اقتصاد24 - محمدجواد خشنود جمعه 28 دیماه گفت: غنیسازی نمک خوراکی با "ید" یک دستورالعمل بینالمللی بوده و توسط سازمان بهداشت جهانی ابلاغ شده است.
وی تاکید کرد: تمام نمکهای فاقد مجوز وزارت بهداشت و علامت استاندارد، دارای ناخالصی و فاقد ید بوده و برای مصرف کننده نه تنها مفید نیست بلکه زیانآور است.
خشنود با تاکید براینکه واحدهای تولیدکننده تحت نظارت وزارت بهداشت، سیاست سلامت محوری را دنبال کردهاند، گفت: متاسفانه، تبلیغات بی اساس و غیرعلمی علیه مصرف نمک ید دار و تشویق به مصرف نمک دریا، باعث به خطر افتادن سلامتی مردم می شود.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه داد: نمک های خوراکی که در کشور در مراکز تولیدی مجاز تولید و بسته بندی می شود، تحت نظام پایش و کنترل کیفیت، از سوی سازمان غذا و دارو و معاونت غذا و دارو دانشگاه های علوم پزشکی نظارت می شوند.
خشنود گفت: در استان فارس نیز نمک های خوراکی در سطح تولید و عرضه در آزمایشگاه کنترل فرآورده های غذایی و آشامیدنی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز مورد بررسی و کنترل کیفیت قرار می گیرند و میزان ید، درجه خلوص و فلزات سمی مانند سرب، کادمیم و آرسنیک آنها اندازه گیری میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با اشاره به کلیپ منتشر شده در فضای مجازی و واکنش شیمیایی نمک یددار، تصریح کرد: در علم شیمی، ماده ید در محیط اسیدی واکنش نشان داده و منجر به تولید رنگ آبی میشود.
او گفت: وقتی که یک محیط به واسطه وجود آب نارنج که محتوی اسید است، با نشاسته موجود در سیبزمین که برای پخت آبگوشت یا خورش استفاده میشود، مخلوط شود، قائدتا آبی رنگ خواهد شد؛ این واکنش دلالت بر کیفیت نمک است و تهدیدی برای سلامت انسان نیست.
خشنود تصریح کرد: مشاهده نشده واکنش در محلول آبگوشت و نارنج و نمک دریایی، نشانه سالم بودن این ماده غذایی نیست.
این استاد دانشگاه تاکید کرد که مردم بدون توجه به شایعهها و باورهای غلط و ادعاهای افراد سودجو، نباید نمک غیربهداشتی و فله را جایگزین نمک یددار تصفیه شده کنند.
چندی پیش کلیپی در فضای مجازی منتشر شده که طی آن افرادی اقدام به اضافه کردن نمک تصفیه شده و نمک دریایی غیربهداشتی به آبگوشت محتوی آب نارنج فراوان کرده و واکنش شیمیایی ید را نشان غیرمرغوب بودن نمک تصفیه شده و بهداشتی اعلام کردند.
منبع: ایسنا