اقتصاد ۲۴ - شیوع جدی و خطرناک ویروس کرونا در سراسر کشور شروع شده؛ چراکه پای جان انسانها در میان است. پس از مرگ دهها معدنچی در زمستان یورت تا سایر معادن کشور طی یکی دو سال اخیر، مسئولان وعده دادند که از این پس ایمنی معادن در سراسر کشور جدی گرفته میشود. حالا با آمدن مهمان ناخواندهای به نام کرونا، سلامتی این قشر تهدید جدی تری میشود.
کارگران فعال در معادن کشور همواره در تیررس خطرات هستند. یکی از این معادن، معدنهای زغال سنگ است. اینگونه است که کارگران معادن ذغال سنگ همراه با حواس ششگانه، حس هفتمی را هم با خود حمل میکنند؛ حس خفگی. حالا با شیوع بیماری کرونا جان معدن کاران کشور به دلیل تجمیع جمعیتی در فضاهای محبوس در خطر است.
تاثیر پذیری بخشهای اقتصاد از کرونا
سعید صمدی، رئیس کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران در همین رابطه در گفتگو با خبرنگار اقتصاد ۲۴ گفت: کرونا بر بخشهای اقتصادی کشور تاثیرگذار است، اما تاثیر اقتصادی این ویروس بر بخشهای خدماتی خواهد ماند. بخش خدماتی که بزرگترین بخش اقتصادی کشور محسوب میشود نیز فشل خواهد شد و از کار خواهد انداخت.
رئیس کمیسیون معدن خانه اقتصاد ایران ادامه داد: هنوز موضوع بیماری در بخشهای تولیدی خیلی جدی نشده است و انتظار میرود با برنامه ریزی صحیح و به موقع جلوی این روند در بخشهای مختلف تولید و صنایع کشور گرفته شود.
به گفته صمدی، تا زمانی که شیوع بیماری کرونا در بخشهایی که تراکم جمعیت بالایی نسبت به سایر بخشها مانند بخشهای خدماتی دارند، جدی نشود روی تولید تاثیر نخواهد داشت. این یک اپیدمی است که به طور قطعی نمیتوانند از پیشرفت آن جلوگیری کنند، اما میتوانند در مهار و کنترل آن سرعت عمل داشته باشند.
بیشتر بخوانید: ریزش ۵۰ درصدی تقاضای خرید طلا با شیوع کرونا
این فعال در بخش معدن در پاسخ به این سوال که میزان آسیب پذیری بخشهای مختلف صنایع فولاد و معدن از شیوع کرونا چقدر است؟ گفت: بخش فولاد و سنگ آهن، چون سیستم کارگری نیست و پایه اصلی آن بر سیستم ماشین آلات است، کمتر خسارت میبیند.
صمدی تصریح کرد: معادن به دلیل تراکم جمعیت کارگری و همچنین قرار داشتن در مناطق محروم و نیز زندگی معدنکاران در اقامتگاههای موقت و کنار هم، احتمال شیوع بیماری در آن بسیار بالاست که در این رابطه باید اقدامات لازم برای جلوگیری از شیوع کرونا هرچه سریعتر انجام گیرد. هرچند در بسیاری از معادن تمهیدات در حال اجراست.
تمهیدات برای مقابله با کرونا در معادن زغال سنگ
دبیر انجمن زغال سنگ ایران ادامه داد: در معادن زغال سنگ به دلیل تراکم بالای کارگری سیستم آسیب پذیرتر خواهد بود و در این بخش باید تمهیداتی برای مقابله با این ویروس اتخاذ و اجرا شود، اما در کل آسیب زیادی نخواهیم دید.
وی تاکید کرد: حالا با شیوع این بیماری رفت و آمد گارگران متوقف شده است، یعنی هیچ کارگری جابجا نمیشود و کارگری که در حین کار در معدن بوده و کارگری که در زمان استراحت بوده با همان رویه باقی میمانند و هیچ جابجایی در شیفت کاری کارگران صورت نمیگیرد و حتی برای مهندسان هم این روش در حال اجراست. به دلیل اینکه معادن در روستاها و مناطق دور دست و محروم کشور قرار دارند، باید برای جلوگیری از شیوع این ویروس، اقدامات لازم اجرایی شود.
صمدی با تاکید بر اهمیت سلامت کارگران، معدنکاران و مهندسان، به ضرورت حفظ و توسعه استخراج و تولید زغال سنگ اشاره کرد و گفت: فولاد جهانی حدود ۵ ماه است که افزایش قیمت را در بازار تجربه کرده و بازار داخلی ما به این افزایش قیمت، هرچند ضعیف واکنش نشان داده است. البته افزایش قیمت محصولات فولادی، افزایش قیمت زغال سنگ را هم در پی داشته است، اما چندان قابل توجه نبوده است. از این رو این بخش همچنان در حال متضرر شدن است.
دبیر انجمن زغال سنگ ایران با اشاره به اینکه اغلب کارگران فعال در معادن به دلیل شرایط محیطی با مشکل تنگی نفس و تنفسی مواجه هستند، گفت: از اینرو حفظ سلامت و جلوگیری از شیوع کرونا در این بخشها حائز اهمیت است.
این فعال در بخش معدن در پایان با بیان اینکه امروز باید تمهیدات لازم برای جلوگیری از شیوع بیماری در بخشهای کلیدی کشور اتخاذ و اجرا شود گفت: هرچند صاحبان معادن با توقف در جابجایی شیفت کارگران و مهندسان در این خصوص اولین اقدامات را اجرا کرده اند، اما مسئولان جهت حفظ و تامین سلامت کارگران فعال در معادن باید ابزارهای لازم را در اختیار قرار دهند.