تاریخ انتشار: ۰۹:۴۴ - ۲۱ اسفند ۱۳۹۸
اولین نقطه حمایتی شاخص کل بورس تهران از دست رفت

سمت و سوی تازه بورس

شاخص کل بورس تهران با ریزش ۱۴ هزار واحدی سومین روز پیاپی منفی را پشت سر گذاشت. در شرایطی که کارشناسان تکنیکالیست محدوده ۵۲۳ تا ۵۲۹ هزار واحد را اولین نقطه حمایتی بازار اعلام کرده بودند شرایط سخت اقتصادی و اخبار ناامیدکننده روز‌های اخیر باعث از دست رفتن این محدوده حمایتی شد. شاخص کل در بازار بورس روز گذشته ۱۴ هزار و ۴۶۵ واحد کاهش داشت که در نهایت این شاخص به رقم ۵۱۹ هزار و ۹۱۳ واحد رسید.

اقتصاد۲۴-  براساس معاملات بیش از پنج میلیارد و ۳۲۳ میلیون سهم، حق‌تقدم و اوراق بهادار به ارزش ۴۰ هزار و ۸۵۲ میلیارد ریال دادوستد شد. همچنین شاخص کل (هم‌وزن) با دو هزار و ۵۳۵ واحد کاهش به ۱۷۸ هزار و ۴۳۴ واحد و شاخص قیمت (هم‌وزن) با هزار و ۶۸۷ واحد افت به ۱۱۸ هزار و ۷۴۹ واحد رسیدند.
 
شاخص آزاد شناور نیز با ۱۶ هزار و ۷۶۲ واحد کاهش به رقم ۶۵۹ هزار و ۱۵۸ واحد رسید، شاخص بازار اول هشت هزار و ۲۱۶ واحد و شاخص بازار دوم ۳۹ هزار و ۶۶۸ واحد کاهش داشتند. علاوه بر این در بین تمامی نمادها، نماد بانک پارسیان (وپارس) با ۲۵۶ واحد، بانک ملت (وبملت) با ۲۲۳ واحد، نوش مازندران (غنوش) با ۱۰۵ واحد و فروشگاه‌های زنجیره‌ای افق کوروش (افق) بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل داشتند.

در مقابل نماد صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس (فارس) با دو هزار و ۴۰ واحد، نفت و گاز پتروشیمی تامین (تاپیکو) با هزار و ۱۰۵ واحد، ملی صنایع مس ایران (فملی) با ۷۹۶ واحد، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) با ۷۸۰ واحد، پتروشیمی پارس (پارس) با ۶۸۹ واحد، گروه مپنا (رمپنا) با ۵۲۵ واحد و معدنی و صنعتی گل‌گهر (کگل) با ۴۷۰ واحد از جمله گروه‌هایی بودند که افت شاخص بورس را رقم زدند.

بر پایه این گزارش، نماد بانک ملت، سایپا، ایران‌خودرو، بانک تجارت، ملی صنایع مس ایران، پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت بندرعباس در گروه نماد‌های پربیننده قرار داشتند.
گروه شیمیایی هم در معاملات صدرنشین برترین گروه‌های صنعت شد و در این گروه ۲۸۵ میلیون و ۶۷۴ هزار برگه سهم به ارزش چهار هزار و ۷۶۴ میلیارد ریال دادوستد شد.

آخرین وضعیت شاخص فرابورس

شاخص فرابورس نیز بیش از ۱۴۹ واحد افت داشت و بر روی کانال شش هزار و ۷۴۴ واحد ثابت ماند.
همچنین در این بازار یک میلیارد و ۹۳۰ میلیون برگه سهم به ارزش بیش از ۲۱ هزار و ۶۲۹ میلیارد ریال دادوستد شد. بیشترین تاثیر مثبت را در بین تمامی نمادها، نماد پتروشیمی تندگویان (شگویا)، بانک دی (دی)، کلر پارس (کلر) و بیمه سامان (سامان) داشتند.
 
نماد سنگ‌آهن گهرزمین (کگهر)، سهامی ذوب‌آهن اصفهان (ذوب)، هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو)، فولاد هرمزگان جنوب (هرمز)، صنایع ماشین‌های اداری ایران (مادیرا) و شرکت آهن و فولاد ارفع (ارفع) هم مانع از رشد بیشتر این شاخص شدند.

از نظر کارشناسان افت بی‌سابقه قیمت نفت و تصمیم شبانه سازمان بورس، مهم‌ترین علت ریزش بازار سرمایه در هفته جاری تلقی می‌شود. حال باید دید با توجه به سردرگمی فعالان بازار در زمینه ابلاغیه‌های جدید، این روند منفی بازار تا کجا ادامه دارد؟ در همین حال امیرعلی امیرباقری در گفتگو با ایرنا افت قیمت نفت را مهم‌ترین علت ریزش شاخص بورس و وجود هیجان فروش در بازار روز گذشته اعلام کرد و گفت: تا چند وقت گذشته زمانی که قیمت نفت روند نزولی را در پیش می‌گرفت، درآمد ارزی ایران هم با کاهش همراه می‌شد، اما اکنون به دلیل عدم وابستگی ارزی به فروش نفت، می‌توان صف فروش در بازار دیروز را بیشتر ناشی از هیجان دانست تا منطق.

وی ابلاغ چند دستورالعمل به صورت همزمان را به عنوان دیگر عامل افت شاخص بورس دانست و افزود: این عامل منجر به فرار سرمایه‌گذاران از بازار سرمایه شد. ریسک دستورالعمل‌ها در میان‌مدت و بلندمدت نمی‌تواند بر بدنه بازار تاثیرگذار باشد، اما اکنون با توجه به اینکه بازار در مرحله حساسی قرار دارد شاهد تاثیر ابلاغیه‌ها بر روند بازار بودیم. امیرباقری با بیان اینکه هر بهانه‌ای می‌توانست زمینه اصلاح بازار را فراهم کند، گفت: انتظار می‌رود بازار در میان‌مدت و کوتاه‌مدت با شیب ملایم به مسیر صعودی خود بازگردد و بعید است شاهد خروج افسارگسیخته نقدینگی و ورود لطمه به این بازار باشیم.

این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه انتظار اصلاح برای مدت کوتاه در بازار وجود داشت، گفت: در بازار فرصتی ایجاد می‌شود تا سهامداران اقدام به جابه‌جایی سهام خود با سهام ارزنده‌تری کنند که در روند صعودی بازار به راحتی قادر به خرید این‌گونه سهم‌ها نبودند.
 
وی افزود: اکنون این امکان میسر شده تا سهامداران به دور از هیجان و با تکیه بر چشم‌انداز اقتصادی در بعد داخلی و جهانی، اقدام به تغییر پرتفوی خود کنند.
 
امیرباقری اظهار داشت: انتظار از حقوقی‌های بازار این است که به پول‌های وارد شده به بازار به چشم طعمه نگاه نکنند، در حقیقت سهامداران را از تحلیل و از سهام بنیادی نترسانند، زیرا همین امر باعث ورود پول به سهام حبابی که از ارزش ذاتی خود فاصله گرفتند، خواهد شد.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به قرار گرفتن قیمت دلار در نقطه بحرانی گفت: انتظار اصلاح زمانی و قیمتی برای دلار وجود دارد، همین امر زمینه رشد کامودیتی‌ها و رشد بازار سرمایه را فراهم می‌کند.
 
وی به کاهش سهم دلار در سبد بانک‌های ارزی بانک مرکزی در دنیا اشاره و بیان کرد: این موضوع چشم‌انداز دلار را برای میان‌مدت و بلندمدت بین سرمایه‌گذاران تضعیف می‌کند و به مرور دیدگاه سرمایه‌ای به دلار از بین می‌رود.

امیرباقری افزود: با توجه به ریسک موجود در بازار‌های موازی، بازار سرمایه به لحاظ ریسک و بازدهی، معقول ارزیابی می‌شود به شرط اینکه سرمایه‌گذاران از هیجان دوری و قانونگذاران از ابلاغ تصمیمات یک‌شبه بر بدنه بازار خودداری کنند.

ریزش بی‌سابقه قیمت نفت

نوید قدوسی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با ایرنا گفت: اکثر سهم‌ها در بازار روز گذشته با صف سنگین فروش مواجه بودند که این صف‌ها تا پایان بازار هم جمع نشدند.
 
وی به کاهش محسوس ارزش معاملات در بازار که به یک‌سوم روز‌های اخیر رسیده بود، اشاره و بیان کرد: عامل غالب این موضوع ریزش شدید قیمت نفت بود که از سال ۱۹۹۱ تاکنون چنین ریزشی بی‌سابقه بوده است.
 
قیمت نفت روز گذشته از همان زمان شروع بازار حدود ۳۰ درصد ریزش داشت که این موضوع شوکی را به بازار وارد کرد. قدوسی اظهار داشت: اتفاقی که پایان هفته گذشته برای دامنه نوسان رخ داد و بازار را متراکم کرد اثر آن همچنان از روز شنبه بر بازار ادامه دارد. این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه این دو عامل در کنار یکدیگر باعث شد بازار زیر بار فروش برود، گفت: همه سهم‌های وابسته به قیمت کامودیتی و نیز گروه‌هایی که ارتباطی به کاهش قیمت نفت و دیگر کامودیتی‌ها نداشتند زیر بار هجوم برای فروش در بازار قرار گرفتند.

وی با بیان اینکه نفت تا حدودی افت هیجانی خود را جبران می‌کند، افزود: یکسری بسته‌های حمایتی در کشور چین و آمریکا برای حمایت از بازار سهام و قیمت کامودیتی‌ها اجرایی می‌شود که به دلیل بازگشت قیمت نفت و بهبود وضعیت بورس جهانی می‌تواند عامل مثبتی برای بورس ایران تلقی شود.

وی گفت: در روز‌های آینده گروه‌هایی که ارتباطی به قیمت کامودیتی ندارند راه خود را از گروه‌های مرتبط با کامودیتی جدا می‌کنند.
 
قدوسی به جلسه شورای‌عالی بورس اشاره و بیان کرد: اگر در جلسه شورای‌عالی مذاکره‌ای در زمینه کاهش دامنه نوسان صورت گیرد و خروجی آن مطلوب باشد سمت و سوی بازار تغییر خواهد کرد.
 
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه کاهش دامنه نوسان به دلیل محدود شدن نقدشوندگی عامل خوبی برای بازار محسوب نمی‌شود، افزود: روز گذشته صحبت‌هایی در زمینه کاهش دامنه نوسان بورس به ۵/۳ درصد مطرح شده بود که در حد شنیده است و باید مصوبه آن به صورت رسمی در جلسه منتشر شود.
 
وی گفت: امیدواریم مسوولان، افت بازار دیروز را که به دلیل احاطه شوک در بازار ایجاد شده بود، سرلوحه تصمیم‌گیری خود قرار دهند و تصمیمی را اتخاذ کنند که تا حدودی اثر این شوک‌ها را در بازار از بین ببرد.
منبع: جهان صنعت
ارسال نظر