اقتصاد ۲۴ - منطقه آزاد قشم مانند دیگر مناطق آزاد کشور اقدامات متنوعی برای پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا انجام داده است و در طی این مدت مدیریت خدمات امور شهری، روستایی و اصناف سازمان منطقه آزاد قشم فعالیتهای زیادی در زمینه ضدعفونی کردن اماکن مختلف از جمله مجتمعهای تجاری، بازارها، پارک ها، مساجد، معابر پر تردد، سرویسهای بهداشتی، واحدهای مختلف سازمان و اسکلهها انجام داده است. این سازمان همچنین با اختصاص دو جلسه ستاد بحران و دو جلسه ستاد اجرایی خدمات سفر قشم به موضوع مدیریت پیشگیری از کروناویروس، فعالیت خوبی را به همراه مسئولان و مدیران سازمان در این زمینه، برنامه ریزی و انجام داده است.
بیشتر بخوانید: همه اقدامات منطقه آزاد ارس در مقابله با ویروس کرونا
یکی از دشوارترین و در عین حال تحسین برانگیرترین اقدامات برای مناطق آزاد تعطیل کردن مکانهای گردشگری بوده که به گفته امری کاظمی مدیر گردشگری منطقه آزاد قشم این اقدام انجام شده تا گردشگران به عنوان گردشگری به منطقه سفر نکنند تا از این بحران عبور کنیم.
عملکرد منطقه آزاد قشم در مقابله و پیشگیری از ویروس کرونا
به گفته حمیدرضا مومنی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم، در طی این مدت ۳۶ فرد مشکوک به ویروس کرونا در بیمارستان پیامبر اعظم (ص) قشم بستری شدند و با آنکه نتیجه آزمایش سه نفر آنان که مهمان جزیره بودند مثبت بود خوشبختانه هیچ مورد فوتی وجود نداشته است.
وی در همین مورد افزود: از مجموع ۳۶ فرد بستری شده ۲۵ نفر شامل سه نفر مهمان یاد شده پس از بهبودی کامل ترخیص شدند و ۱۱ نفر هم در این بیمارستان بستری هستند که به زودی ترخیص خواهند شد.
مومنی اظهار داشت: حدود ۱۴۰ تخت در دو مجموعه بیمارستان پیامبر اعظم (ص) و مرکز درمانی خلیج فارس در روستای جیجیان برای ارائه خدمات به افراد مشکوک به این بیماری اختصاص داده ایم.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم در جلسه ستاد اجرایی خدمات سفر قشم اعلام کرد: طی دو هفته گذشته از نظر پشتیبانی و تدارکات در راستای مقابله با بیماری کرونا از بسیاری از نقاط دیگر کشور موفقتر بوده ایم.
همچنین به گفته حمیدرضا بهزادی، مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان قشم عملیات غربالگری مربوط به ویروس کرونا در نقاط مختلف استان هرمزگان از جمله مبادی ورودی به جزیره قشم آغاز شده و این اقدام موجب ارتقای سطح خدمات شبکه بهداشت و درمان قشم به افراد مشکوک به این بیماری در داخل این جزیره میشود.
بیشتر بخوانید: همه اقدامات منطقه آزاد انزلی در مقابله با ویروس کرونا
در همین زمینه، هرمز امیری، مدیر توسعه تجارت سازمان منطقه آزاد قشم از عملیات گسترده ضد عفونی محوطه گمرک و اسکله بهمن شهر قشم با همکاری نیروهای خدمات شهری این سازمان خبر داد.
به گفته امیری، امدادگران دفتر کنترل مراقبتهای مرزی به صورت مستمر بر ورود و خروج ملوانان، ناخداها و مسافرانی که وارد جزیره قشم میشوند، نظارت دارند و تا زمان کنترل بیماری و بازگشت به شرایط عادی، اکیپ غربالگری بیماری کرونا در مبادی ورودی جزیره مستقر شده و تمامی ورود و خروجها را مورد سنجش قرار میدهند.
از آنجایی که سطوح شهری قشم و مراکز عمومی به وسیله آب ژاول گندزدایی میشود، مدیرعامل شرکت آب و برق و تاسیسات قشم نیز از تولید روزانه ۱۱ هزار و ۴۰ لیتر آب ژاول و بهره برداری از فازهای اول تا سوم طرح تولید آب ژاول ۰.۵ درصد در قشم خبر داد و خاطرنشان کرد: آب ژاول برای مصارف گوناگون با درصدهای متفاوت از ۰.۱ تا ۱۴ درصد مورد استفاده قرار گرفته و محلول ۳.۵ تا ۵.۵ درصد آن با نام وایتکس یا سفید کننده در دسترس عموم است و بر حسب نیاز رقیق سازی و استفاده میشود.
گفتنی است، آب ژاول برای گندزدایی، سفیدکردن و بوزدایی به کار میرود و خاصیت ضدعفونیکننده آن به دلیل کلر محلول در آن است.
از سوی دیگر مرتضی شیخ زاده، معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم نیز از تهیه و خرید اقلام مورد نیاز شبکه بهداشت و درمان شامل کیت، لباس ویژه پزشکان و کادر درمان، الکل، ژل شوینده و ضد عفونی، تب سنج و ماسک به میزان قابل توجهی خبر داد.
وی افزود: بنا به تاکید مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم و با همکاری و همراهی صورت گرفته از سوی دادستان شهرستان، ۴۲۰ هزار ماسک موجود در گمرک منطقه آزاد قشم با هزینه این سازمان و به صورت رایگان در اختیار بیمارستان ها، درمانگاه ها، مدارس، سازمانها و ادارات قرار گرفته است.
اهمیت رسانهها و ارتقای سطح آگاهی برای عبور از بحران
یکی از مهمترین اقداماتی که مناطق آزاد برای مقابله با ویروس کرونا انجام داده اند، تهیه بروشورهایی حاوی اطلاعات لازم به قشرهای مختلف است. این مناطق همچنین اقدام به نصب بنرهای شهری برای اطلاع رسانی بهتر در مورد ویروس کرونا کرده اند و حتی مانند منطقه آزاد قشم، برای فعالان بخش صنعت، دورههای آموزشی شیوههای پیشگیری با این بیماری را در نظر گرفته اند.
مدیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی سازمان منطقه آزاد قشم در همین مورد از برگزاری دورههای آموزش پیشگیری از کروناویروس برای فعالان صنعتی سخن گفت و افزود: با هماهنگیهای صورت گرفته و همکاری شبکه بهداشت و درمان شهرستان قشم، دورههای آموزشی شیوههای پیشگیری و مقابله با این بیماری برای کارگران و کارمندان تحت پوشش این اداره برگزار میشود.
حسین مرادی، مدیرکل روابط عمومی و امور بین الملل سازمان منطقه آزاد قشم نیز در جلسات تشکیل شده با هدف کنترل ویروس کرونا در قشم بر اهمیت کاهش نگرانیهای افراد از بابت کرونا تاکید کرد و افزود: استرس و نگرانی موجب تشدید بیماریها و کاهش امید به بهبودی افراد میشود. وی همچنین خاطرنشان کرد: بروشورهای ویژهای با هدف ارتقای سطح آگاهی دانش آموزان توسط اداره کل روابط عمومی سازمان منطقه آزاد قشم تهیه شده که با بازگشایی مدارس در کل جزیره توزیع خواهد شد.
حمیدرضا بهزادی، مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان قشم نیز در جلسه ستاد اجرایی خدمات سفر قشم تاکید کرد: رسانههای داخلی باید برای خنثی کردن موج منفی که از سوی شبکههای خارجی در زمینه بیماری کرونا در ایران به راه افتاده به شبکه بهداشت و درمان کمک کنند. وی همچنین از همه شرکتهای صنعتی، تعاونیها و کسانی که در محیطهای مختلف کاری فعالیت دارند درخواست کرد تا با شرکت در این کلاسهای آموزشی، سلامت خود، خانواده و جامعه را تضمین کنند.
ضرورت همراهی بخش گردشگری در بحران ملی
امری کاظمی، مدیر گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم نیز در گفتگو با خبرنگار اقتصاد ۲۴ گفت: برای جلوگیری از شیوع بیماری و برای حفظ امنیت بهداشتی مردم جزیره و گردشگران، بخشهایی را که در کنترل و اختیار ما بود، شامل سایتهای گردشگری، اسکلههای تفریحی، ژئوسایتها و ... را تا اطلاع ثانوی تعطیل اعلام کردیم.
وی در ادامه افزود: هدفمان از این اقدام این بود که از سفر افراد با هدف گردشگری به قشم جلوگیری کنیم و اگر کار ضروری و غیر قابل کنسل کردن دارند صرفا به قشم سفر کنند و با توجه به توصیههای وزارت بهداشت مبنی بر عدم سفر افراد و به حداقل رساندن رفت و آمدها، ما نیز در چارچوب وظایمان در زمینه گردشگری این کار را انجام داده ایم.
مدیر گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم خاطرنشان کرد: با این اقدامات گردشگر عمدهای در منطقه حضور ندارد و با توجه به اینکه این ایام سال اوج گردشگری قشم را تا نوروز شاهد بودیم، امروز گردشگری عمدهای در جزیره نداریم و افرادی که آمده بودند نیز باز گشته اند.
امری کاظمی به خبرنگار اقتصاد ۲۴ گفت: قطعا با شیوع کرونا و انجام این اقدامات گردشگری قشم آسیب دیده است؛ اما با این حال نیاز بود در این بحران ملی بخش گردشگری هم برای مقابله با این ویروس و گسترش سلامت در کشور این اقدامات را صورت دهد.