اقتصاد۲۴ – آنها به همراه چندین مدیر ارشد دیگر این شرکت از جمله Max Levchin، David Sacks و Keith Rabois، به مافیای PayPal شُهره بودند، نامی که به مشهورترین شبکه کارآفرینان و سرمایهگذاران سیلیکونولی اطلاق میشود.
یوتیوب، تسلا، اسپیسایکس، شرکت نرمافزاری Palantir، لینکدین و Yelp از جمله شرکتهایی بودند که اعضای شبکه مافیای پیپال آنها را پایهگذاری کردند.
این افراد همچنین شرکتهای سرمایهگذاری از جمله Founders Fund و Valar Ventures را نیز بنا نهادند و در تاسیس صندوقهای جسورانه مشهور دیگری مانند Sequoia Capital ، Khosla Ventures و Greylock Partners مشارکت داشتند.
این افراد از سرمایهگذاران ارشد شرکت فیسبوک، اوبر، لیفت، Airbnb ، Square ، Pinterest ، Stripe و بسیاری دیگر از شرکتهای یونیکورن (با ارزش بیش از یک میلیارد دلار) حوزه سیلیکونولی نیز محسوب میشوند.
طی سالها ، اعضای این شبکه مافیا زیر کنترل شدید رسانهها قرار داشتهاند اما هرگز لیست کاملی از سرمایهگذاریهای آنها اعلام نشده است.
با استناد به اطلاعات منابعی همچون Crunchbase و Dow، یک بانک اطلاعاتی از فعالیتهای سرمایهگذاریهای مافیا تهیه شده که ادعا میشود لیست کاملی است.
این مجموعه داده، عبارت است از نام شرکتهای سرمایهگذاری شده، نام سرمایهگذار و اطلاعات مربوط به مبلغ سرمایه. حتی منابعی موجود است که نشان میدهد یک شرکت از سوی چند عضو مافیا، سرمایه دریافت کرده که ثابت میکند اعضای مافیا تفکرات مشابهی داشتهاند.
در آمارارائهشده، ۱۰۰۵ عملیات سرمایهگذاری توسط اعضای مافیا و شرکتهای وابسته به آنها اعلام شده که به روی ۶۴۶ شرکت طی سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۸ انجام شده است.
در این لیست مشخص شده که ۱۴ درصد از شرکتهای سرمایهگذاری شده، توسط موسسان زن ایجاد شدهاند.
تا قبل از این، به دلیل مرد بودن تمام اعضای مافیا، به آنها انتقاد تبعیض جنسیتی وارد شده بود اما این آمار نشان میدهد که این سرمایهگذاران به کارآفرینان زن نیز توجه کافی داشتهاند و در انتخاب مکان سرمایهگذاری خود به شاخص جنسیت اهمیت نمیدادهاند.
طبق آمار ارائهشده، بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۴، ۵/ ۱۵ درصد استارتآپهای سرمایهگذاری شده، حداقل یک موسس زن داشتهاند.
اعضای مافیا اواسط دهه ۲۰۰۰، فعالیتهای سرمایهگذاری خود را بهصورت قابلتوجهی افزایش دادند و طی این دوران بهصورت متوسط، ۱۰ تا ۴۰ سرمایهگذاری در سال انجام دادند و باز در سال ۲۰۱۰، در مجموع ۱۰۰ سرمایهگذاری انجام شده است. تا قبل از سال ۲۰۱۰، شبکه مافیا در سال بهصورت متوسط ۷۰ الی ۱۳۰ سرمایهگذاری در سال انجام داده است.
۲۰ درصد شرکتهای مورد سرمایهگذاری دو نفر از اعضای مافیا، دیوید مککلا و رید هافمن ( Reid Hoffman ) حداقل یک موسس زن داشتهاند.
میزان و کیفیت ارتباط بین اعضای مافیا نیز مورد توجه بوده است. معمولا با دریافت سرمایه توسط یک شرکت، احتمال سرمایهگذاری دیگر اعضای مافیا روی آنها نیز بالاتر میرفت.
مشخص شده که ۳۱ درصد از شرکتهای سرمایهگذاری شده توسط تیل، حداقل یک سرمایهگذاری از طرف یکی دیگر از اعضای مافیا دریافت کرده است. این رقم برایRabois حدود ۴۷ درصد، برای هافمن ۱۶ درصد، برای Levchin لوچین ۴۱ درصد، برای Sacks حدود ۴۶ درصد و برایBanister ۱۸ درصد بوده است.
بررسیهای زیاد نشان داد هسته اصلی شبکه مافیای پیپال بین ۵ عضو ارشد Sacks، Levchin، Rabois، پیتر تیل و Banister شکل گرفته است. بارها این تصور وسوسهانگیز در اذهان فعالان تکنولوژی ایجاد شده که سیلیکونولی یک مفهوم انتزاعی است اما شبکه مافیای سیلیکونولی که صدها شرکت و میلیاردها دلار را در اختیار خود دارند، ثابت میکند که این حوزه، اعضای واقعی دارد که هرکدام تصمیمهای منحصربهفردی میگیرند.
ترامپ و سرمایهگذاران جنجالی
این سرمایهگذاران و در واقع اعضای مافیای سیلیکونولی همچنین از جهت جنجالی بودن هم با هم تفاوتهایی دارند. پیتر تیل به دلیل نزدیکی به ترامپ در جریان انتخابات ریاستجمهوری جنجال بزرگی در سیلیکونولی ایجاد کرد. پیر در نهایت و در زیر فشارهای زیاد اعلام کرد که منطقه سیلیکونولی را ترک میکند. پیتر تیل پس از ریاستجمهوری ترامپ به سمت مشاور ارشد تکنولوژی او منصوب شد. از همین طریق او تلاش کرد در همان اوایل ریاستجمهوری ترامپ تعدادی از سرشناسترین مدیران ارشد شرکتهای تکنولوژی را به عضویت گروه مشاوران تکنولوژی رئیسجمهور در آورد.
هرچند تا قبل ترامپ علیه اغلب آنان موضعگیری منفی گرفته بود اما در آن جلسات گفت دولتش پشت آنها ایستاده است.
در یکی دو جلسه آنها در کنار مدیران ارشد دیگری مثل جف بزوس و ترامپ در عکسها دیده میشدند اما بعد با افزایش فشار افکارعمومی آنها یکی یکی مجمع مشاوران را ترک کردند.
پیتر تیل بعد از آن دیگر تلاشی برای اتحاد مدیران و سرمایهگذاران تکنولوژی و ترامپ نکرد.
دیوید مککلور یکی دیگر از اعضای این گروه سرمایهگذار سال گذشته درگیر ماجرای رسوایی جنسی بزرگی شد که او را مجبور کرد شرکت مشهور startups۵۰۰ را ترک کند.
ماجرای رسوایی جنسی او در میانه افشای رسوایی متعدد جنسی در بین سیاستمداران و هنرمندان انجام گرفت. بسیاری معتقدند بودند این موج به دنیای تکنولوژی هم میرسد و درگیر شدن دیوید مککلور در این زمینه را نشانهای برای آن عنوان کردند.
حتی رید هافمن بنیانگذار خوشنام لینکدین و یکی دیگر از اعضای این گروه نیز همین یک ماه قبل بهخاطر حمایت از مجموعهای رسانهای که به تولید اخبار جعلی در انتخابات متهم شده، عذرخواهی کرد.
در میان این سرمایهگذاران و بعضا کارآفرینان ایلان ماسک هم با مدل اداره شرکتهایش؛ اسپیسایکس و تسلا جنجالی بوده است. ماسک سال ۲۰۱۸ اعلام کرد که قصد خصوصیسازی تسلا را دارد.
او سپس در توییتر اعلام کرد که سرمایه کافی برای خصوصیکردن تسلا را جمعآوری کرده اما کمی بعد اعلام کرد که از خصوصی کردن تسلا منصرف شده است. این مانور روابطعمومی پیرامون تسلا به مذاق ناظران بازار خوش نیامد و با شکایت از تسلا ماسک را وادار به توافقی کردند که ریاست هیاتمدیره تسلا را ترک کند و دو عضو جدید را هم به هیاتمدیره اضافه کند.
منبع: دنیای اقتصاد