تاریخ انتشار: ۱۱:۱۷ - ۲۸ اسفند ۱۳۹۸
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ تشریح شد؛

کرونا ضربه نهایی را به صادرات فولاد زد/ از برنامه‌های تولید و صادرات عقب مانده‌ایم

شیوع کرونا بر بازار‌های جهانی فولاد هم تاثیرگذار بوده است و در صورت ادامه شیوع این بیماری، رکود حاصل از کاهش تقاضا بر بازار جهانی فولاد خواهد نشست؛ هرچند تاکنون مشکلی در صادرات محصولات فولادی ایران به وجود نیامده است، اما فعالان این حوزه پیش بینی خوبی از آینده نزدیک در بازار فولاد ندارند و کرونا را ضربه نهایی به بازار فولاد می دانند.
 
اقتصاد ۲۴- در حالی که هدف تولید فولاد در سال ۱۴۰۴ روی ۵۵ میلیون تن برنامه‌ریزی شده است امروز شیوع کرونا در ایران و سراسر جهان تهدید جدی برای تمام صنایع به ویژه صنعت فولاد کشورمان شده است .

پیش بینی ها حاکی از آن است که این ویروس نیز مانند ویروس سارس در سال ۲۰۰۳ نیاز به یک دوره سه ماهه جهت کنترل و توقف نیاز دارد. هم اکنون و با رشد و شیوع این ویروس در سرتاسر چین و همچنین در کل دنیا انتظار می رود دولت محدودیت هایی در جهت مبادلات و تردد و حمل کالا در نظر بگیرد. پیش بینی می شود پس از گذشت این زمان و با توقف رشد این ویروس، تقاضا و مبادلات فولاد با رشد چشمگیری همراه شود.

حالا در سایه کرونا در صورت حمایت دولت و تمرکز روی صادرات غیرنفتی به‌خصوص صنعت فولاد به‌طوری‌که این صنعت اولویت اول قرار گیرد قطعا نه‌تنها این چشم‌انداز محقق خواهد شد، بلکه تا ۵۷ میلیون تن نیز توانایی افزایش وجود دارد چراکه یکی از مهمترین و شاخص ترین صنایع در هر کشوری به حوزه تولید فولاد آن معطوف می شود و کم نیستند صاحب نظرانی که از این عرصه به عنوان ستون فقرات و عمود خیمه صنایع دیگر یاد می کنند. نقش این صنعت در توسعه طرح ها و پروژه های عمرانی غیر قابل انکار است و این تنها بخشی از نقش آفرینی حوزه مذکور در شکوفایی و پیشرفت کشور محسوب می شود.

احتمال تنش در بازار فولادی؛ به زودی

در یک حالت کلی قیمت‌ها در بازار فولاد تاثیر پذیری بالایی از اتفاقات و تحولات در عرصه‌های مختلف سیاسی –اقتصادی و مواردی از این دست دارد و رکود در کمین بازار فولاد است. سیدرضا شهرستانی، عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد در گفتگو با خبرنگار اقتصاد ۲۴ با توجه به شیوع کرونا ویروس در خصوص وضعیت صادرات این محصول گفت: در حال حاضر با توجه به اینکه فولاد و محصولات فولادی تولیدی قبل‌تر از شیوع کرونا پیش فروش شده بودند امروز هیچ مشکلی برای صادرات این محصول به وجود نیامده است و فعلا درحال تحویل سفارش‌های قبل هستیم.

عضو هیات‌ مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد گفت: شواهد نشان می دهد که همچنان ثبت سفارش جدید برای محصولات فولادی ادامه دارد اما مقدار حجم آن در حال کاهش است . درگیری اقتصاد جهان با کرونا ویروس ادامه دارد و این موضوع در کاهش تقاضای بسیاری از محصولات به ویژه محصولات فولادی بی تاثیر نخواهد بود.

بیشتر بخوانید: چالش های صنعت فولاد کدامند؟
شهرستانی تاکید کرد: شرکت های فولادی وضعیت مناسبی و نسبتا مطلوبی را برای تحویل بار و تولید دارند اما نکته مهم تنها به کمبود مواد اولیه در این صنعت بر می گردد.

وی تصریح کرد: اگر تقاضا و شرایط بازارهای جهانی به همین روند ادامه یابد، صنعت فولاد کشور با خطر جدی کمبود مواد اولیه روبرو خواهد شد.

این فعال در صنعت فولاد افزود: شرایط کنونی رکود جهانی در آینده نه چندان دور می تواند بازار صنعت فولاد را برهم بزند و این تنش قطعا بر بازار ایران نیز می تواند تاثیرات جدی به همراه داشته باشد.

عقب افتادن از تولید و صادرات به دلیل موانع داخلی

عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد در پاسخ به سوال دیگر اقتصاد ۲۴ درباره میزان تولید و صادرات فولاد و محصولات فولادی در سال ۹۸ گفت: هنوز آمار سه ماه آخر سال ۹۸ ارائه نشده است، اما به نظر می‌رسد آمار رقمی در حدود ۲۷ میلیون تن تولید در کشور بوده است.

شهرستانی گفت: این در حالی است که ظرفیت سازی حدود ۳۵ میلیون تن فولاد در کشور صورت گرفته است که هدف برای سال ۹۸ رقمی معادل ۲۸ میلیون تن بوده است که متاسفانه به دلیل کمبود مواد اولیه به ویژه آهن اسفنجی و همچنین قطع گاز نتوانستیم به هدف تولید دست پیدا کنیم.

عضو هیات‌ مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد یادآور شد: پیش‌تر از این هم تهدید‌هایی در زمینه تامین مواد اولیه وجود داشت که مشکل اصلی آن کمبود سنگ‌آهن بود که تولید کنسانتره را کاهش داد. در پی آن کمبود گندله و در نتیجه کمبود آهن اسفنجی که متاسفانه همین کمبود دلیلی شد تا برنامه‌ریزی که برای سال جاری بابت تولید ۲۸ میلیون تن فولاد در نظر گرفته بودیم کاملا محقق نشود.

این فعال در حوزه فولاد ادامه داد: امسال صادرات محصولات فولادی به رقمی معادل ۱۱ میلیون تن خواهد رسید که از هدف گذاری ۱۳ میلیون تنی عقب‌تر هستیم و این کمبود‌ها هنوز از سوی متولیان جدی گرفته نشده است.

عضو هیات‌ مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد تاکید کرد: بیشتر محصولات تولید تکمیلی مانند آهن و تیرآهن و ورق‌های آهنی به عراق و محصولات نیمه نهایی مانند شمش به کشور‌های خاور دور مانند تایلند و چین، کشور‌های حاشیه خلیج فارس مانند قطر، امارات، عمان و بحرین صادر می‌شود.

شهرستانی در پایان تاکید کرد: بهتر است در فرصتی که باقی مانده برای تقویت تولید اقدامات ضروری انجام شود چرا که پس از پایان رکود اقتصادی حاکم در جهان، تقاضا برای خرید فولاد و محصولات فولادی به طور قطعی بالا می‌رود و در این زمان باید جبران کسری‌های گذشته انجام بگیرد.
ارسال نظر