اقتصاد24- عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان در گفتوگو با اسپوتنیک در رابطه با طرح "ابتکار صلح هرمز" گفت: این ابتکار در حال بررسی گسترده از سوی کشورهای منطقه و دیگر طرف های مربوطه بینالمللی است و پیامی از سوی حسن روحانی، رئیس جمهور ایران به تمام حکام و پادشاهان کشورهای خلیج فارس ارسال شده است.
وی افزود: به تماسها و مشورت های خود با کشورهای همسایه و تمام طرفهای مربوط ادامه خواهیم داد تا تمام پایههای این طرح را به آنها توضیح دهیم و بتوانیم این ابتکار عمل را اجرایی و در منطقه خلیج فارس صلح و ثبات و امنیت ایجاد کنیم.
معاون ظریف در پاسخ به سوالی در رابطه با میانجیگری میان تهران و ریاض گفت: ما بر این باوریم که ایران و عربستان دو بازیگر مهم و برجسته در تمام مسائل هستند و این دو کشور باید بتوانند با آرامش تمام اختلافاتشان را حل کنند.
عراقچی افزود: بی شک میان دو کشور اختلاف نظرهایی وجود دارد و بی شک راه حل این اختلافات گفتوگوی سازنده و مثبت است؛ گفتوگویی که ما از آن استقبال میکنیم و از هر کشوری که دست یاری به سوی ما دراز کند استقبال می کنیم اما متاسفانه عربستان تا به این لحظه دیدگاه و نظری همانند دیدگاه ما نشان نداده و پاسخ مثبتی به این تلاشها نداشته است.
حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان علاوه بر مطرح کردن ابتکار صلح هرمز در سازمان ملل اخیرا پیامی مبنی بر برقراری روابط بر اساس صلح و امنیت از طریق کویت به عربستان و بحرین فرستاده است.
علی ربیعی، سخنگوی دولت در پاسخ به سوالی در خصوص این نامه و واکنشها به آن نیز گفته است: رئیسجمهور محترم نامههایی را ارسال کردهاند و اساس این نامهها صلح و ثبات منطقه است. معتقد هستیم دوجانبههای متعددی میتواند در منطقه شکل بگیرد و فشارهای آمریکا نباید باعث دوری کشورهای خاورمیانه از هم شود. اگر منافع آمریکا ایجاب نکند حتی مردم کرد را به کار گرفته و بعد رها میکند اما ما در این منطقه هستیم.
از سوی دیگر محمد جواد ظریف در رابطه با جزئیات طرح" ابتکار صلح هرمز" در یادداشتی که در روزنامه الرای کویت منتشر شد، نوشت: این ابتکار بر اصول ثابتی بنا شده است؛ از جمله پایبندی به اهداف و اصول بین المللی، حسن همجواری، احترام به حاکمیت ملی و یکپارچگی کشورها، عدم ایجاد تنش در مرزهای بین المللی، حل تمام اختلافات از طریق راه های مسالمت آمیز، عدم ایجاد تهدید و استفاده نکردن از خشونت و عدم مشارکت در هرگونه ائتلاف نظامی علیه کشورهای دیگر، پرهیز از دخالت در امور داخلی و روابط خارجی کشورهای دیگر، احترام به مقدسات و نمادهای ملی، دینی و تاریخی یکدیگر، منافع متقابل و مساوی بودن جایگاه تمام کشورهای منطقه، دستیابی به اهداف عالی از جمله صلح، ثبات، پیشرفت و آسایش برای تمام کشورها و ملت های منطقه، رسیدن به تفاهم و همکاری های دوستانه برای ریشه کن کردن تروریسم، افراط گری و درگیری های فرقه ای، از بین بردن تمام تنش ها و حل تمام اختلافات و درگیری ها از طریق راههای مسالمت آمیز و گفتوگو، پشتیبانی و تقویت تماسها و هشدارهای پیشگیرانه میان کشورهای منطقه، تامین امنیت جمعی برای انرژی، آزادی کشتیرانی و حمل و نقل نفت و دیگر منابع، حفظ محیط زیست و تقویت همکاری و ارتباط و تشویق به تجارت و سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال در تمامی زمینه ها و میان کشورها و ملت ها و بخش های خصوصی.
به گزارش اسپوتنیک، معاون وزیر امور خارجه ایران همچنین سازوکار اینستکس را ضعیف توصیف کرد و گفت: این سازوکار مالی بهطور ناقص اجرا شده و تاکنون نیز موثر نبوده است، مگر اینکه اروپاییها از ما نفت خریداری کنند.
عراقچی اظهار داشت: پیشنهاد سازوکار مالی اینستکی بسیار دیر مطرح شد و اکنون هم در سطحی پایین اجرا میشود. این سیستم تاکنون بهطور کامل اجرایی نشده است.
وی ادامه داد: از آنجایی که اصلیترین صادرات ایران به اروپا نفت است، در صورتیکه اروپاییها از ایران نفت بخرند اینستکس موفقیتآمیز خواهد بود.
منبع: ایسنا