تاریخ انتشار: ۱۳:۰۲ - ۱۶ بهمن ۱۳۹۸
یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح کرد؛

رکودشکنی بورس ارتباطی به افزایش سواد مالی مردم ندارد/ مردم با حساب و کتاب وارد بازار سرمایه نشده‌اند

یک کارشناس مسائل اقتصادی گفت: دلیل سرمایه‌گذاری مردم در بازار سرمایه به دلیل بازدهی بالای آن است لذا علت، به افزایش سواد مالی مردم برنمی‌گردد، بلکه افزایش شاخص بورس به دلیل افزایش نقدینگی در این حوزه صورت گرفته و مردم بازاری را بین باز‌ارهای دیگر انتخاب می‌کنند که سود بیشتری داشته باشد.
 
سحرگلی‌زاده، اقتصاد ۲۴- امروز با پیچیدگی‌های به وجود آمده در حوزه سرمایه‌گذاری، نیاز به دارا بودن سواد مالی به یکی از الزامات اجتناب پذیر زندگی انسان‌ها بدل شده است، سوادی که به ما می‌گوید کجا، چه زمانی و چه میزان از سرمایه خود را در کدام بازارها سرمایه‌گذاری کنیم.
 
سواد مالی یا به عبارت دیگر هوش مالی باعث می‌شود افراد در حوزه‌‎هالی پولی و مالی توانمند شوند و به راحتی امور مالی روزمره خود را انجام دهند و باعث جلوگیری از تصمیم‌گیری‌های مالی غلط می‌شود.
 
سواد مالی به معنی تحصیل و درک حوزه‌های متعدد مالی است. این موضوعات متعدد بر مدیریت امور مالی تخصصی به ترتیبی اثر بخش و کارا تمرکز دارد. سواد مالی قابلیت درک نحوه کارکرد پول در جهان است: اینکه چطور پول در بیاوریم، چطور آن را مدیریت کنیم، چطور سرمایه‌گذاری انجام داده و آن را بیشتر کنیم و اینکه چطور با پول خود به دیگران کمک کنیم.
 
با صعود پی در پی شاخص بورس ظرف هفته‌ها و ماه‌های گذشته و رکوردشکنی‌های پی در پی در بازار سرمایه و سیل نقدینگی که به این بازار گسیل شده، این برداشت به وجود آمده است که مردم ایران از سواد مالی برخوردارند و می‌دانند چه زمانی و در کجا سرمایه‌گذاری کنند. اما آیا به راستی این گزاره صحیح است؟
 
در همین رابطه علی سعدوندی اقتصاددان و کارشناس اقتصادی در این حوزه به خبرنگار اقتصاد ۲۴ گفت: با وجود شرایط ایجاد شده این گمان که با وجود رکوردشکنی‌های پیاپی در بازار سرمایه، سطح سواد مالی مردم افزایش یافته است درست نیست و رشد شاخص بورس و دلیل سرمایه گذاری مردم در این حوزه به افزایش سواد مالی ارتباطی ندارد.

وی افزود: سرمایه گذاری مردم در بازار سرمایه به دلیل بازدهی بالای آن نسبت به بازار‌های رقیب است و به افزایش سواد مالی مردم برنمی گردد. افزایش شاخص بورس به مهاجرت نقدینگی در این حوزه مربوط است و مردم بازاری را انتخاب می‌کنند که سود انتظاری بیشتری داشته باشد.

این مشاور ارشد سرمایه گذاری در همین رابطه به خبرنگار اقتصاد ۲۴ گفت: نمی‌شود گفت که مردم با حساب و کتاب در بازار سرمایه اقدام به خرید سهام می‌کنند و شواهد این را نشان نمی‌دهد. چرا که شرکت‌هایی که از نظر بنیادی، از بنیه‌ی مالی لازم برخوردار هستند، قیمت‌های پایینی دارند و رشد نمی‌کنند و فقط شرکت‌های برزگ به رشد خود ادامه می‌دهند. این حاکی است که ما در زمینه سواد اقتصادی و مالی در کشور، دچار نقض‌های عمده‌ای هستیم که اگر این روند ادامه دار باشد، این نقض‌ها به اقتصاد وارد شده و کل اقتصاد را درگیر خواهد کرد.

علی سعدوندی در ادامه اظهار کرد: افرادی که بدون آشنایی کامل دربازار سرمایه، وارد این بازار می‌شوند و موج سواری می‌کنند، متضرر خواهند شد.

وی در پاسخ به این سوال که افزایش سپرده‌های بانکی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ عنوان کرد: سپرده‌های مردم نزد بانک‌ها افزایش پیدا کرده است به این علت که در سال‌ها ۹۲ الی ۹۷ سود‌های کلانی به سپرده گذاران پرداخت می‌شد، اما در ۲ سال گذشته این سود‌های کلان به تدریج به ضرر سرمایه گذاران تبدیل شده است. یعنی افرادی که امروز بانک‌ها را برای سرمایه گذاری انتخاب کرده اند، ۱۵ الی ۲۰ درصد سود دریافت خواهند کرد در حالی که نرخ تورم بالاتر از نرخ سود بانکی است که مقایسه این دو نرخ احتیاج به سواد مالی قوی ندارد و هر کس با کوچک‌ترین هوش اقتصادی می‌تواند تشخیص دهد که سپرده اش نسبت به سال گذشته در حال کاهش است.

این اقتصاددان عنوان کرد: در شرایط فعلی بورس تنها بازاری است که از بازدهی بالایی برخوردار است و تعداد افرادی که آشنایی کامل با اصول سرمایه گذاری را دارند محدود است. اما بسیاری از افرادی که در حال حاضر از سمت سپرده‌ها به سمت بازار سرمایه تغییر جهت داده اند فقط موج سواری می‌کنند و در نهایت متضرر خواهند شد.

وی یکی از راهکار‌های افزایش سواد مالی در کشور را آموزش در مدارس دانست و عنوان کرد: راه‌های افزایش سواد مالی در کشور به آموزس در مدارس بستگی دارد. در همه‌ی کشور‌ها در مقاطغ دبیرستان و دانشگاه سواد مالی به دانش آموزان آموزش داده می‌شود، اما در کشور ما اینگونه نیست و دانش آموزان و دانشجویان از این نوع آموزش‌ها بی بهره هستند. وقتی که مردم در یک جامعه‌ای سواد مالی بالایی داشته باشند، سرمایه گذاری در بازار‌ها با هدف و به درستی صورت خواهد گرفت. سواد مالی در کشور باعث می‌شود وقتی منابع به سمت بازار سرمایه هدایت می‌شود، به درستی تخصیص پیدا کند اینکه شرکتی با پشتوانه‌ی قوی مرتب افت ارزش دارد و در مقابل شرکت ضعیفی که هیچ پشتوانه‌ای ندارد روز به روز در حال رشد است، نشان دهنده این است که سواد مالی برای سرمایه گذاری نیازمند ارتقای جدی است.
 
ارسال نظر