سحر گلیزاده، اقتصاد ۲۴- مدتی است که بازار سرمایه رنگ و بوی جدی تری به خود گرفته است و این به خاطر رشد پیاپی سهام در این بازار است، بر همین اساس مردم سرمایه خود را از بانکها و سایر بازارهای موازی خارج و وارد بازار سرمایه میکنند. برخی از کارشناسان معتقدند بازار سرمایه علاوه بر رشد، امنترین بازاری است که مردم میتوانند سرمایه خود را در آن قرار دهند، فقط باید با دانش و آگاهی وارد این بازار شوند تا متضرر نشوند و سرمایه از بین نرود.
اما حال این سوال مطرح میشود که آیا بورس بهترین ابزار و راهکار برای جذب پولهای در دست مردم است یا ابزارهای دیگری هم وجود دارد که در اقتصاد کشور ما برخلاف کشورهای مترقی پیاده سازی نشده است؟
در همین رابطه بهنام مرادی یکی از کارشناسان بازار سرمایه در پاسخ به سوال خبرنگار اقتصاد ۲۴ عنوان کرد: در اقتصادهای مترقی و در حال رشد و توسعه یافته، اساسا یکی از روشهای جذب سرمایههای سرگردان در دست مردم بازار سرمایه است که جذب این سرمایهها موجب رکود زدایی و روشی برای سرمایه گذاری است که موجب ثابت ماندن تورم میشود.
وی افزود: این روش مورد تایید بوده و در بسیاری از کشورهای توسعه یافته هم روش اول برای نحوه جذب سرمایه و مدیریت سرمایههای کشور است. این روش، روشی است که از سوی کارشناسان داخل کشور هم به عنوان راهکار اصلی و اولیه ارائه شده و مورد تایید هم قرار گرفته است که این کار بخش قابل توجهی از رشد بازار سرمایه را به خود اختصاص داده است.
مرادی در پاسخ به این سوال که در دنیا صندوقهای سرمایه گذاری خطرپذیری (VC) وجود دارد که با تزریق پول به حوزههای فناوری باعث رشد تکنولوژی در اقتصاد آن کشور میشود؛ چرا نقدینگی در کشور ما کمتر به سراغ حوزههای ریسک پذیر هدایت میشود؟ اظهار کرد: ابزارهای نوین مالی و روشهای مختلف سرمایه گذاری در جوامع مترقی، یکی از جاذبههای بازار سرمایه محسوب میشود. یکی از مزایای بسیار بزرگ بازار سرمایه، وجود ابزارهای متنوع مالی از جمله صندوقهای خطر پذیر و صندوقهای قابل معامله است.
این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: در چنین شرایطی سازمان اوراق بهادار، باید به سمت طراحی و گنجاندن ابزارهای نوین مالی قدم بردارد و این روشها را بر اساس میزان ریسکی که تعریف میکنند، برای جامعه ما هم تعریف کند.
وی در ادامه گفت: به هیچ عنوان روشهای مالی پر ریسک با رشد اقتصاد ناسازگاری ندارد. ابزارهایی که مبتنی بر ریسک بیشتر تعریف میشود، قابلیت آن را دارد که در شرایط فعلی اقتصاد کشور و در بستر بازار سرمایه که مردم رویکرد خوبی به آن دارند، تعریف شود. دولت هم مکلف است که توسعه ابزارهای متنوع مالی را در دستور کار خود قرار دهد که بخشی از آن به صندوقهای پرخطر مرتبط است.
مرادی خاطرنشان کرد: امروزه که موج عظیمی از سرمایه های در دست مردم که به سمت بازار سرمایه سوق پیدا می کند، نقش صندوق های سرمایه گذاری تعریف می شود. انتظار میرود که با همکاری دولت، سازمان اوراق بهادار و مجلس شورای اسلامی حضور این صندوقهای سرمایه تقویت و به تعداد آنها اضافه شود. همچنین این صندوقها باید تخصصیتر تشکیل شوند تا با هجوم سرمایههای مردم به سمت این بازر، سرمایه آنها نابود نشود.