تاریخ انتشار: ۱۳:۰۱ - ۰۴ آذر ۱۳۹۸
بررسی رابطه افزایش 200 درصدی قیمت بنزین بر تورم در گفتگوی اقتصاد۲۴ با دو اقتصاددان:

عزتی: تورم انتظاری ناشی از گرانی بنزین جدی نیست/ راغفر: اقتصاد کنترلی از نوع چرتکه‌ای موفق نیست

تاثیر افزایش قیمت بنزین بر تورم از جمله مسائلی است که این روزها بسیار بحث می‌شود؛ از یکسو اقتصاددانان نزدیک به دولت همچون مقامات دولتی نرخ تورم متاثر از گرانی بنزین را حداکثر 4 درصد اعلام می‌کنند و در مقابل سایر اقتصاددانان معتقدند باید منتظر یه شوک تورمی به خصوص همزمان با عید 99 بود.

اقتصاد24- بنا به گفته رئیس کل بانک مرکزی افزایش قیمت بنزین در طول یک سال پیش رو 4 درصد افزایش تورم مستقیم و غیر مستقیم در پی خواهد داشت، گفته‌ای که دیگر مقامات اجرایی نیز بر آن صحه می‌گذارند ولی مکرراً از نظارت‌های جدی و کنترل مرتب بازار برای عدم افزایش قیمت کالاها و خدمات به واسطه افزایش تورم سخن می گویند.

دیدگاه تورم کنترلی طرفدارانی دارد و برخی کارشناسان آن را تأیید می‌کنند اما این تمام ماجرا نیست چه آنکه برخی دیگر از کارشناسان پیش بینی دیگری دارند، پیش بینی‌هایی که چشم انداز کدری از وضعیت را در برابر قرار می‌دهد.

عزتی: تورم انتظاری ناشی از گرانی بنزین جدی نیست


مرتضی عزتی از جمله اقتصاددانان حامی دولت است که دیدگاه اول و یا دیدگاه رسمی یا آنچه ادبیات امروز حاکمیتی در اقتصاد است را تأیید می‌کند و در این ارتباط به خبرنگار اقتصاد 24 می‌گوید: تورم انتظاری که گفته می‌شود با افزایش قیمت بنزین رخ نموده چندان جدی نیست و این افزایش قیمت به دلایل عدیده تأثیر آنچنان شگرفی در افزایش نرخ تورم ندارد و چیزی در حدود 4 درصدی که مسئولان دولتی اعلام کرده‌اند نه در کوتاه مدت بلکه در طول یک سال پیش رو برای افزایش تورم مرتبط با افزایش قیمت بنزین رخ خواهد داد.

وی می‌افزاید: البته این افزایش نرخ تورم و کنترل تأثیر آن بر روی افزایش قیمت کالاها و خدمات در گرو آن است که مسئولان اجرایی و حاکمیتی آنگونه که گفته‌اند به وظایف خود عمل کنند و کنترل‌ها و نظارت‌های لازم را در تمامی حوزه‌های تأثیر پذیر از این موضوع اعمال کنند تا به واسطه افزایش نرخ تورم قیمت کالاها و خدمات افزایش نیابد.

راغفر: اقتصاد کنترلی از نوع چرتکه‌ای در ایران موفق نیست


اما در سوی دیگر حسین راغفر اقتصاددان منتقد سیاست‌های اقتصادی دولت همانند طیف وسیعی از اقتصاددانان دیگر معتقد است اقتصاد کنترلی از نوع چرتکه‌ای در ایران موفق نیست و در گفتگو با خبرنگار اقتصاد 24 می‌گوید: ما با افزایش قیمت بنزین تورم انتظاری نخواهیم داشت بلکه افزایش تورم واقعی به میزان زیادی از پس این موضوع رخ خواهد نمود که با کنترل‌های حاکمیتی که درصدد عدم پیوند آن با افزایش قیمت کالاها و خدمات است و هر روز در گفته‌های مسئولان به چشم می‌خورد شاید بتوان مدت کوتاهی در برابر این موج مقاومت کند اما به زودی این سد شکسته خواهد شد و احتمالاً از شب عید به بعد نمی‌توان امید داشت قیمت کالاها و خدمات از پس این افزایش تورم افزایش نیابد.

وی می‌افزاید: اقتصاد الگویی دومینووار دارد و هر حرکتی در اقتصاد تأثیر بر کلیت و دیگر جزییات خواهد گذاشت و اگر حرکت حساب نشده‌ای در اقتصاد انجام پذیرد نمی‌توان انتظار داشت تأثیر منفی آن در دیگر حوزه‌ها رخ ننماید.

اما گفته‌های رو به روی هم این دو اقتصاددان و در مجموع رویارویی دو دیدگاه متضاد که از پس افزایش قیمت بنزین خط فاصل آنها پر رنگ‌تر از همیشه شده است به اینجا ختم نمی‌شود و در موارد دیگری چون سرانجام پول حاصل از افزایش نرخ بنزین و نتیجه تورمی یا غیر تورمی آن هم در میان این دو جریان و در اینجا میان عزتی و راغفر اختلاف جدی وجود دارد.

حسین راغفر عضو هیئت عملی دانشگاه الزهرا در رابطه با پول حاصل از افزایش قیمت بنزین به اقتصاد24 می‌گوید: دولت در حال حاضر میراث‌دار پرداخت یارانه نقدی از دولت پیش از خود است و با پرداخت منابع حاصل از افزایش قیمت بنزین به مردم بار سنگین دیگری بر دوش خود انداخته است که این اتفاق به واقع با این راهی که در پیش گرفته شده انتفاعی برای مردم حاصل نخواهد کرد. اینکه علاوه بر یارانه 45 هزار تومانی که به حدود 75 میلیون ایرانی داده می‌شود، به 60 میلیون ایرانی در هر ماه 31 هزار میلیارد تومان نقدی داده شود بار و آثار تورمی بسیاری به دنبال خواهد داشت که هرچند در کوتاه مدت شاید کنترل شود اما در میان مدت و با احتمال بسیار زیاد از شب عید این تأثیر تورمی به چشم بیاید و در پیوند با بازار شب عید دومینویی از افزایش قیمت‌ها را تجربه کنیم.

مرتضی عزتی عضو هیئت‌علمی دانشگاه تربیت مدرس اما در مقابل معتقد است: تقسیم درآمد حاصل از افزایش نرخ بنزین میان مردم درواقع پولی است که از این جیب مردم به آن جیبشان می‌رود و این روند آثار تورمی چندانی برجای نمی‌گذارد که نگران‌کننده باشد. از سوی دیگر هم اگر بخواهیم دیگر اقداماتی که آثار تورمی دارند و یا افزایش قیمت‌هایی که ممکن است در شب عید تجربه کنیم را نمی‌توان به‌پای تأثیرات اقتصادی افزایش قیمت بنزین گذاشت.
ارسال نظر