اقتصاد۲۴ - در اولین هفته اردیبهشت شاهد افت شدید قیمت هر بشکه نفت خام آمریکا دربازارهای جهانی بودیم و این امر بر بازارهای دیگر بی تأثیر نبود بهطوریکه اونس جهانی طلا افزایش یافت که در پی آن سکه بهطور میانگین ۲۰۰ هزار تومان گران شد و نرخ طلا با افزایش محسوسی همراه بود.
بازار ارز نیز با تأثیر گرفتن از کاهش قیمت نفت دچار نوسانهایی شد که این موضوع چشمگیر نبود. در بازار بورس باعرضه سهامهایی مانند شستا، شاخص بورس در عرضه اولیه آن افزایش قابلتوجهای داشت و بهطورکلی بازار سرمایه یکهتاز به رشد خود ادامه داد.
هر گرم طلای ۱۸ عیار ۲۰ هزار تومان گران شد
در اولین هفته اردیبهشت ۹۹ شاهد افزایش نرخ سکه و طلا بودهایم بهطوریکه در اولین روز هفته نرخ سکه با رقم ۶ میلیون و ۳۷۰ هزار تومان کلید خورد و با افزایش میانگین ۱۸۰ هزارتومانی به رقم ۶ میلیون ۵۲۰ هزار تومان در آخرین روز هفته رسید همچنین هر گرم طلای ۱۸ عیار در اولین روز کاری باقیمت ۶۲۶ هزار تومان معامله شد و با افزایش متوسط ۲۰ هزار تومانی به مبلغ ۶۴۵ هزار تومان به فروش رسید.
افزایش قیمت نفت بر نرخ اونس جهانی تاثیر گذاشت
نادر بذر افشان دبیر هیات مدیره اتحادیه طلا و جواهر در گفتگو با خبرنگار نبض بازار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: بازار طلا و سکه در اولین هفته اردیبهشت با افزایش همراه بود که دلیلان را میتوان افزایش نرخ اونس جهانی، کاهش بهای نفت در بازار جهانی و نوسان نرخ ارز در کشور نام برد.
او تصریح کرد: تقاضا برای خرید مصنوعات طلا حتی بعد از شروع بهکار رسمی طلافروشان وجود نداد و فقط شاهد خرید سکه بودهایم البته خرید سکه بهصورت سهام در بورس هم عرضه میشود که بسیاری نیز به خرید آن روی آورده اند که در پی آن ارزش پولی خود را حفظ کنند.
پیشبینی میشود با ورود به ماه رمضان فروش مصنوعات طلا در بازار به صفر برسد از طرف دیگر اگر نرخ ارز کنترل شود و قیمت آن افزایش نیابد انتظار میرود که قیمت طلا و سکه در روزهای آینده باثبات نسبی همراه باشد، اما با توجه به اینکه در روزهای اخیر شاهد نوسان و افزایش نرخ ارز بودهایم با ادامه این روند قیمت طلا و سکه افزایشی خواهد بود.
نرخ دلار و یورو عقب گرد کرد
در نخستین هفته اردیبهشت ۹۹ بازار ارز شاهد نوسانهایی بود به طوری که در اولین روز هفته دلار و یورو به ترتیب با مبلغ ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان و ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان خرید و فروش شد، اما در روزهای بعد روند قیمت دلار و یورو کاهشی شد به طوری که در چهارمین روز هفته دلار به قیمت ۱۵ هزار و ۲۵۰ هزار تومان و یورو به مبلغ ۱۶ هزار ۶۵۰ هزار تومان رسید که این ارقام پایدار نبودند و نرخ دلار و یورو به ترتیب به قیمت ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان و ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان بازگشت.
کاهش بهای نفت آمریکا سبب افت قیمت نفت برخی مناطق شد
محمد مهدی سماواتی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار نبض بازار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: نکته مهمی که درباره کاهش قیمت نفت در آمریکا مطرح است موضوع قیمت قراردادهای آتی یک تا ۲ ماه آینده است که به دلیل پر شدن مخازن و شرکتهای تولید کننده نفت آمریکا نمیتوانند فعالیت خود را متوقف کنند چراکه دیوارههای مخازن ریزش میکند و باید حتما استخراج نفت انجام شود به همین سبب مجبورند هزینههایی را متقبل شوند تا نفت موجود در مخازن به فروش برسد.
او افزود: مشتری که نفت موجود در مخازن را خریداری میکند هزینه سنگینی بابت انبارداری آن متقبل میشود به همین دلیل کاهش شدید بهای نفت وست تگزازس اینترمیدیت امری طبیعی بوده است.
این کارشناس بازارهای مالی تصریح کرد: کاهش قیمت نفت در آمریکا سبب شد در برخی از مناطق قیمت نفت با افت مواجه شود در کشور ایران نیز باتوجه به کاهش ۱۰ هزار بشگهای تولید نفت که توسط اوپک تصمیم گرفته شده است باعث شد که این مشکل تا حدودی مدیریت شود و قیمت نفت در منطقه خلیج فارس افت زیادی نداشت.
سماواتی گقت: در حال حاضر کاهش قیمت نفت امریکا بر بازارهای جهانی تاثیر گداشت به طوری که اونس جهانی طلا با رشد شدیدی همراه بود و نکته قابل توجه آن است که قیمت قراردادهای آتی مبتنی بر طلا از نرخ حال حاضر کمتر است و انتظار میرود در آینده بازار در شرایط باثباتی قرار گیرد.
بازار ارز با ثبات خواهد بود
او بیان کرد: باتوجه به تعطیلی صرافیها در ماه اول سال جدید نرخ ارز از شفاف کافی برخودار نبود و جذابیت بیشتر بازار بورس نسبت به بازار ارز سبب شده که میزان تقاضا برای ارز برای سرمایه گذاری کاهش یابد و نرخ برابری دلار در مقابل یورو کاهش تضعیف شد از این رو پیش بینی میشود بازار ارز روند با ثباتی را داشته باشد.
استقبال خوب مردم از عرضه سهام شستا
همایون دارابی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار نبض بازار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: شرکتهای بزرگی مانند شستا دارای چند وجه هستند و در زمینههای مختلفی مانند نفت و گاز پتروشیمی، دار، صنایع نوین، معدن و فلز و خدمات حملونقل فعالیت میکنند. سهام شرکتهای بزرگی مانند شستا در بازار بورس از ریسک کمی برخوردار است چراکه تنوع سرمایهگذاری در آنها بسیار زیاد است و ریسک بالای یک سهام صنعتی را ندارد.
او افزود: البته شرکتهای بزرگی مانند شستا در بازار سرمایه مانند یک لنگر ارزشی هستند و باعث پایداری در بازار میشود و تقریباً در بیشتر مواقع سود ده هستند.
دارابی درباره روند مثبت بورس در کشور برخلاف شاخص منفی بازار سرمایه خارجی گفت: بازار سرمایه در کشور ارتباط صددرصدی با بازار جهانی ندارد چراکه جریان سرمایهای در بازارهای خارجی در بورس ایران وجود ندارد پس تحولات آن تأثیری بر بورس ایران ندارد.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: در ایران تورم نسبتاً بالایی حاکم است که ارزشهای مالی بر اساس این تورم دائم افزایش میابد بر همین اساس سیاست بانک مرکزی مبنی بر کاهش نرخ تورم و سود بانکی است که باعث میشود نقدینگی به سمت بازار سرمایه جریان یابد و سبب رونق آن شود.
او اظهار کرد: در این هفته بازار بورس روند به سار خوب و مثبتی را پشت سر گذاشت و جریان نقدینگی به بازار سرمایه ادامه دارد بخصوص سهام شستا که توسط دولت عرضه شد از استقبال خوبی بر خوردار شد و امیدواریم با توجه دولت به بازار سرمایه و ورود نقدینگی، روند رو به رشد بورس ادامه داشته باشد.
شاخص کل بورس با ۱۵ هزار و ۸۱۶ واحد افزایش روبرو شد
شاخص کل با ۱۵ هزار و ۸۱۶ واحد افزایش روبرو شد و به رقم ۷۱۴ هزار و ۹۵۲ واحد رسید وشاخص کل هم وزن با ۵ هزار و ۸۹۷ واحد افزایش مواجه شد و رقم ۲۵۲ هزار و ۵۷ واحد را تجربه کرد.
شاخص بازار اول با ۱۱ هزار و ۸۷۶ واحد افزایش به رقم ۵۲۴ هزار و ۹۱۱ واحد بالغ گردید و شاخص بازار دوم با ۳۰ هزار و ۷۱۲ واحد افزایش رقم ۱۵۷ هزار و ۴۷۰ واحد را تجربه کرد.
بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص کل را صنایع پتروشیمی خلیج فارس، گروه مپنا، معدنی و صنعتی چادرملو، بانک ملت، سرمایه گذاری غدیر، سرمایه گذاری تامین اجتماعی، سرمایه گذاری گروه توسعه ملی، گسترش نفت و گاز پارسیان، پتروشیمی شازند و پالایش نفت بندرعباس به نام خود اختصاص دادند.
از سویی دیگر بیشترین حجم معاملات را بانک ملت، پالایش نفت بندر عباس، بانک تجارت، سرمایه گذاری نیرو، گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان، بانک اقتصاد نوین، پالایش نفت اصفهان، سرمایه گذاری بهمن، بانک صادرات ایران و پالایش نفت تهران به نام خود ثبت کردند.
با توجه به اینکه کشمکش برای مقابله با ویروس کرونا ادامه دارد کارشناسان اقتصادی پیش بینی کردند که بازارهای مالی در ماه رمضان دچار افت خواهند شد و رکود مالی را تجربه خواهند کرد حال با کاهش قیمت هر بشکه نفت آمریکا باید دید این موضوع چقدر بر بازار نفت و دیگر بازارهای مالی در کشور تا ثیر خواهد گذاشت.