اقتصاد24- پس از افزایش قیمت بنزین، گوشت گوسفندی یکی از کالاهای اساسی بود که با افزایش قیمت روبهرو شد. در همین رابطه علی اصغر ملکی رییس اتحادیه گوشت گوسفندی گفته است: گوشت مصرفی تهران از شرق و غرب کشور تامین میشود؛ این در حالی است که گزارشهایی که به دست ما از مرزهای غربی رسیده است، شاهد قاچاق گسترده دام از شهرهای اشنویه و پیرانشهر به کشور عراق هستیم.
او ادامه داد: قیمت گوشت گوسفندی در هفتههای گذشته به ۸۰ هزار تومان رسیده بود و قیمت هر کیلو گوشت تحویل داده شده به مغازه دار ۸۳ هزار تومان بود، اما امروز تحویل درب مغازه به ۹۳ هزار تومان رسیده که مغازه دار با ۱۰ درصد افزایش آن را به دست مشتری میدهد.
از طرفی تامین نهادههای دامی نیز یکی دیگر از مسائلی است که تاثیر مستقیم بر تولید دام کشور دارد. هر چند محمود حجتی، وزیر مستعفی جهاد کشاورزی از افزایش 40 درصدی تامین نهادههای دامی نسبت به سال گذشته خبر داده بود اما نبود ردیفی برای واردات جو و ذرت مسئلهای است که دامداران را نگران کرده و از منظر آنان احتمال افزایش قیمت گوشت و همچنین قاچاق دام را افزایش خواهد داد.
ناصر استاد احمدی مدیرعامل انجمن تعاونی دامداران مهاد درباره گرانی اخیر گوشت به اقتصاد24 چنین میگوید: تاثیر روانی گران شدن قیمت بنزین نه تنها بر قیمت گوشت که بر قیمت بسیاری دیگر از اقلام و اجناس اثرگذار است اما درباره قیمت گوشت یک نکته دیگر نیز در میان است.
تاثیر قیمت بنزین بر افزایش قیمت گوشت گوسفندی بیش از 10 درصد نبوده است
او ادامه میدهد: فصل زایش گوسفند به طور معمول در زمستان است و بسیاری از گوسفندداران برههای خود را از اواخر شهریور ماه تا اواسط مهرماه پرورش میدهند و سپس روانه بازار میکنند در نتیجه به طور معمول قیمت گوشت گوسفندی در مهرماه و آبان ماه به دلیل زیاد شدن تعداد کشتار سرشکن شده و پایین میآید اما با ورود این گوسفندها به بازار قیمت گوشت دوباره سیر صعودی پیدا میکند و مقداری گران میشود. البته معنای حرف من این نیست که گرانی بنزین بر افزایش اخیر قیمت گوشت بیتاثیر بوده است اما تاثیر قیمت بنزین بر افزایش قیمت گوشت گوسفندی بیش از 10 درصد نبوده است.
این دامدار درباره تاثیر گرانی قیمت بنزین بر عرضه گوشت نیز چنین میگوید: حمل گوشت و ارسال دام بسیاری از گوسفندداران با وانتها و نیسانهای بنزین سوز اتفاق میافتد و بالا رفتن کرایههای آنان اثراتی هم روی بازار میگذارد اما بیشترین اثر گرانی بنزین بر بازار گوشت قرمز اثر روانی آن است ولی باید بدانیم که این اثر روانی آنقدری نیست که قیمت گوشت را به طرز نجومی بالا ببرد اما جو روانی که به سبب گرانی بنزین در بازار گوشت ایجاد میشود نیز بیتاثیر نیست.
استاد احمدی در بخش دیگری از صحبتهای خود در واکنش به اظهارات محمود حجتی وزیر سابق جهاد کشاورزی مبنی بر اینکه تامین نهادههای دامی 40 درصد بیشتر از سال گذشته بوده است گفت: درباره نهادههای دامی باید گفت سویا سال گذشته وارد نشد و همین مسئله قیمت آن را بسیار بالا برد به طوریکه قیمت سویا که دو هزار و 400 تومان بود به هفت هزار تومان رسید اما امسال علاوه بر واردات سال 98 آن مقدار سویایی که در سال 97 به کشور نیامده بود نیز وارد شد.
شوک قیمتی دیگری برای گوشت در راه است؟
هرچند واردات سویا نیاز دامداران به این نهاده دامی را رفع کرده است اما مدیرعامل انجمن تعاونی دامداران مهاد از نگرانی آنان درباره تامین جو و ذرت میگوید: واردات جو و ذرت زیاد نبوده است و البته این حرف به معنای آن نیست که امسال کمبود جو و ذرت وجود دارد اما باید گفت که این دو نهاده دامی تنها به دامداریهای صنعتی میرسد و جو و ذرت دولتی اصلا به به گوسفندداران خرد نمیرسد. از طرفی شوکی دیگری که به بازار جو و ذرت وارد شده این است که در بودجه سال 99 برای واردات جو و ذرت ردیفی در نظر گرفته نشده است که این مسئله قیمت این دو نهاده دامی را در سال آینده بین 50 تا 60 درصد افزایش خواهد داد.
این دامدار ادامه میدهد: نبود بودجه برای واردات جو و ذرت در سال آینده و افزایش قیمت این دو نهاده دامی به احتمال زیاد قاچاق دام در امسال و سال 99 را افزایش خواهد داد.
استاد احمدی در پایان قیمت سویا در بنادر را دو هزار و 300 تومان و قیمت جو و ذرت دولتی را 1350 تومان اعلام کرد اما به این نکته نیز اشاره کرد که قیمت جو و ذرت در بازار آزاد به دو هزار تومان خواهد رسید.