اقتصاد۲۴- میگفت: «ناشکری کردیم… همون موقع که ماست سطلی 250 تومنی رو سال بعدش کردن 300 تومن، آه و فغانمون رفت هوا که چه خبره؟ مگه مردم سر گنج نشستن؟» با افسوس نوستالژیکی ادامه داد: «قبلا سالی یه بار قیمتها میرفت بالا و ما هم نونمون به نرخ روز بود ولی حالا نون امروزمون به نرخ 20 سال بعده و هر روز همه چی گرون میشه» اینها را «خدیجه» که زنی خانهدار است و با بازنشسته شدن همسر حالا پسر 19 سالهاش نانآور خانواده 6 نفرهشان است، میگوید. از او درباره هزینه خورد و خوراکشان پرسیدم و در جواب گفت: «چیز زیادی نیست همینقدر بگم که نمیتونم غذایی درست کنم که ترکیب چند جور مواد غذایی با هم باشه!» او از املتی مثال میزند که تا چندی پیش به دلیل ارزان بودن غذایی دانشجویی به حساب میآمد. اما حالا دیگر خرید مواد لازم آن از عهده بسیاری خارج شده و به این ترتیب سفرهشان هر روز کوچک و کوچکتر میشود. با بررسی هزینه درست کردن «املت» به عنوان غذایی معمولی برای خانواده 4 نفره در تهران میتوان قدرت خرید بسیاری را با آن سنجید.
اصلیترین مواد مورد استفاده در املت «تخم مرغ» است که در سبد مصرفی بسیاری از خانوارها با هر سطح درآمدی یافت میشود. آخرین نوسان قیمتی این ماده غذایی در دی ماه سال 96 بود که با رشد 77 درصدی به شانهای 20 هزار تومان افزایش یافت از آن زمان تا کنون نرخ آن ثابت مانده و حدود 700 تومان در تهران به فروش میرسد.
«گوجه فرنگی» که در ردیف صیفیجات است نیز از جمله کالاهای پرمصرف ایرانیان به شمار میرود و یکی از مهمترین موارد مصرف آن در املت است. گوجه هر سال با شروع فصل سرما به طور ناگهانی تا 2 برابر با افزایش قیمت روبروست و اکنون با نرخ از 12 هزار تومان تا 15 هزار تومان به فروش میرسد. این در حالی است که چندی پیش قیمت هر کیلو گوجه که حدودا شامل 7 عدد میشود 6 هزار تومان به فروش میرسید. علاوه بر این رب گوجه نیز به عنوان جایگزین گوجه فرنگی در املت استفاده میشود که اکنون هر عدد رب تا 20 هزار تومان قیمت دارد.
«پیاز» نیز همچون گوجه فرنگی با شروع هوای سرد در پاییز و زمستان با افزایش قیمت روبروست اما در این افزایش قیمت کشاورزان هیچ سودی نبرده و حتی گاهی به دلیل سود کم یا ضررهایی که درصورت برداشت نصیب کشاورزان میشود این محصولات در زمینها خراب شده و میگندد. در حال حاضر نیز هر کیلو پیاز در میادین میوه و ترهبار 3 هزار و 500 تومان به فروش میرسد.
قیمت «کره» نیز بسته به نوع، شرکت تولیدکننده و مقدار آن متفاوت است. در حال حاضر هر کره حیوانی 250 گرمی 10 هزار و 500 تومان به فروش میرسد. و هزینه کوچکترین روغن مایع در بازار 7 هزار تومان و بزرگترین آن تا سقف 25 هزار تومان است.
«نان» نیز با 500 تومان تفاوت بین نرخ دولتی و آزادپز بسته به نان مورد انتخاب مصرفکننده متفاوت است. قیمت هر عدد نان بربری دولتی هزار تومان، نان سنگک دولتی هزار و 200 تومان و لواش و تافتون به ترتیب 300 و 550 تومان با نرخ یارانهای قیمت دارد. اما نان بربری با دربر گرفتن بیشترین تعداد نانواییها و همچنین بیشترین مصرف کننده در این بررسی ملاک قرار خواهد گرفت.
هزینه یک وعده املت برای یک خانواده 4 نفره در تهران به طور خوشبینانه 33 هزار و 700 تومان هزینه به دنبال دارد. البته در این بررسی هزینه برخی مخلفات غذا نادیده گرفته شده است. به طور مثال هزینه هر کیلو لیمو ترش در میادین میوه و تره بار چیزی حدود 6 هزار تومان است.
با همه این اوصاف به نظر میرسد که این رقم برای یک وعده غذایی معمولی برای قشر مستضعف جامعه با یارانه 45 هزار تومانی به غذایی اشرافی و رویایی تبدیل شده است…
منبع: روزنامه اینترنتی فراز