تاریخ انتشار: ۱۱:۱۲ - ۰۱ اسفند ۱۳۹۸
یک کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴؛

رکودشکنی‌های بورس هیچ تاثیری در اقتصاد ندارد/ بانک‌ها یا بازار سرمایه؛ کدام‌یک در جذب نقدینگی موفق‌ترند؟

یک کارشناس بازار سرمایه گفت: نقدینگی که در جامعه وجود دارد در نهایت به سمت بانک‌ها سرازیر خواهد شد. طبق آمار غیر رسمی که توسط یکی از مسئولان ارائه شد ۹۵ درصد از نقدینگی موجود در کشور را با‌نک‌ها جذب کرده‌اند و تنها سه درصد از نقدینگی در اقتصاد ما متعلق به بازار سرمایه و بقیه هم دست به دست در اقتصاد کشور سرگردان است.
 
سحر گلی‌زاده، اقتصاد ۲۴- این روز‌ها حال بازار سرمایه خوب است و رکوردشکنی پشت رکوردشکنی حال خوب این بازار را به رخ بازارهای موازی می‌کشد، اما با وجود رشد پیایی شاخص‌های بورس برخی از صاحبنظران نزدیک به بانک مرکزی، نسبت به عملکرد این بازار انتقاد دارند و معتقدند که این بازار غیر مولد و ناکارآمد است.

اما آیا بازار سرمایه بازاری غیرمولد و اثربخش در اقتصاد ایران است و به رشد تولید و افزایش نقدینگی واحدهای تولیدی کمکی نمی‌کند؟

در همین رابطه علی حیدری، کارشناس بازار سرمایه ضمن تایید اظهارات برخی کارشناسان اقتصادی در اثربخش نبودن بورس در اقتصاد ایران به خبرنگار اقتصاد ۲۴ گفت: بازار سهام چندان در اقتصاد ایران اثربخش نبوده است و تا حدودی ناکارآمد محسوب می‌شود.

وی افزود: عملکرد بانک مرکزی از زمان ریاست عبدالناصر همتی، اثربخش و مفید بوده اما عالی نیست. عملکرد اقتصادی حاکمیت برای مردم سینگال مهمی است و مردم از این به بعد سیگنال اقتصادی حاکمیت را بررسی و برای آن‌ها حائز اهمیت است که عملکرد اقتصادی حاکمیت چگونه است.

حیدری افزود: عملکرد اقتصادی حاکمیت از سال ۱۳۵۰ از لحاظ اقتصاد کلان هویت و مسیر مشخصی نداشته و در بیشتر موارد با ابهام روبه‌رو بوده است. در حال حاضر نیز ریل‌گذاری مناسبی از نظر اقتصاد کلان مشاهده نمی‌شود، به همین خاطر شاخص‌های بورس که در بازار سهام در حال رشد است، مدیون تورم موجود در عمق جامعه است. این تورم موجود در عمق جامعه، به دلیل ضعف مدیریتی در لایه‌های بالایی و مدیران دوم حاکمیتی مشهود است.

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که به اعتقاد شما کدام بخش در جمع‌آوری نقدینگی در کشور موفق‌تر عمل کرده است؛ سیستم بانک یا بازار سرمایه؟ عنوان کرد: در هر صورت نقدینگی که در جامعه وجود دارد در نهایت به سمت بانک‌ها سرازیر خواهد شد. طبق آمار غیر رسمی که توسط یکی از مسئولان ارائه شد ۹۵ درصد از نقدینگی موجود در کشور را با‌نک‌ها جذب کرده‌اند و تنها سه درصد از نقدینگی در اقتصاد ما متعلق به بازار سرمایه و بقیه هم دست به دست در اقتصاد کشور سرگردان است.
 
وی در پاسخ به این سوال که جذب نقدینگی در کشور، در کدام بخش موثرتر واقع می‌شود و به اقتصاد کشور کمک می‌کند؛ شبکه بانکی یا بازار سهام؟ عنوان کرد: نقدینگی در هر بازاری تک بعدی و غیر کاربردی است. نقدینگی در هر بازاری  که باشد در نهایت بانک‌ها مولد اصلی این نقدینگی در کشور هستند و اصولا نقدینگی تک بعدی چه سهام و چه بانک، کاملا غیرکاربردی است و مولدساز نیست.

حیدری افزود: نقدینگی موجود اگر به سمت رشد اقتصادی در کشور پیش برود موثرتر است. این رشد اقتصادی در صورتی تحقق پیدا می‌کند که مسئولان زیربنا‌های مهم اقتصادی را در کشور ایجاد کنند. اولین مرحله برای ایجاد این زیر بنا‌ها در کشور، تعامل با کشور‌های همسایه است، زیرا هر میزانی که در کشور تولید باشد، تا زمانی که خریداری نباشد با ورشکستگی مداوم کارخانه‌ها مواجه می‌شویم.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه بانک‌ها و بازار سرمایه هیچ وقت رقیب یکدیگر برای ورود نقدینگی نبودند، اظهار کرد: بانک‌ها و بازار سرمایه هیچ زمانی رقیب یکدیگر نبودند و هرکدام از آن‌ها در دنیایی متفاوت کار می‌کنند. بانک‌ها در کشور ما، چون وابستگی فامیلی و خیلی نزدیک به مسئولان دارند به همین علت از رانت‌های بسیار قوی برای ساخت امپراتوری قوی استفاده می‌کنند.

حیدری افزود: بازار سهام که امروزه وجود دارد باز هم به دلیل نفوذ لایه‌های دومی و شرکت‌های خصولتی، غول‌هایی بزرگ هستند که هرکدام یک دنیا و امپراتوری خاص خود را دارند و در بیشتر موارد با یکدیگر تعامل دارند و راه نجات آنها، شفاف‌سازی اقتصاد کلان، بیرون آمدن از این ابهام موجود اقتصاد کلان و تعریف اقتصاد کلان است.
 
ارسال نظر