اقتصاد۲۴- بورس اوراق بهادار تهران و درمجموع بازار سهام ایران در ۵۱ روز کاری سالجاری روزهای متفاوتی نسبت به تمام ۵ دهه گذشته سپری کرده است. درحالی که کل بازدهی بازار سرمایه در سال گذشته ۱۸۷ درصد بود، تنها در دو و نیم ماهه سالجاری این عدد به نزدیک ۱۲۵ درصد رسیده است.
بیشتر بخوانید: رشد ۳۵ هزار واحدی شاخص در واپسین روز معاملات
بیشتر بخوانید: رشد ۳۵ هزار واحدی شاخص در واپسین روز معاملات
از نیمه دوم سال گذشته با روند صعودی بورس تهران، این بازار به یکی از اصلیترین محلها برای جذب نقدینگی تبدیل شده است که این روند در ماههای ابتدایی سالجاری شدت گرفته است. اکنون چشم امید برنامه ریزان اقتصادی به تداوم رونق بازار سرمایه است. چرا که هرگاه سیل نقدینگی حجیم کشور به سمت هر بازاری که حرکت کند نتیجهای جز التهاب و افزایش قیمتها ندارد. ورود نقدینگی پرحجم به بازار سرمایه نیز باعث شده است تا رکوردهای تاریخی پی درپی در این بازار به ثبت برسد، اما از نگاه برخی کارشناسان، آثار منفی نقدینگی در بورس به مراتب کمتر از سایر بازارهاست.
درواقع پس از کاهش نرخ سود سپردههای بانکی به ۱۵ درصد، سرمایهگذارانی که ریسک بیشتری میپذیرند برای کسب سود بالاتر از بانکها خارج شدند. این درحالی است که درهمین مقطع بازار سهام ایران برای سرمایهگذاران جذاب شده بود و با بازدهی قابل توجهی که فاصله زیادی با دیگر بازارها داشت، توانست درکنار سرمایهگذاران قدیمی، سرمایهگذاران تازه وارد را هم به سمت خود جذب کند. بدین ترتیب هماکنون بازار سهام ترکیبی از سهامداران حرفهای و تازه وارد است که در کنار هم به خرید و فروش سهام میپردازند. البته روزهای عمدتاً مثبت بازار در سالجاری باعث شده است تا سرمایهگذاران بازدهی قابل قبول و بعضاً خیرهکنندهای از این بازار به دست آورند.
بورس ۲۵۰ میلیارد دلاری
ارزش بازار بورس تهران به تنهایی در روز گذشته به بیش از ۲۵۰ میلیارد دلار رسید. روز گذشته ارزش ریالی بازار بورس به بیش از ۴۳۲۲ هزار میلیارد تومان رسید که با محاسبه نرخ روز دلار (۱۷ هزار و ۲۵۶ تومان) بهرقم تاریخی ۲۵۰ میلیارد دلار میرسد که تاکنون در بورس تهران تجربه نشده است، رقمی که از بسیاری از بورسهای منطقه بالاتر است.
بدین ترتیب از ابتدای سالجاری تا روز گذشته ارزش دلاری بورس تهران دو برابر شده است. در آخرین روزکاری سال گذشته ارزش روز بازار بورس تهران ۱۸۷۳ هزار میلیارد تومان بود که با محاسبه نرخ دلار روز (۱۴ هزار و ۹۰۳ تومان) ارزش دلاری آن به بیش از ۱۲۵ میلیارد دلار میرسد. در واقع در این مدت ارزش دلاری بورس ۱۲۵ میلیارد دلار افزایش یافته است.
فروردین ۳۴ درصدی
درنخستین ماه سالجاری که بورس تهران ۱۷ روز کاری داشت، شاخص کل بورس با رشد ۱۷۷ هزار و ۱۳۶ واحدی همراه شده است. بدین ترتیب بازدهی این بازار در این ۱۷ روز به ۳۴.۵ درصد میرسد. درحالی که در این ماه ارزش معاملات در مقایسه با اسفندماه ۹۸، معادل ۶ درصد افزایش یافت حجم سهام معامله شده ۴ درصد کاهش یافت. درعین حال دفعات معاملات بازار سهام ۱۰ درصد در مقایسه با اسفندماه ۹۸ افزایش یافت. ارزش بازار نیز در پایان فروردین در مقایسه با ماه مشابه سال قبل ۲۳۱ درصد افزایش یافت و از ۷۸۳ هزار میلیارد تومان به ۲۵۹۳ هزار میلیارد تومان رسید.
اردیبهشت ۴۳ درصدی
در دومین ماه سالجاری بازدهی بورس تهران به ۴۳ درصد رسید. در ۲۳ روز کاری این ماه شاخص کل با رسیدن به کانال ۹۸۶ هزار واحد، ۲۹۶ هزار و ۷۲۳ واحد رشد کرد. در این ماه، ارزش کل معاملات اوراق بهادار نسبت به فروردین، ۱۴۵ درصد افزایش یافته است.
۱۷ درصد بازدهی در ۱۱ روز
تا روز گذشته روزهای کاری خرداد ماه به ۱۱ روز میرسد که در این روزها شاخص کل ۱۶۶ هزار و ۹۱۸ واحد رشد کرده و بازدهی ۱۶.۹ درصدی برای سهامداران به همراه داشته است. در روز ۱۳ خرداد ماه شاخص دوباره توانست ابرکانال یک میلیون واحدی را پس بگیرد که تا روز گذشته همچنان آن را حفظ کرده است.
در روز گذشته نیز شاخص کل بورس با رشد ۳۵ هزار و ۵۵۹ واحدی معادل ۳.۱۸ درصد بالا رفت و شاخص را به عدد تاریخی یک میلیون و ۱۵۳ هزار و ۶۷۷ واحد رساند. در این روز ارزش معاملات نیز به بیش از ۱۰ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان رسید و ارزش بازار نیز به ۴۳۲۲ هزار میلیارد تومان افزایش یافت.
در آخرین روز کاری هفته جاری خودرو، بانکها، فلزات اساسی، چند رشتهای صنعتی، شیمیایی، غذایی و سرمایهگذاریها برترین گروههای صنایع بورسی بودند.
درهمین راستا نماد خودرو با ۳ هزار و ۹۶۸ واحد بیشترین تأثیر را در رشد شاخص بورس داشت. پس از آن نماد فولاد با ۲ هزار و ۹۴۴ واحد، فملی با ۲ هزار و ۳۸۹ واحد، وبملت با هزار و ۳۱۴ واحد و اخابر با هزار و ۱۸۹ واحد بیشترین تأثیر مثبت بر شاخص کل را داشتند.
مدیریت ورود نقدینگی به بورس
در شرایطی که استقبال سرمایهگذاران برای ورود به بازار سرمایه بشدت افزایش یافته است به گواه بسیاری از کارشناسان برنامهریزان میتوانند از این استقبال و نقدینگی که به این بازار سرازیر میشود در جهت رشد و توسعه اقتصادی و تقویت واحدهای تولیدی استفاده کنند.
درهمین راستا مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی با عنوان «پیشنهادهایی در جهت مدیریت ورود نقدینگی به بازار سرمایه» نوشته است: افزایش سهم بازار سرمایه در تأمین مالی بنگاههای اقتصادی بازار سرمایه یکی از بازارهای مهم در نظام مالی و اقتصادی است که دولت و بنگاههای اقتصادی میتوانند از طریق آن به تجهیز منابع مالی اقدام کنند و در سوی مقابل برای مردم نیز فرصتها و گزینههای متنوعی جهت سرمایهگذاری فراهم میکند.
براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، آنچه بهصورت اصولی باعث تأمین مالی بنگاه از مسیر بازار سرمایه میشود، عرضه سهام در بازار اولیه وافزایش سرمایه از محل آورده نقدی سهامداران است. در شرایط کنونی بازار سرمایه، با توجه به ورود گسترده نقدینگی و افزایش قابل توجه تقاضا برای خرید سهام، افزایش سرمایه از روش صرف سهام یا از محل آورده نقدی سهامداران یا عرضه عمومی اولیه سهام هم باعث افزایش عرضه سهام و متعادلتر شدن شرایط بازار میگردد و هم منابع جدید مالی به بنگاه تزریق میکند و بنگاه توان توسعه فعالیتهایش را به دست خواهد آورد.
اجرای این پیشنهاد بهطور خاص در مورد بانکهای خصوصی و همچنین بانکهای واگذار شده در قالب قانون اجرای سیاستهای کلی اصل چهل وچهارم که دچار ناترازی و زیان انباشته جدی هستند، ضرورت دوچندان دارد. با توجه به اینکه این نوع افزایش سرمایه، هم منجر به ورود نقدینگی جدید به بانک میشود و هم زیان انباشته بانک را کاهش میدهد، توان اعطای تسهیلات بانک نیز افزایش یافته و تأثیر مثبت مجدد بر بخش واقعی اقتصاد خواهد داشت.
در این راستا ضروری است ضمن تسهیل فرآیند افزایش سرمایه شرکتها از این دو مسیر، معافیتهای مالیاتی نیز برای تشویق بنگاهها برای استفاده از این روش تعبیه گردد. افزایش عرضه سهام شرکتها در جهت متعادل کردن شرایط بازار با توجه به رشد ورود نقدینگی به بازار سهام و افزایش تقاضا برای خرید آن و در جهت متعادل کردن شرایط بازار ضروری است تحولاتی در طرف عرضه سهام نیز رخ دهد.
درهمین راستا این مرکز رعایت الزامات شناوری سهام، افزایش شناوری سهام شرکتها، واگذاری سهام شرکتهای اصلی توسط شرکتهای زیرمجموعه، عرضه تدریجی باقیمانده سهام دولت، افزایش عرضههای اولیه شرکتها، هدایت مردم به سوی سرمایهگذاری غیرمستقیم در بازار سرمایه وافزایش تعداد صندوقهای سرمایهگذاری و آموزش افراد تازه وارد به بازار سرمایه را بهعنوان پیشنهاد به مسئولان نهاد ناظر بازار سرمایه ارائه داده است.
هر روز ۲.۴ درصد رشد
بررسی ماههای ابتدایی سال یعنی فروردین، اردیبهشت و ۱۱ روز کاری خرداد ماه نشان میدهد که در مجموع بازدهی بورس تهران در این مدت ۱۲۴.۹ درصد بوده است. در این ۵۱ روز کاری شاخص کل بورس ۶۴۰ هزار و ۷۷۷ واحد رشد کرده است. براین اساس بهطور متوسط در هر روز بازدهی بورس تهران به ۲.۴۴ درصد میرسد که ناشی از رشد میانگین روزانه ۱۲ هزار و ۵۶۴ واحدی آن است.
منبع: روزنامه ایران