اقتصاد۲۴- آمارهای جهانی تولید فولاد در دو ماهه ابتدای سال ۲۰۲۰ میلادی نشان از افزایش حدود سه درصدی تولید جهانی نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۱۹ و آمادگی چین و سایر تولیدکنندگان برای ثبت رکوردهای تازه در زمینه تولید فولاد داشت.
بدیهی است مقدمات لازم برای این هدف هم پیش بینی و سرمایه گذاری لازم انجام شده بود تا رکوردها جابجا شود اما سرنوشت، تقدیر دیگری را برای همه تدارک دیده بود، اما ظهور ویروس کرونای جدید و شوک عظیم به جامعه بشری تمامی پیش بینی ها را تغییر داد.
اکنون بلاتکلیفی و نبود چشم اندازی روشن از آینده وحشتی عمومی ایجاد کرده است و همه دوست دارند بدانند چه اتفاقاتی بعد از این قرنطینه جهانی در انتظار ماست ولی حقیقت این است که هیچ تحلیلی بیش از چند روز نمی تواند فضای پیش رو را بررسی کند و با اعلام اطلاعات جدید، این تحلیل ها به سرعت رنگ خواهد باخت.
کرونا تهدید جدی صنعت فولاد
کیوان جعفری طهرانی، کارشناس ارشد بازارهای جهانی فولاد و سنگآهن در همین رابطه و با توجه به شرایط اقتصاد کرونایی حاکم بر کشور در گفتگو با خبرنگار اقتصاد 24 گفت: کرونا بیشترین تاثیر را بر تقاضای فولاد و سنگ آهن خواهد گذاشت و پیرو کاهش تقاضا، عرضه هم کاهش می یابد.
کارشناس ارشد بازارهای جهانی فولاد تصریح کرد: اتفاق دیگری به دنبال افت تقاضا، کاهش تولیدات کشورهای تولید کننده است. معمولا کشورهای عرضه کننده برای حفظ بقا تولید را متوقف می کنند و یا در رقابت ناسالم به دلیل عرضه پایین به دنبال حفظ بازار با ارقام پایین هستند.
بیشتر بخوانید: صنعت فولاد هم به بیماری ارزان فروشی مبتلا میشود
جعفری طهرانی با بیان اینکه شیوع و بهبود ویروس کرونا در جهان، نقش مهمی در بازاریابی فولاد دارد، گفت: کاهش قیمت به دنبال افت تقاضا موضوعی است که باید به آن دقت داشت. طبق آخرین آمار و با اشاره به قیمت مزایده فروش بیلت ایران در بهمن 98 ، فولاد ایران با قیمت بیش از 390 دلار به فروش رفت، در حالی که در اواسط فروردین 99 در آخرین مزایده، شمش بیلت فولاد خوزستان با قیمت حدود 350 دلار فوب، فروش رفت. بهعلاوه با توجه به شرایط موجود انتظار میرود که این روند نزولی قیمت تا فوب 310 دلار ادامهدار باشد.
کارشناس بازارهای جهانی فولاد در ادامه یادآور شد: انتظار آسیب ناشی از کاهش قیمت صادرات فولاد به این صنایع دور از ذهن نیست. از سوی دیگر در موقعیت کنونی، واحدهای تولیدی داخلی ما نیز از شیوع این ویروس در کشور متاثر شدهاند لذا روند کاهش تقاضا برای فولاد در ایران نیز حاکم است.
وی ادامه داد: همانطور که اشاره شد، شیوع ویروس کرونا بهصورت مستقیم بر تقاضای فولاد اثرگذار است و در نهایت به کاهش آن منجر میشود. همین کاهش تقاضا نیز زمینه افت تولید در این صنعت را فراهم میکند و این دگرگونی بحران جدیدی را در این بازار رقم می زند.
کاهش پرهیاهوی تقاضا و عرضه فولاد
جعفری طهرانی گفت: حالا در مواجهه با این پدیده و در پی کاهش تقاضا، برخی از تولیدکنندگان قوی فولاد در بازار باقی مانده و برای کسب سهم بیشتری از بازار، قیمت فروش را پایین میآورند؛ در همین حال برخی تولیدکنندگان ضعیف تر از گردونه رقابت خارج میشوند و تولید خود را متوقف میکنند.
به گفته این کارشناس بازارهای جهانی فولاد در شرایط فعلی، فولادسازان کشور میتوانند به سمت تولید فولادهای خاص و بر اساس سفارش مشتری خارجی، پیش بروند. در واقع باید تولیدات خود را با سلیقه مشتریان خاص تر تطبیق دهند تا از چرخه رقابت با فروش فولاد با قیمت بالاتر خارج نشوند.
وی تاکید کرد: همچنین باید این نکته را مورد توجه قرار داد که افزایش تولید بدون مشتری، خطرناک است و باعث سقوط قیمت های فولاد ایران در داخل و بازارهای جهانی می شود. بنابراین انتظار میرود شرایط موجود در هدفگذاریهای تولیدی کشور لحاظ شود.
جعفری طهرانی در پایان با تاکید بر اینکه ترس از شیوع این ویروس در سطح جوامع بینالمللی موجب شده که روند فعالیت ساختوساز در دنیا کند و در برخی مناطق متوقف شود، گفت: از اینرو با تشدید بحران در اقتصاد جهانی، فعالیتهای توسعه ای آغاز نمیشود و مصرف سرانه فولاد در همه کشورها به شدت کاهش می یابد تا جایی که بسیاری از شرکتهای بزرگ فولادی دنیا در برنامههای تولید و توسعه خود در سال 2020، بازنگری کردهاند و اجرای بسیاری پروژهها از جمله ساخت کارخانجات جدید را به تعویق انداختهاند.