمدی، اقتصاد24- ساعت دو و 17 دقیقه بامداد روز جمعه زلزله‌ای بخش‌های از شمال غرب کشور را لرزاند که بزرگی آن 5.7 در مقیاس ریشتر بوده و کانون آن در مختصات ۳۷.۸۱ شمالی و ۴۷.۵۹ شرقی و در عمق ۱۰ کیلومتری زمین قرار داشت.

اکبر فتحی رییس سازمان جهاد کشاورزی استان درباره تلفات کشاورزی و دامداری زلزله آذربایجان شرقی به اقتصاد24 می‌گوید: بر اساس بررسی‌های انجام شده، بخشی که بیش‌ترین خسارت را از این زلزله دیده است بخش کشاورزی بوده و بیش‌ترین زیرمجموعه آسیب‌دیده از این بخش نیز دامداری‌ها بودند.

تلفات کشاورزی و دامداری زلزله آذربایجان شرقی/ اتلاف هزار و 400 راس دام و آسیب 400 واحد دامداری


او ادامه می‌دهد: بر اساس آماری که به دست آوردیم، از میان دامداری‌های روستاهای مختلف بخش‌های زلزله زده، تا به حال نزدیک به هزار و 400 راس دام تلف شده‌اند که از این میزان هزار راس دام سبک و 400 راس دام سنگین در اثر زلزله از بین رفته‌اند.

اتلاف دام‌های سبک و سنگین از یکسو و ویرانی جزئی و کلی دامداری‌ها از سوی دیگر مجموع خساراتی‌اند که به دامدارهای بخش‌های زلزله زده وارد شده است. «نزدیک به 400 واحد دامداری خسارت جدی از 40 تا 100 درصد دیده‌اند و به طور کلی از بین رفته‌اند و در این میان مشکلی که به وجود آمده در رابطه با دام‌هایی است که زنده‌ مانده‌اند چرا که با وجود دامداری‌های آسیب‌دیده و خسارات وارد شده و با توجه به سرد شدن هوا و در ارتفاعات بودن بخش‌های زلزله زده، تهیه محل نگهداری موقت برای این‌ دام‌های زنده کار را مشکل کرده است و باید تا زمان ساخت و ترمیم دوباره دامداری‌ها از این دام‌ها نگهداری کنیم.

فتحی در ادامه گفت که ظرف یکی دو روز آینده، دام‌های زنده ساماندهی و برای آن‌ها محل نگهداری موقت تعبیه می‌شود.

تنها 5 درصد از کشاورزان خسارت دیده تحت پوشش بیمه هستند


پرداخت خسارت به کشاورزان زلزله‌زده یکی از مسائل دیگر است که رییس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی درباره آن می‌گوید: بنا بر تماسی که با صندوق بیمه محصولات کشاورزی داشته‌ایم بنا شده است تا این صندوق برای پرداخت خسارت کشاورزان و دامدارانی که تحت پوشش بیمه هستند به فوریت اقدام کند  و همین حالا هم برآورد خسارات در حال انجام است اما متاسفانه تعداد بسیار کمی از کشاورزان و دامداران تحت پوشش بیمه هستند.

اما مشکل دیگر تامین خسارات از طرف صندوق بیمه است چرا که به گفته فتحی تنها 5 درصد از کشاورزان و دامداران خسارت دیده تحت پوشش صندوق بیمه محصولات کشاورزی هستند. «درباره بقیه کشاورزانی که تحت پوشش بیمه نیستند به جمع بندی رسیدیم و در شورای مدیریت بحران استان مصوب شد که خسارات این دامداران و کشاورزان در دولت تامین شود و مبلغی برای جبران خسارت دام‌های تلف شده و مبلغی هم برای نوسازی اماکن دامی به صورت تسهیلات پرداخت شود. البته در حال پیگیری هستیم که تسهیلات با سود چهار درصد برای نوسازی و بهسازی دامداری‌ها در اختیار کشاورزان قرار گیرد».

خسارت 50 میلیارد تومانی بخش کشاورزی از زلزله


هرچند بیش‌تر خسارات وارد شده به بخش دام بوده است اما بخش زراعت و باغداری نیز از آسیب‌های زلزله در امان نمانده‌اند. «بخشی از زیرساخت‌های بخش کشاورزی اعم از کانال‌ها و قنات‌ها و استخرها خسارت دیده‌اند که در قیاس با بخش دامداری کمتر بوده است. در بخش باغداری چون در فصل برداشت سیب هستیم از آن حیث باغدارها متحمل خسارت شدند که در بررسی‌های میدانی در حال برآورد خسارت وارد شده به آن‌ها هستیم اما فعلا آمار دقیقی از میزان آسیب‌ها مشخص نیست».

فتحی میزان خسارت‌های وارد شده به بخش‌های مختلف کشاورزی استان را چنین بیان می‌کند: چیزی که مشخص است بر اساس بررسی‌های انجام شده تا به حال به کشاورزی استان 50 میلیارد تومان خسارت رسیده است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی از اقدامات پیش‌ روی این سازمان به نمایندگی از وزارت جهاد کشاورزی برای جبران خسارات زلزله در بخش کشاورزی گفت و تصریح کرد: در مورد دام بیشتر درصدد تامین تسهیلاتی غیر از تسهیلات درباره مسکن‌ روستایی هستیم تا برای نوسازی دامداری‌ها در اختیار قرار گیرد و قرار است درباره کم و کیف آن تصمیم گیری نهایی شود اما بناست که خود دامداران تسهیلات را بگیرند و به بازسازی دامداری‌های خود بپردازند.

او ادامه می‌دهد:  سعی ما این است که تا قبل از اتمام فصل پاییز بتوانیم اماکن دامداری را بازسازی کنیم و خوشبختانه خود دامداران نیز در این فرایند مداخله کرده‌اند و فقط منتظر تسهیلات هستند و در حال حاضر دو روستا نیز شروع به بازسازی دامداری‌ها کرده‌اند و قولی که ما داده‌ایم درباره تامین تسهیلات بوده است اما در خصوص زیرساخت‌های زراعی و باغی باید بگویم که با توجه به آسیب‌هایی که این بخش‌ها دیده‌اند قرار است از محل منابع دولتی آن‌ها را ترمیم کنیم.

آیا کشاورزان و دامداران خسارت‌دیده تا سال آینده به چرخه تولید باز می‌گردند؟  


فتحی در پایان گفت: باید تمام تلاش ما این باشد که کشاورزان سرپا بایستند و سال آینده در مسیر تولید قرار گیرند. در حال حاضر در حال برآورد خسارت‌هایی که به آن‌ها وارد شده، هستیم اما نمی‌توانیم مقدار دقیق را حدس بزنیم و به همین دلیل هنوز از آسیب‌های بخش زراعت و باغداری خسارتی برآورد نکردیم اما تمام تلاش ما این است که بعد از برآورد خسارات چه از طریق بیمه و چه از طریق کمک بلاعوض دولتی یا ارائه تسهیلات کم‌بهره کمک کنیم تا کشاورزان مناطق زلزله‌زده سال آینده در روند تولید قرار گیرند.
ارسال نظر