تاریخ انتشار: ۱۱:۱۱ - ۱۰ خرداد ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح شد؛

عبور تولید از کرونا سخت، اما پسا کرونا از آن سخت‌تر است / رنج صنعت از دیوان سالاری و ناکارشناسان

معاون اسبق وزیر صنعت گفت: دیوان سالاری و حضور ناکارشناسان در بیشتر وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و اداره‌های دولتی، فضای بخش‌های اقتصادی به ویژه صنعت و تولید را ناکارآمد کرده است.
 
اقتصاد۲۴ - 9 فروردین سال جاری بود که عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی از پرداخت ساز و کار اجرایی مصوبه ستاد اقتصادی دولت در خصوص اعطای ۷۵۰ هزار میلیارد ریال تسهیلات با نرخ ۱۲ درصد به واحدها و کسب و کارهای آسیب دیده از شیوع ویروس کرونا خبر داد. به گفته رئیس کل بانک مرکزی طبق مصوبه ستاد اقتصادی دولت این تسهیلات به واحدهای آسیب دیده که اشتغال خود را حفظ کرده اند پرداخت خواهد شد و بازپرداخت اقساط این تسهیلات، دو ساله است و برای شروع بازپرداخت اقساط، تنفس چند ماهه در نظر گرفته خواهد شد. نرخ سود ۱۲ درصدی این تسهیلات منطقی و بر اساس بررسی های کارشناسی است و هر نرخی کمتر از این با توجه به بار مالی آن برای نظام بانکی امکانپذیر نیست.

این در حالی است که 26 اردیبهشت سال جاری، محمد شریعتمداری وزیر کار، رفاه و تامین اجتماعی گفت: بر اساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا و ستاد اقتصادی دولت، با همکاری بانک مرکزی و از محل منابع شبکه بانکی، ۵۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات به بنگاه‌هایی تخصیص خواهد یافت که در ۱۳ رسته‌ای که مستقیم یا غیر مستقیم از شیوع کرونا آسیب دیده اند فعال هستند.

بر مبنای اطلاعات موجود در سازمان تامین اجتماعی، یک میلیون کارگاه دارای شماره و ثبت شده، با ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار کارگر و نیروی انسانی مشمول این مصوبه می‌شوند و این واحد‌ها به شرط قبول تعهد حفظ نیروی کار خود که بر اساس فهرست بیمه ارسالی به تامین اجتماعی در ماه‌های دی و بهمن سال ۱۳۹۸ محاسبه می‌شود، مشمول دریافت پیامک مراجعه به سامانه کارا و ثبت نام دریافت وام خواهند شد.

به گفته وزیر تعاون، به ازای هر نفر از نیروی انسانی کارگاه‌هایی که مستقیم از کرونا لطمه دیده‌اند مبلغ ۱۶ میلیون تومان و به ازای هر کارگر کارگاه‌هایی که غیر مستقیم لطمه خورده اند مبلغ ۱۲ میلیون تومان تسهیلات با نرخ سود ۱۲ درصد تعلق می‌گیرد که این واحد‌ها باید بعد از دریافت پیامک به سامانه کارا مراجعه و ثبت نام کنند.

قرار بود پس از ثبت نام، واحد‌های صنعتی از طرف وزارت صنعت، معدن و تجارت، واحد‌های گردشگری از طرف وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و واحد‌های فرهنگی از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد تایید نهایی قرار گیرند و پس از تایید نهایی، به بانک‌های عامل مراجعه و تسهیلات خود را از هفته دوم خرداد به بعد دریافت کنند .

تعلل در پرداخت تسهیلات 

 
در همین رابطه امیررضا واعظ آشتیانی، مدیرعامل اسبق شرکت شهرک‌های صنعتی ایران در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: دیوان سالاری و حضور ناکارشناسان در بیشتر وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و اداره‌های دولتی، فضای بخش‌های اقتصادی به ویژه صنعت و تولید را ناکارآمد کرده است و این موارد دست به دست هم داده تا مصائبی گریبان اقتصاد ایران را بگیرد.
 
وی با اشاره به کارنامه سال های گذشته دولت در حمایت از بخش های تولیدی در کشور گفت: متاسفانه هر زمان که پرداخت تسهیلات به بخش تولید و صنعتگر مصوب می شود، آنقدر در زمان پرداخت تعلل انجام می گیرد که دیگر اثربخشی خود را از دست می دهد.

معاون اسبق وزیر صنعت گفت: دیوان سالاری اداری و تصمیم گیران آنقدر با وسواس های نابجا به موضوع مهم حمایت از تولید می پردازند که منجر می شود همین افراد تصمیم گیر، عامل ترمز در پرداخت تسهیلات می شوند.

بیشتر بخوانید: در پسا کرونا چه کنیم؟
واعظ آشتیانی ادامه داد: هنوز مدیران ما آگاهی لازم را برای رعایت زمان و رسیدگی به موقع جهت رفع مشکلات تولید کسب نکرده‌اند، از این رو تصمیمات هرچند مهم اثر مثبتی در بخش تولید و صنعت کشور نداشته است.

این کارشناس حوزه صنعت تاکید کرد: زمانی که در اجرا به وعده ها و تصمیمات گرفته شده به ویژه در پرداخت تسهیلات آن هم در شرایطی مانند شیوع کرونا و آسیب پذیری کسب و کارها در بخش صنعت، تعلل ایجاد شود، قطعا شایعات در همین زمینه افزایش می یابد و در نهایت برخی از آقایان با ایجاد چنین فضاهایی، التهاب و بی اعتمادی را در اقتصاد فراهم می کنند.

وی افزود: زمانی که پرداخت تسهیلات پیش بینی شده، پس از یک دوره فراز و فرود و گذر از بروکراسی های زائد به دست تولید کننده می رسد به دلیل وجود شایعات و جنگ روانی که توسط خود آقایان ایجاد و قوت گرفته است، دیگر تعهد اجرا شده اثربخش و درمانگر نخواهد بود.

واعظ آشتیانی ادامه داد: اگر بحث پرداخت تسهیلات به واحدهای آسیب دیده از کرونا با یک ساز و کار منطقی و شناسایی اصولی و در اسرع وقت با رفتار یگانه، عملی شود تولید کننده متوجه می شود که جایی به نام وزارت صمت وجود دارد که در مواقع ضروری تولید را حمایت می کند.

مدیرعامل اسبق شرکت شهرک‌های صنعتی ایران یادآور شد: تولید کننده را امروز باید برای روزهای سخت آماده کرد. وقتی تعریفی از حمایت تولید در هیچ یک از بخش ها و بدنه دولت وجود ندارد، این مسئله باعث شده فضای بی اعتمادی به وزارتخانه مهمی به نام صنعت در بین صنعتگران به وجود بیاید.

این کارشناس حوزه صنعت با طرح این سوال که آیا وزارت صمت در چنین شرایطی برای گذر از بحران و رسیدن به پسا کرونا که خود شوک دیگری به اقتصاد به ویژه بخش صنعت کشور در پی خواهد داشت برنامه ریزی دارد؟ ادامه داد: شاید شیوع بیماری کرونا مدت ها باقی بماند و همین روند به بخش تولید و صنعت کشور صدمه وارد کند، پس باید به دنبال راه نجات اقتصاد باشند.

واعظ آشتیانی گفت: در حال حاضر کارشناسان و صاحبان مقام در وزارت صمت باید برای پسا کرونا و موضوعات مطرح در این شرایط، به دنبال برنامه های موثر و قابل اجرا باشند در حالی که هنوز برای گذر از این بیماری آمادگی کامل را ندارند و همین موضوع بیش از گذشته مشکلات بخش های مختلف تولید در کشور را گسترده تر کرده است.

معاون اسبق وزیر صنعت در پایان با تاکید بر اینکه اکنون زمان آینده پژوهی و تحلیل است، گفت: متخصصان باید برای پساکرونا برنامه های مناسب با شرایط را جهت اجرا آماده کنند و در تمامی زمینه های تولید و تجارت و حتی مسائل اجتماعی برنامه ریزی مضاعف داشته باشند. باید به این موضوع توجه شود که عبور از کرونا سخت است اما پسا کرونا از آن سخت تر است.
ارسال نظر