اقتصاد24 - استاندارد حلال بهعنوان یک استاندارد جهانی، معیاری از کیفیت غذای سالم و بهداشتی در جهان، عاملی برای توسعه مبادلات محصولات و صنایع غذایی در بین کشورهای اسلامی و غیر اسلامی محسوب میشود.
برند حلال نیز به نمادی گفته میشود که روی محصولاتی قرار دارد که اسلام مصرف آن را جایز می داند. برند حلال اولین بار در سال 1999 در سطح بین المللی و در کمیته مشترک شورای جهانی حلال و سازمان خوارو بار جهانی تعریف شد. در این تعریف نهتنها تولید و فرآوری مشمول قوانین و مقررات برند حلال میشود بلکه به مسائلی همچون حمل و نقل، ذخیره سازی و... را شامل می شد اما امروز این موضوع دامنه گسترده تری از محصولات را شامل میشود که تولیدات دارویی، آرایشی، بهداشتی، بانکداری، گردشگری و حتی پوشاک و منسوجات را هم در بر میگیرد.
امروز استاندارد حلال در حال تبدیل شدن به یک برند جهانی است و سازمان منطقه آزاد قشم بهعنوان یکی از مناطق آزاد موفق ایران، در تلاش است تا با ایجاد همکاری های بیشتر با سازمان ملی استاندارد، پایلوت اجرای استاندارد حلال در کشور شود. به همین منظور خبرنگار اقتصاد24 گفت و گویی با نسرین نانوایی قشمی، سرپرست اداره کل،غذا، دارو واستاندارد سازمان منطقه ازاد قشم داشته است.
سرپرست اداره کل غذا، دارو و استاندارد سازمان منطقه آزاد قشم در خصوص پیشینه توجه به استاندارد حلال در این سازمان به اقتصاد24 گفت: از سالهای گذشته و پیش از آنکه در کشور به این صراحت بحث استاندارد حلال مطرح شود، ما با سازمان غذا و دارو بحث حلال را شروع کردیم. موضوع و نشان و مجوز حلال، متعلق به سازمان ملی استاندارد است اما ما خوشبختانه در سازمان منطقه آزاد قشم تفویض اختیار دو سازمان ملی استاندارد و سازمان غذا و دارو را ایجاد کرده ایم.
وی در ادامه گفت: با توجه به اینکه برخی زیرساختها از قبل در قشم آماده بود و همکارانمان با دکترای شیمی تجزیه، بر روی موضوع حلال کار میکردند، در حدود دو یا سه پروژه با سازمان غذا و دارو انجام شده بود و به همین خاطر در جلسهای که با حضور آقای مؤمنی مدیرعامل منطقه آزاد قشم و خانم پیروزبخت رئیس سازمان استاندارد برگزار شد، تفاهمنامه استاندارد امضا و این تفاهمنامه برای دومین بار تجدید شد. موضوع حائز اهمیت این بود که با توجه به اینکه حلال در قسمت استاندارد بیشتر قابلپیگیری است؛ درخواستی که جناب مؤمنی داشتند، نهتنها در موضوع حلال، بلکه در همه زمینههایی بود که سازمان استاندارد در آن فعالیت میکند و میتوانند با سازمان منطقه آزاد در آن موضوع همکاری داشته باشند.
نانوایی قشمی با تاکید بر اینکه این تفاهم نامه در آینده به امضا خواهد رسید، افزود: با توجه به اینکه در وهله اول زیرساختهای حلال در قشم وجود داشت، بعد از تصمیمگیریهای لازم، بنا شد تا تفاهمنامه چهارجانبه ای میان سازمان منطقه آزاد قشم، سازمان ملی استاندارد، سازمان غذا و دارو و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری امضا و قشم بهعنوان پایلوت استاندارد حلال معرفی شود.
وی خاطرنشان کرد: برای مثال گردشگری حلال یکی از حوزههای مهم در این زمینه است که در قشم رستورانها و هتلهایی داشته باشیم که جدا از آزمونهای آزمایشگاهی، در آنها هم گردشگری حلال مطرح شود و نقطه شروعی برای استاندارد حلال در قشم باشد.
سرپرست اداره کل غذا، دارو و استاندارد سازمان منطقه آزاد قشم گفت: در کشور اسلامی ما خوشبختانه تمام موارد حلال بودن رعایت و پروسه حلال بودن خدمات و محصولات انجام میشود و تنها مسئلهای که اضافه بر آن است، بحث اطمینان خاطر در این خصوص با نشان حلال است. برای نمونه پودر ژلههایی که ما استفاده میکنیم، در آن ژلاتین استفادهشده که منابع این پودر ژلاتین متفاوت است و میتواند گاوی و یا خوکی باشد. ژلاتینی که خوکی است غیر حلال است و آزمایشگاههایی که قشم دارد میتواند تشخیص دهد که این پودرها حلال است یا خیر.
وی افزود: در خصوص هتلها نیز یکسری استانداردها و قوانین خاص وجود دارد و بهغیراز حلال بودن رستورانها، برخی موارد جزئی مانند داشتن نشان قبله و جدا بودن فضای حضور زنان و مردان و... نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
نانوایی قشمی در پایان تاکید کرد: قشم با توجه به مجهز بودن به زیرساختهای آزمایشگاهی، از حدود 5 سال پیش یکسری پروژههای حلال را در آزمایشگاهها انجام داده است و دستورالعملهای اجرایی و روشها را تهیه کرده تا آزمایشات حلال در آنها صورت گیرد.