تاریخ انتشار: ۰۸:۲۳ - ۱۳ آذر ۱۳۹۷
اقتصاد24 گزارش می‌دهد؛

زنگ خطر افزایش قیمت دلار به صدا درآمد/ پیش‌بینی یک اقتصاددان از قیمت دلار در روزهای آینده

این روزها قیمت دلار و نوسان‌ آن برای خیلی ها مهم شده است، برای اینکه بدانیم چه زمانی وقت خوبی برای خرید یا حتی فروش دلار است باید گوش‌مان به سیگنال های اقتصادی حساس باشد .

اقتصاد24- یکی از کانال های تاثیرگذار بر قیمت دلار در ایران، شهرهایی مانند سلیمانیه در عراق، هرات در افغانستان و حتی وان در ترکیه است که در بسیاری از موارد بالا رفتن قیمت دلار این کشورها تاثیر مستقیمی بر قیمت ارزهای داخل می‌گذارد؛ دلیل این تاثیرپذیری هم درست از جایی شروع شد که در سال‌های گذشته با تحریم دلاری ایران و عدم امکان مبادلات دلار از کانال بانک‌های خارجی برخی کشور‌ها کانال نقل و انتقال دلار به ایران شدند که برای سال‌ها مبادلات ارزی به دلیل سهولت در ورود ارز و حجم مبادلات ایران با امارات باعث شد تا نرخ حواله درهم در صرافی‌های این کشور در معاملات ارزی ایران اثرگذار شود.

از طرف دیگر صادرکنندگان بزرگ هم درآمد ارزی خود را به بانک‌های دوبی واریز می‌کردند که از این طریق واردات کالا انجام می‌شد، اما پس از اعمال محدودیت‌های نقل و انتقال ارز از دبی کشور‌های جایگزین مانند عراق و افغانستان روی کار آمدند که هرچند که حجم مبادلات آن‌ها با ایران به اندازه دبی نیست، اما تاثیرپذیری نرخ ارز ایران از هرات افغانستان و سلیمانیه عراق به همین علت است.

روز گذشته روزنامه دنیای اقتصاد در مطلبی نوشت اخباری در بازار پخش شده است مبنی بر اینکه جابه‌جایی ارز از سلیمانیه عراق به ایران دچار مشکل شده است، امری که در صورت صحت می‌تواند بازار را از سمت عرضه با مشکل مواجه کند و همین مسئله می تواند کلید تغییرات نرخ دلار در روزهای آینده باشد؛ البته نقش اتفاقات سیاسی و به خصوص کاهش قیمت نفت در روزهای اخیر که می تواند بازار ارز را جایگزین آن کند نباید نادیده گرفت. البته نقش بازارساز در این میان می تواند بسیار مهم باشد و تا زمانی که تقاضای مصرفی و خدماتی را بتواند جوابگو باشد می توان حاشیه امنی برای این بازار در نظر گرفت.

گذشته از مسائل بیرونی تاثیرگذار، افزایش قیمت دلار نیمایی و تغییر قیمت دلار دولتی از 4200 تومان به 5700 در بودجه 97 خود محرک های داخلی هستند که زنگ خطر افزایش قیمت دلار را به صدا درآورده است.

هادی حق شناس اقتصاددان در گفتگو با اقتصاد24 در این خصوص گفت: اگر بخواهیم بر اساس شاخص های پولی و مالی نظیر نرخ بهره و یا آمار 8 ماهه شاخص های نفتی، برای دلار تعیین قیمت کنیم نباید قیمت آن بالای 10 هزار تومان باشد اما از آنجایی که این شاخص بیشتر مواقع با مولفه های سیاسی از جمله شوک تحریم های یکجانبه آمریکا آمیخته شده است قیمت ها را بالای 10 هزار تومان برده است.

به گفته او شوک سیاسی و مشکلات بانکی در شهرهای مختلف نظیر سلیمانیه و هرات اثرات مستقیمی بر نرخ ارز خواهد گذاشت و طبیعی است که اگر این مشکلات بیرونی حل شود قیمت دلار به زیر 10 هزار تومان می آید اما اگر حل نشود و کانال های مالی مسدود بماند به بالارفتن قیمت دلار کمک خواهد کرد.

حق شناس معتقد است: آنچه در بازار فردوسی معامله می شود نزدیک به 5 درصد حجم تجارت ارزی است و بیشتر تاثیرگذاری آن در حوزه درآمدهای نفتی است بنابراین اینکه گفته می شود در بودجه امسال قیمت دلار روی 5700 تومان نشانه رفته و بیش از 2 هزار تومان از قانون بودجه سال گذشته فاصله دارد می تواند باعث گرانی ارز شود باید گفت که آنچنان که تصور می شود این عامل تاثیرگذاری چندانی ندارد و به مفهوم این نیست که کالای اساسی با قیمت 5700 لحاظ می شود بلکه بیشتر برای تراز بودجه و محاسبات بودجه ای این عدد مدنظرقرار می گیرد.

این کارشناس اقتصادی یادآور شد : پیش بینی می شود امسال تورم بیشتری داشته باشیم و قطعا نرخ ارز در سال آینده با آنچه درحال حاضر وجود دارد متفاوت خواهد بود.
ارسال نظر