تاریخ انتشار: ۱۱:۰۰ - ۱۷ فروردين ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح شد؛

در پسا کرونا چه کنیم؟/ عدم نوسازی صنایع مهمترین پاشنه آشیل اقتصاد ایران است

مدیرعامل اسبق شرکت شهرک‌های صنعتی ایران بر نیاز صنایع کشور به برنامه ریزی پسا کرونایی به دور از وعده و تنها در راستای تقویت بنیه تولید با ابزارهای نوین از سوی متولیان تاکید کرد.
 
اقتصاد ۲۴ -این روز‌ها صنعت بیش از گذشته در گیر و دار مشکلات پیش رو قرار گرفته و کرونا و رکود اقتصادی به جان صنایع مختلف کشور افتاده است.

هر چند اقداماتی طی سال‌های گذشته به خصوص سال ۹۸ در راستای بهبود وضعیت واحد‌های تولیدی انجام شده، اما عملا تورم لجام گسیخته اقتصادی مجالی برای بازیابی، توسعه و پایداری این واحد‌های صنعتی نگذاشته است.

حمایت از بنگاه‌های صنعتی فعال با هدف عدم تعطیلی و رکود، حمایت از بنگاه‌های نیمه فعال برای بازگشت به ظرفیت کامل تولید، تولید محصولات صادرات محور و یا تولید محصولات مورد نیاز در بازار داخلی، تامین تسهیلات بانکی جهت رفع مشکل کمبود نقدینگی و در نهایت حمایت از زنجیره تولید از جمله اقداماتی است که تاکنون صورت گرفته اما کافی نبوده است.

پاشنه آشیل اقتصاد

امیررضا واعظی آشتیانی در همین رابطه در گفتگو با خبرنگار اقتصاد ۲۴ گفت: وضعیت بحرانی صنعت کشور به ویژه در سال ۹۸ کاملا مشخص است. مهمترین مشکل صنعت کشور که می‌تواند پاشنه آشیل اقتصاد باشد، عدم نوسازی صنایع کشور است که ۷۰ درصد صنایع کشور نیاز به نوسازی دارد و از تکنولوژی‌های روز دنیا فاصله زیادی دارد.

کارشناس مسائل صنعتی در ادامه تصریح کرد: صنایع کشور در حال حاضر با توجه به پیشینه ضعیف و مشکلات متعدد دیگر قابلیت رقابت و مبارزه در میدان تولید و تجارت را ندارند.

مدیرعامل اسبق شرکت شهرک‌های صنعتی ایران گفت: از این رو رویه مقاوم سازی اقتصاد در برابر تنش ها، سال هاست که با وجود نیاز همچنان با ضعف اجرا روبروست. اگر قرار است اقتصاد مقاومتی عملیاتی شود و تولیدات با کیفیت روانه بازار‌های جهانی شود، باید به سمت نوسازی صنایع حرکت شود.

این کارشناس مسائل صنعتی یادآور شد: حالا دست خالی صنایع کشور برای اجرای اقتصاد مقاومتی بیش از گذشته مشهود است. در حال حاضر دستگاه‌های بیشتر صنایع کشور با قدمت بیش از سه دهه در حال تولید هستند که این نشان از ضعف بزرگ در توسعه صنعت کشور است و قابلیت صادرات را از محصولات تولیدی گرفته است.

واعظی آشتیانی با تاکید بر اینکه امروز با شیوع کرونا ویروس، بخش بزرگی از صنایع و تولیدات دنیا در معرض تهدید جدی قرار گرفته اند، ادامه داد: بیشتر کشور‌ها به دلیل مسائل استراتژیک صنعتی و تولیدی و نقش آن در اقتصاد مدتهاست که با هدف گذاری در توسعه قصد تصاحب بازار‌های جهانی و افزایش تقاضای جهانی را دارند.

مدیرعامل اسبق شرکت شهرک‌های صنعتی ایران تصریح کرد: این کشور‌ها برنامه ریزی و هدف گذاری برای عملیاتی شدن برنامه‌ها را قبل از شیوع کرونا مهیا کرده بودند و آسیب پذیری کمتری نسبت به کشور‌های بی هدف خواهند داشت.

واعظ آشتیانی با اشاره به اینکه افت صادرات به معنای کاهش تولید و تقاضاست، گفت: ما صنایع مختلفی داریم که دچار عارضه هستند و امروز با شیوع بیماری کاری بیش از گذشته شده است و کاهش تولید و تجارت قیمت نفت را کاهش می‌دهد.

کارشناس مسائل صنعتی تاکید کرد: چین و هند می‌توانند از این فرصت استفاده کنند و تولید خود را افزایش دهند و در برابر کاهش قیمت نفت بهترین استفاده را برای افزایش تولیدات و حفظ بازار خود ببرند. از سوی دیگر کشور‌های عربستان و روسیه به عنوان کشور‌های تولید کننده عمده نفت در دنیا نیز متضرر اصلی خواهند بود.
 
معاون اسبق وزیر صنعت با تاکید بر اینکه ایران با توجه به شرایط تحریم و از سوی دیگر تبعات برجای گذاشته کرونا ویروس نه مجالی برای فروش نفت دارد و نه صنعت مقاومی در برابر ناملایمتی‌های اقتصادی، گفت: طبق پیش بینی بانک توسعه آسیا، منطقه با شیوع کرونا ۳۴۷ میلیارد دلار خسارت خواهد دید و این موضوع حائز اهمیت است. ما باید ببینیم متولیان و مسئولان ما برای مجموعه تولید، صادرات را در پسا کرونا و نیز کاهش تولید و تقاضا و از دست دادن بازار داخلی و خارجی را چگونه مدیریت خواهند کرد؟
 
وی افزود: امروز با شیوع کرونا زنجیره تولید در سراسر جهان دستخوش تهدید است و در این شرایط باید مدبرانه عمل شود. باید در این شرایط از اعلام وعده پرهیز شود چراکه دیگر زمان قول و وعده نیست، بلکه وقت عمل است.

واعظ آشتیانی در پایان تاکید کرد: اگر قرار است تخفیف‌های مالیاتی، تسهیلات جبرانی و یا برنامه‌های پساکرونایی اجرایی شود بهتر است از قبل از اعلام دقیقا بر روی آن دقت و هدف گذاری و بعد به طور رسمی اعلام شود چراکه از همین زمان باید صنایع و واحد‌های صنعتی و تولیدی برای این منظور، برنامه ریزی داشته باشند.
ارسال نظر