اقتصاد ۲۴ ـ پس از پاسخ جمهوری اسلامی ایران به اقدام آمریکا در به شهادت رساندن سردار سپهبد قاسم سلیمانی و یاران شهیدش در بامداد هجدهم دیماه، رسانههای مختلف خارجی نسبت به این خبر واکنش نشان دادند.
ابتدا پس از اقدام تلافیجویانه نظامی از سوی ایران، قیمت هر بشکه نفت خام برنت با ۳.۴۸ دلار افزایش به ۷۱.۷۵ دلار رسیده بود، اما پس از عقب نشینی نیروهای آمریکا و سخنرانی دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا، قیمت نفت وست تگزاس به 59 دلار و نفت برنت به 64 دلار به ازای هر بشکه رسید.
با این وجود، همانطور که وبسایت «کانورسیشن» نوشت، در پی تحولات اخیر در منطقه خاورمیانه، واکنش اروپاییها، چین و روسیه روند جهانی بازار نفت و صادرات آن را از ایران و عراق تعیین خواهد کرد.
خبرگزاری «یواسایتودی» نیز به نقل از راجیو بیسواس از شرکت تحقیقات فناوری IHS Markit، در گزارشی نوشت: "قیمتهای بالاتر نفت وارداتی میتوانست تورم را در اقتصادهایی مانند چین و هند، افزایش دهد و حمایت از رشد اقتصادی را برای بانکهای مرکزی دشوارتر کند. پیش از انتقام سخت ایران، شرایط به شکلی پیش میرفت که هجوم سرمایهگذاران به سمت داراییهای امن رو به کاهش بود. در بازار جهانی ارز، دلار با اندک تغییری به ۱۰۸.۴۳ ین رسید و ارزش یورو از ۱.۱۱۵۲ دلار به ۱.۱۱۳۹ دلار کاهش یافت. "
«اکونومیکتایمز» هم گزارش داد، فضای اقتصاد جهانی پس از توئیتهای ترامپ و محمدجواد ظریف کمی متحول شد. قیمت نفت خام که در دوره تنشها و نگرانیها نزدیک ۵ درصد صعود کرده بود، روند نزولی گرفت و ضررهای بازارهای سهام بورس آسیا نیز جبران شد.
ریییس جمهور آمریکا روز چهارشنبه با اعلام عقبنشینی از مواضع جنگطلبانه خود، اظهار کرد کشورش تحریمهای جدیدی را علیه ایران اتخاذ خواهد کرد، "تا زمانی که ایران رفتار خود را عوض کند".
همچنین، جفری ساکز، تحلیلگر «پروجکت سیندیکیت» در مقاله خود پس از نقل قول سخنان جان اف.کندی خطاب به پارلمان ایرلند، نوشت: "هیچ دلیلی وجود ندارد که ایران و آمریکا نتوانند در صلح باشند. با توجه به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ و بسیاری از منافع مشترک این دو کشور، ارتباط جدید همچنان امکانپذیر است، اما اکنون اتحادیه اروپا پس از اقدام متقابل ایران، نباید به دنبال رفتار بیملاحظه دولت ترامپ وارد مارپیچ جنگ شود."
به علاوه، شبکه «سیانبیسی» نیز به نقل از دون تاونزویک، مدیر استراتژی سهام شرکت خدمات صنعت بیمه «کانینگ»، نوشت: "اهمیت تنش میان آمریکا و ایران برای بازارهای جهانی در حال کاهش بود، زیرا انتظار نمیرفت این دو کشور ـ حداقل در حال حاضر ـ وارد درگیری نظامی بزرگتری شوند یا اقتصاد جهانی را تحت تأثیر جدی قرار دهند. من فکر میکنم بازار نسبت به این موضوع خاص منطقیتر رفتار کرد. "
علاوه بر این، رسانههای غربی از بامداد روز چهارشنبه سعی در کم جلوه دادن تلفات داشتند. با این حال، انتقادات از اقدام تروریستی ترامپ در به شهادت رساندن سردار سلیمانی و یارانش و همچنین، تاکید بر اینکه آمریکا جنگ با ایران را نمیخواهد، همچنان در این رسانهها ادامه دارد.
مترجم: فرزانه اسکندریان
مترجم: فرزانه اسکندریان