مهرشاد نبی، اقتصاد۲۴- طبق نظر کارشناسان، جایگاه گاز ایران رتبه نخست جهان است، اما در رتبهبندی صادرکنندگان جهان، مقام بیست و پنجم از آن ایران است و این موضوع بیشتر به دلیل مشکلات تحریمها و عدم دسترسی ایران به تجهیزات روز دنیا است.
اگرچه این موضوع نمیتواند به طور کامل توجیه باشد، ولی در فعالیتهای صنعتی، تولیدی و بهطورکلی اقتصادی کشور، انرژی و ارتباط آن با سایر فعالیتهای میباید بهخوبی مدیریتشده و نقش تعیینکننده مخازن راهبردی گاز در آینده اقتصاد کشور را بهخوبی نشان دهد.
ایران به عنوان یکی از بازیگران اصلی بازار صادرات گاز در منطقه نقشآفرینی میکند. سهم ۱۸ درصدی ایران از ذخایر گاز جهان و همچنین موقعیت استراتژیک این کشور زمینه مناسبی ایجاد کرده تا بتوان با صادرات گاز به کشورهای متقاضی گاز به هاب انرژی منطقه تبدیل شد.
اهمیت این موضوعی زمانی خواهد بود که بدانیم بر اساس اکثر پیش بینیها گاز طبیعی بیشترین رشد تقاضا را در سالهای آتی تا ۲۰۴۰ خواهد داشت؛ لذا صادرات گاز باید به عنوان یک اولویت مهم در دستور کار وزارت نفت قرار گیرد، موضوعی که تاکنون توجه اساسی به آن نشده است.
روشهای کارنشده مدیریت استراتژیک گاز
موقعیت ایران در بخش گاز اهمیت بیشتری از نفت دارد، چراکه ایران یکی از مهمترین منابع گاز جهان را در اختیار دارد و از موقعیت برتر جغرافیایی در منطقه غرب آسیا برخوردار است.
رضا پدیدار، رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تهران در گفتگو با خبرنگار اقتصاد ۲۴ با تاکید بر اینکه با توجه به شرایط، قدرت نمایی و کسب جایگاه به کشوری میرسد که بتواند با وجود ظرفیتهای انرژی، بر منابع و خطوط انتقال انرژی مسلط باشد، گفت: استفاده بهینه از مخازن موجود گاز بهعنوان جایگزین قطعی نفت با بهرهگیری از روشهای جدید مدیریت استراتژیک میتواند همزمان با تحریمها بهعنوان یکی از راهکارهای اقتصاد مقاومتی در حوزه انرژی تلقی شده و در صورت کاهش خرید نفت به کار گرفته شود.
بیشتر بخوانید: صادرات گاز به خصوصیها واگذار شود
عضو هیات نمایندگان اتاق ایران در ادامه گفت: با توجه به شرایط تحریم و کاهش فروش نفت ایران در بازارهای جهانی، منابع گازی ایران به عنوان منابع عظیم میتواند از مهمترین محورهای سیاست توسعه اقتصاد باشد، سیاستی که در عبور از بحرانهای موجود تأثیرگذاری بلندمدت را برجای خواهد گذاشت.
به اعتقاد پدیدار امروز با توجه به بهم ریختگی بازار نفت، صادرات گاز میتواند بهترین جایگزین باشد. استفاده منطقی از مخازن موجود گاز بهعنوان جایگزین قطعی نفت با بهرهگیری از روشهای نوین مدیریت استراتژیک با وجود تحریمهای مستقیم و غیرمستقیم، یکی از راهکارهای توسعه صادرات و ارزآوری به جای ارز نفتی است.
وی تصریح کرد: همانطور که در ابتدا به آن اشاره شد، نقش انرژی در زیر ساخت و تقویت و توسعه اقتصاد جهانی پررنگ و حائز اهمیت است. از اینرو کشورهای دارنده منابع گاز طبیعی با طراحی و برنامه ریزی برای دستیابی به اهداف استراتژیک خود، انرژی تولید را فراهم کرده و به کشورهای صنعتی تحویل میدهند این به معنی استفاده از فرصتها و منابعی است که در اختیار دارند.
رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تهران گفت: ایران به عنوان کشور دارنده منابع انرژی باید سرسختتر مقابل تحریمها قرار بگیرد. برنامه ریزان و تصمیم گیران با اتخاذ راهکارهایی که خیلی هم دور از دسترس نیست میتوانند برای جایگزینهای نفت سیاستهای کلان را اجرایی کنند.
پدیدار در پایان با تاکید بر اینکه در میان منابع هیدروکربوری، اهمیت و اثرگذاری گاز به طور کامل به جریان استراتژیکی در سیاستهای انرژی تبدیل شده است گفت: امروز کشورهایی که دارای ذخایر انرژی هستند، اهمیت استراتژیکی خود را در سیاست بینالملل حفظ و هدایت خواهند کرد و در تلاشند که بازارهای جدید را به دست آورند و بازارهای گذشته را حفظ کنند. از اینرو این فرصت برای ایران نیز فرصتی است که باید در رقابت با سایر کشورهای صاحب انرژی و فعال در بازار گازی جهان بیشترین تلاش را داشته باشد.