اقتصاد ۲۴ - در انقلاب صنعتی چهارم چگونگی کسب درآمد متحول میشود و آمار جمعیت شناختی کاملاً تغییر میکند. حتی مهارتهایی که جامعه را وارد این مرحله کرده است، با گذشته فرق دارد.
«کاتیکا روی» در نوشته خود مدیران اقتصادی را دعوت میکند تا تحولات و ریسکهای کنونی را در انقلاب صنعتی چهارم در نظر داشته باشند چرا که میتواند تاثیر ویژهای را بر شرکتها، مشتریان و نمایندگان به جای بگذارد.
همچنین، کاتیکا روی، سه حوزه "تولید درآمد، مشارکت نیروی کار و تولید ناخالص داخلی" را ساختارهای کلیدی اقتصادی دانست که لازم است در طول انقلاب صنعتی چهارم از نو "بازسازی" شوند.
او در ادامه نوشت: "در دوران انقلاب صنعتی چهارم طبقه متوسط جهانی نقش موثری را در چگونگی کسب درآمد بازی خواهد کرد. امروزه بیش از ۵۰ درصد جمعیت ۷.۷ میلیاردی جهان را خانوادههای طبقه متوسط تشکیل میدهند و در حالی که بازارهای طبقه متوسط در اقتصادهای پیشرفته جهان مانند اروپا و ژاپن سالانه تنها ۰.۵ درصد رشد دارد، اما اقتصادهای نوظهور مانند چین و هند بازار طبقه متوسط خود را سالانه ۶ درصد گسترش میدهند.
به گفته کاتیکا روی، فقرا و افراد کمدرآمد مانند گذشته جمعیت غالب جهان نیستند، این عنوان اکنون به طبقه متوسط تعلق دارد که بیشترین میزان تقاضا در اقتصاد جهانی را نیز به خود اختصاص داده است، اما عدم قطعیت در فضای کاری تقریبا تمام مهارتها باعث شده تا نیروی کار گزینههای جدیدی را برای همکاری و تولید درآمد در نظر بگیرد.
فناوری و برابری جنسیتی
کاتیکا روی ادامه داد: "ما نمیتوانیم نقش فناوری را در آینده انکار کنیم. در واقع، آینده کار و اشتغال در دستان فناوری است. با این وجود، هر سخنی بدون اشاره به چگونگی تاثیر فناوری بر آینده کاری نیمی از جمعیت جهان، یعنی زنان، ناقص است. طبق این گزارش، زنان اکنون ۳۹ درصد از نیروی کار را تشکیل و همچنین بیشترین تعداد دانشجویان را در ۹۷ کشور جهان به خود اختصاص میدهند".
مدیر و موسس شرکت آمریکایی SaaS افزود: "غفلت از برابری جنسیتی در تلاش برای توسعه کسب و کارها و دولتها آینده اقتصاد پویا را به خطر میاندازد. این در حالی است که سیستم اتوماسیون طی دو دهه آینده جایگزین ۱۱ درصد از نیروی کار زنان و ۹ درصد از نیروی کار مردان خواهد شد. علاوه بر این، انتظار میرود ۷۰ درصد یا بیشتر از مشاغلی که زنان در اختیار دارند، از جمله منشیگری، صندوقداری و کار در رستورانهای فستفودی، از طریق سیستم اتوماسیون انجام شود، اما رسانهها تمایل دارند اینگونه نشان دهند که این «مردان» هستند که کار خود را با ورود فناوری و رباتها از دست میدهند."
معیار موفقیت اقتصاد دیجیتال در انقلاب صنعتی چهارم
تاکنون، تولید ناخالص داخلی به عنوان شاخص عملکرد در جامعه تولیدی شناخته میشد، اما اکنون با وابستگی بیشتر بخش خدمات و فناوریها، تولید ناخالص داخلی معیار مناسبی برای سنجش دقیق پیچیدگیهای اقتصاد نیست.
کاتیکا روی در این باره نوشت: "در طول ۳۰ سال گذشته، یک دلار سرمایهگذاری در فناوری دیجیتال توانست ۲۰ دلار تولید ناخالص داخلی را افزایش دهد، در حالی که یک دلار سرمایهگذاری غیر دیجیتال تنها ۳ دلار افزایش تولید ناخالص داخلی را به همراه داشته است. پیشبینی می شود تا سال ۲۰۲۵، فناوریهای دیجیتالی مانند هوش مصنوعی و رایانش ابری بتواند تقریباً یک چهارم (۲۴.۳ درصد) از تولید ناخالص داخلی جهان را به خود اختصاص دهد.
اما اگر ارزش داراییهای نامشهود مانند شبکه، داده ها، خدمات و اطلاعات قابل سنجش نباشند، تخمینها در آینده دقت کافی را نخواهند داشت. علاوه بر این، وابستگی به معیار تولید ناخالص داخلی در سیاستگذاریها تاثیر منفی خواهد گذاشت، زیرا فناوری به عنوان یک محصول در ظاهر روندی نزولی در اقتصاد ایجاد می کند.
اهمیت تحولات پیش رو برای مدیران اقتصادی
مدیر و موسس شرکت آمریکایی SaaS در پایان مدیران و مسئولان حوزه کسب و کار، سیاستگذاری و اقتصادی را دعوت کرد تا کار و اشتغال را در بافت اقتصاد دیجیتالی از نو تعریف کنند، به طوری که هیچ زن و مردی از این قافله عقب نمانند. به همین منظور، گاهی لازم است تا مهارتهای جدیدی را به آنها آموزش دهند. به علاوه، مسئولان نباید از برابری جنسیتی در تصمیمگیری های خود غافل شوند، نه فقط به این دلیل که کار درستی است، بلکه برابری جنسیتی یک فرصت اقتصادی ۱۲ تریلیون دلاری است. بنابراین، بهتر است هنگام جمعآوری دادهها، جنسیت نیز جداگانه بررسی شود و زنان و دختران مهارتهای جدید را آموزش ببینند.
مترجم: فرزانه اسکندریان
منبع: وبسایت مجمع جهانی اقتصاد