محمد آیتی، اقتصاد24- حدود یک سال و نیم از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای اقتصادی علیه ایران میگذرد و در طول این ماهها و به خصوص ماههای اولیه رویکرد جدید آمریکا، شاهد افزایش یکباره نرخ ارز و به تبع آن بالارفتن قیمت کالا و خدمات در کشور بودیم.
از طرفی، چند ماهی است که با تدابیر دولت و بانک مرکزی، قیمت ارز با کمترین نوسانی تقریباً ثابت مانده، اما مرتباً شاهد گران شدن کالاهای اساسی هستیم، موضوعی که به صورت یک معما در ذهن مردم نقش بسته که چرا با کوچکترین افزایش نرخ دلار، قیمتها بالا و با کاهش همین ارز، شاهد پایین آمدن قیمتها نیستیم؟
در همین رابطه غلامعلی جعفرزادهایمنآبادی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به اقتصاد24 گفت: متاسفانه بخشی از بازار به دلیل بیتوجهی و عدم نظارت نهادهای نظارتی مورد سوء استفاده قرار گرفته است و عدهای از آب گلآلود ماهی میگیرند.
وی افزود: در چند ماه اخیر شاهد کاهش 40 درصدی نرخ ارز بودهایم، این در حالی است که نه تنها قیمت بسیاری از کالاهای اساسی کاهش نیافته است، بلکه در مواردی شاهد افزایش دوباره قیمت موادغذایی و نیازهای اساسی مردم بودهایم.
چند نرخی بودن ارز فسادآور است
وی با تاکید بر اهمیت تک نرخی کردن ارز در ساماندهی مشکلات بازار افزود: توقع مردم پس از کاهش نرخ ارز، گرانی دوباره کالاهای اساسی نبود. آنها در انتظار مشاهده تاثیرات کاهش نرخ ارز در بازار هستند. چند نرخی بودن ارز چیزی جز فساد به ارمغان نیاورده است. در صورت تک نرخی کردن ارز، هرچند با سرعت کم، شاهد ارزان شدن بسیاری از کالاهای اساسی خواهیم بود.
نماینده رشت در مجلس درباره علت عدم تک نرخی شدن ارز تشریح کرد: وجود برخی افراد قدرتمند در وزارتخانهها که از این جریان سود قابل توجهی عایدشان میشود مانع عملیاتی شدن این طرح شده است و جالبتر از همه، این افراد حتی ریالی از سودی که از این راه به دست میآورند را در ایران خرج نمیکنند و فقط مقدار قابل توجهی ارز را از کشور خارج میکنند. از طرفی، نفوذ و قدرت این گروهها دولت را از ساقط کردن آنها میترساند.
جعفرزادهایمنآبادی بزرگترین عیب دولت را ترس از عملیات دانست و اظهار داشت: انتظار ما از دولت در این سالها بیش از اینها بود. بسیاری از معضلات کشور از زمان دولت احمدینژاد کماکان به قوت خود باقی است. مسائلی چون هدفمندسازی یارانهها، ادغامها و جداسازیها و مشکلاتی از این قبیل هنوز پا برجاست. صداقت و تلاش بیوقفه دولت کنونی را نمیتوان انکار کرد اما، جسارت دولت باید بیش از این باشد وگرنه این مردم هستند که باید هزینه بدهند.