تاریخ انتشار: ۱۱:۰۱ - ۱۷ شهريور ۱۳۹۸
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

هزار توی مشکلات صنایع در مسیر تولید / سیستم بانکی اعتقادی به حمایت از تولید ملی ندارد

معاون سابق وزارت صمت گفت: بانک‌ها پولی را که خلق می‌کنند در جای مفید هدایت نمی‌کنند. از این رو دست تولید به واسطه نبود به موقع نقدینگی همیشه خالی است و اگر وامی هم به آن تعلق بگیرد با بهره‌های بالا جهت جبران کسری بانک‌هاست. حالا تولید با این همه دیون چه کند؟
صنعت
اقتصاد 24- مشکلات صنایع در مسیر تولید در حالی این روزها افزایش یافته است که یکی از اهداف دولت افزایش تزریق تسهیلات بانکی به این بخش ها در سایه کاهش نرخ تورم بود. با این حال مسئولان در وزارت صمت به دنبال راهی برای گذر از مشکلات صنعت هستند. به گفته مديرعامل سابق سازمان صنايع كوچك و شهرك‌هاي صنعتي ايران، باید برای کاهش شدت مشکلات بخش تولید به دنبال پیاده سازی راهکارهای عقلانی و منطبق بر سیاست های اجرایی کشور بود، نه اینکه با ارائه پیشنهادات غیر اصولی تنش در این بخش را شدت داد.

طی چند سال اخیر سایه رکود بر فضای اقتصادی کشور سایه افکنده است و تولید و صنعت کشور را تحت تاثیر تبعات منفی خود قرار داده است به طوری که چرخ صنایع بسیاری در کشور متوقف یا کند شده است تا جایی که باید بگوییم این چرخه کند به یک بحران تبدیل شده است. یکی از تدابیر دولت برای بهبود اوضاع صنعت و تولید کشور ارائه تسهیلات برای بنگاه‌های کوچک و متوسط در قالب طرح رونق تولید بود.

اگرچه این سیاست در اوایل فعالیت دولت یازدهم به‌صورت اسمی اتفاق افتاد اما به‌مرور نرخ تورم افزایش و میزان تسهیلات دهی به صنایع کاهش یافت و تبعات این سیاست، رکود شدید را بر اقتصاد کشور به‌وجود آورد. افزایش نرخ تورم به‌همراه افزایش نرخ دلار عاملی شده تا تولیدکنندگان در شرایط بلاتکلیفی قرار گرفته و حتی در فروش کالاها در بازار با مشکل روبه‌رو شوند.

سیستم بانکی توان تولید را گرفت


این در حالی است که معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت با تاکید بر لزوم ابلاغ سهم ۴۰ درصدی صنعت از تسهیلات می گوید: حدود ۲۷ درصد تسهیلات به حوزه صنعت ابلاغ می شود.

به اعتقاد سعید زرندی نگاه جدیدی نیز در مجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت برای تامین مالی طرح‌هایی که اعداد بزرگی می خواهد و سیستم بانکی توان تامین آن را ندارد شکل گرفته اینکه با هماهنگی بورس و با همکاری استان‌ها درصدد هستیم از ظرفیت بازار سرمایه استفاده کنیم تا بخشی از سرمایه سرگردان مردم را به چرخه تولید بیاوریم.

از سوی دیگر مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران و معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت معتقد است: سهم صنعت و معدن از کل تسهیلات قابل ارائه در کشور برای رونق تولید و اشتغالزایی ۴۰ درصد است. به گفته محسن صالحی نیا مشکل نقدینگی، تأمین مواد اولیه و نوسان‌های نرخ ارز از جمله مشکلات امروز بخش صنعت کشور بشمار می رود.

همچنین مدیر کل دفتر امور اقتصادی و سیاست‌های تجاری وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در خصوص عملکرد بانک ها در برابر نیاز نقدینگی واحدهای تولیدی می گوید: درخواست ما اجرایی شدن ماده ۴۶ قانون برنامه ششم مبنی بر تخصیص ۴۰ درصد از کل تسهیلات به بخش صنعت و معدن است.

به گفته احمد تشکینی، کل تسهیلات اعطایی به بخش صنعت و معدن طی دوره ۱۳۹۷-۱۳۹۰ با متوسط رشد ۱۹.۶ درصدی از میزان ۶۳.۳ در ابتدای دوره به ۲۰۸.۹ هزار میلیارد تومان در انتهای دوره رسیده است و این در حالی است که متوسط رشد تسهیلات حقیقی به این بخش منفی ۰.۳ درصد بوده که نشان می دهد قدرت خرید تسهیلات پرداختی به بخش صنعت و معدن افزایشی نداشته است.

این در حالی است که متوسط رشد تسهیلات حقیقی طی دوره مذکور ۴.۹ درصد بوده؛ و این بدان مفهوم که قدرت خرید تسهیلات اعطایی طی دوره مذکور (به دلیل تورم‌های دورقمی) سالانه تنها ۴.۹ درصد افزایش داشته است.

با تمام فرازونشیب های مسیر تولید و بر اساس طرح پیشنهادی از سوی متولیان بخش صنعت، معدن و تجارت برای سال‌جاری،5 اعطای ۱۴۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات برای ۳۵ هزار و ۶۱۰ واحد صنعتی واجد شرایط در نظر گرفته شده است، این در حالی است که سال گذشته در مجموع ۳۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات ارزان قیمت برای بنگاه‌های واجد شرایط در نظر گرفته شده بود.

دریافت تسهیلات یعنی خودزنی تولید!


 



مديرعامل سابق سازمان صنايع كوچك و شهرك‌هاي صنعتي ايران در این رابطه با انتقاد از شرایط تسهیلات دهی به واحدهای صنعتی کوچک و متوسط به خبرنگار اقتصاد 24 گفت: تا زمانی که نگاه به بخش تولید کشور یک نگاه ضعیف است چطور از توسعه تولید و رونق آن حرفی به میان می آورند.

امیررضا واعظی آشتیانی با تاکید بر پیشنهاد معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر استفاده از ظرفیت اولیه در بازار سرمایه گفت: چطور واحد تولیدی که با دیون بالایی که گریبانش راگرفته توان ورود به عرصه بازار سرمایه را دارد؟! چطور این بازا رمی تواند چنین واحدهایی را پذیرش کند؟!

به گفته آشتیانی، اکنون برای گذر از این بحران نباید طرح ها و پیشنهاداتی از سوی متولیان این بخش ارائه شود که موجبات تنش بیشتر در روند ناقص و بحران زده تولید شود .

مديرعامل سابق سازمان صنايع كوچك و شهرك‌هاي صنعتي ايران با تاکید بر اینکه یکی از اتفاقاتی که برای رونق تولید در کشور باید بیفتد بحث هدایت نقدینگی است، گفت: هنوز چنین حرکتی از سوی دولت ها میسر نشده است، چرا برخلاف وجود پول زیاد در اقتصاد کشور، بخش تولید دچار نبود تأمین مالی است، این درحالی است که پولی که در اقتصاد وجود دارد به سمت بازارهای غیر مولد هدایت می‌شود. برای اینکه نقدینگی در بخش تولید استفاده شود از اصطلاح هدایت نقدینگی و هدایت اعتبار استفاده می‌شود و این امر در فرایند نظام بانکی ما دچار اختلال است.

به اعتقاد واعظ آشتیانی، وقتی سیاستگذاران سعی کنند پول‌های موجود از بخش‌های نامولد به سمت بخش‌های مولد هدایت شود، از این فرایند تحت عنوان هدایت نقدینگی نام می‌برند، اما وقتی سیاست گذاران تلاش کنند پول‌های جدیدی که خلق می‌شود به سمت تولید برود، هدایت اعتبار نامیده می‌شود.

مديرعامل سابق سازمان صنايع كوچك و شهرك‌هاي صنعتي ايران با انتقاد از اینکه بیش از سه دهه می گذرد که هیچ کسی صدای بلند تولید را نمی شنود در حالی که این بخش می تواند تولید ثروت زیادی داشته باشد اما مجالی به آن داده نمی شود .

معاون سابق وزارت صمت ادامه داد: بانک‌ها پولی را که خلق می‌کنند در جای مفید هدایت نمی‌کنند. از این رو دست تولید به واسطه نبود به موقع نقدینگی همیشه خالی است و اگر وامی هم به آن تعلق بگیرد با بهره های بالا جهت جبران کسری بانک هاست. حالا تولید با این همه دیون چه کند؟

به اعتقاد آشتیانی در شرایط فعلی تخصیص زمان تنفس به واحدهای تولیدی مقروض است. استهمال به این معنی است که بانک وامی به مبلغ دو میلیارد تومان با سود ۲۰ تا 22 درصد به صاحب واحد تولیدی می‌دهد که او در سررسید باید دو میلیارد و 500 میلیون پس بدهد. در واقع بانک ها می توانند بدون اینکه چیزی بگیرد سود توزیع کند چون قدرت خلق پول دارد، اما در جایی که باید همان سود یا پول خلق شده وارد مدار توسعه و به چرخه تولید وارد شود مسیر را تغییر داده اند. این در واقع خودزنی تولید است اما چاره ای ندارد!

به گفته مديرعامل سابق سازمان صنايع كوچك و شهرك‌هاي صنعتي ايران، باید برای کاهش شدت مشکلات بخش تولید به دنبال پیاده سازی راهکارهای عقلانی و منطبق بر سیاست های اجرایی کشور بود، نه اینکه با ارائه پیشنهادات غیر اصولی تنش در این بخش را شدت داد.

آشتیانی تاکید کرد: صدای دغدغه تولید را کسانی می شنوند که از جنس صنعت و صنعتگر باشد نه اینکه عده ای تنها با دریافت مدارک دانشگاهی اما فاقد تجربه عملی در این بخش استراتژیک، قصد از بین بردن دردسرهای تولید را دارند. پس بهتر است به دور از هرگونه جناح بندی سیاسی، تنها با حفظ منابع و منافع عمومی اقدام به کسب استفاده از تجربه های افراد کارشناس شود.

معاون سابق وزارت صمت تصریح کرد: تولید را به تکه های کوچکی تقسیم کرده اند که آن هم به دلیل ضعف های ناشی از مدیریت در سیستم بانکی کشور است. صنایع دنیا هر روز به دنبال کشف قسمت دیگری از بدنه خود بوده و در حال رشد هستند اما در کشور ما با وجود این همه ظرفیت، از حجم تولید کاسته می شود و در نهایت رمقی نیز برای کیفیت تولیدات باقی مانده باقی نگذاشته اند. صاحبان کسب و کار دغدغه واحدی دارند و آن رونق تولید و یکپارچه‌سازی پرداخت تسهیلات آن هم از منابع معتبر از سوی وزارت صنعت هستند لذا بهتر است منابعی که از سوی دولت به تولید تخصیص داده می‌شود، در راستای کاهش هزینه‌های کسب و کارهای کوچک باشد نه در راستای زمین خوردن و از هم پاشیدگی تولید!

سیستم بانکی اعتقادی به حمایت از تولید ندارد


 



 

در همین حال یک صنعتگر فعال در حوزه تولید قطعه در یکی از شهرک های صنعتی استان تهران نیز با تاکید بر اینکه از دو سال گذشته به دنبال دریافت تسهیلات بانکی جهت فعالیت مجدد واحد صنعتی خود هستم به خبرنگار اقتصاد 24 گفت: به اندازه کافی تولید را تکه تکه کرده اند و به گوشه ای انداخته اند. معلوم نیست با ارائه طرح های غیر اصولی برای این دردسر اقتصادی چه نسخه جدیدی پیچیده اند.

عباس ایروندی گفت: امروز برای تامین نیاز نقدینگی، بانک ها با بدترین شکل ممکن پاسخگوی صنعتگر هستند. از اینرو هرچه دولت و وزارت صنعت در تلاش جهت تامین نقدینگی برای تولید باشند بی نتیجه است چراکه سیستم بانکی هیچ اعتقادی به حمایت از تولید ملی ندارد.

این صنعتگر ادامه داد: اگر گشت و گذاری در شهرک های صنعتی داشته باشید به این موضوع پی می برید که اکنون دیگر زمان تولید نیست و تولید کننده راهی جزء تعطیلی واحد تولیدی خود ندارد کاری که امثال من از سال گذشته انجام داده اند.

ایروندی ادامه داد: در چند سال گذشته سعی بر کنترل تورم تا حد غیر محسوس شد اما به دلیل رکود حاکم بر بازار، صنایع توانایی فروش تولیدات خود را نداشتند و در تامین سرمایه در گردش خود دچار مشکل بودند و هستند و باید به آن‌ها تسهیلات تزریق می شد.

این تولید کننده در خصوص عدم توفیق طرح رونق تولید گفت: در عمده پرداخت تسهیلات به بنگاه های تولیدی به این شکل عمل شد که بنگاه های تولیدی برای کاهش فشار بانک‌ها مجبور شدند اصل و فرع وام هایی که قبلا دریافت کرده بودند را به وام جدید تبدیل کنند.

این صنعتگر فعال در شهرک صنعتی استان تهران با بیان اینکه در برخی از موارد بانک‌ها سودهای بالایی را در مقابل پرداخت تسهیلات به تولیدکنندگان اعلام می کنند، افزود: در این شرایط رکود بازار و مشکلات تولید کدام تولیدکننده توانایی پرداخت سودهای بالای بانکی را دارد؟

این فعال در بازار تولیدات قطعه با هشدار به ادامه این شرایط گفت: متأسفانه امروز سرمایه لازم برای کار تولیدی چندین برابر شده و هرکس توان تأمین این سرمایه را ندارد. جالب اینجاست مسئولان می بینند که منابع مالی از تولید خارج می شود اما توجهی برای جلوگیری از این موضوع نمی کنند.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

عکس/جشن تولد علی شادمان با حضور رپر مشهور

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ ژست دیدنی فردین کنار دو ستاره سینمای هند ۵۳ سال پیش

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

عکس جدید سردار قاآنی در دیدار بسیجیان با رهبر انقلاب

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اگر هر روز آب پرتقال بخورید، چه می‌شود؟

فیلم/ گاریدو: همه فکر کردیم بازی را بردیم

عالیشاه راهی بیمارستان شد

حسینی: متاسفانه گل را حفظ نمی‌کنیم و بی‌هوا حمله می‌کنیم

عکس/ تصویری از فرح، محمدرضا پهلوی و فرزندانش در سال ۱۳۵۲

عکس/ تماشاگر ویژه بازی استقلال - پاختاکور چه کسی بود؟

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم