اقتصاد۲۴- حدود ۱۲ میلیون کد بورسی در بازار سرمایه فعال هستند. توجه دولت به بازار سرمایه یک اتفاق تازه در اقتصاد کشور را رقم زده است، اتفاقی که حالا ممکن است به عناوین مختلف تحت تاثیر اتفاقهای سیاسی قرار گیرد. از سمپاشیهای رسانههای خارجی تا زمزمههای تحریم مستقیم بورس توسط ترامپ، همه دست اندازهایی است که قصد دارند بازار سرمایه را به حاشیه برانند. شکی نیست که در منطق اقتصادی بورس محور شدن اقتصاد نسبت به بانک محور بودن سودمندتر است هرچند ناگفته پیداست که بازار سرمایه همچنان دچار کاستیهایی است که کارشناسان درباره آن گفته اند.
اما در حال حاضر با عرضه سهام دولتی ها، سهام عدالت و اقبال میلیونی شهروندان، با بازاری کاملا تازه مواجه هستیم، بازاری که روند شاخص آن همچنان صعودی است و البته همین مسئله گاه نگرانیهایی را نیز برای یک شوک منفی در برخی ایجاد میکند. شاید، اما بتوان گفت با افزایش اقبال به بازار و هدفمند کردن نقدینگی در بازار بتوان از این ترس نیز عبور کرد.
اما همچنان سایه گمانه زنیهای سیاسی بر بازار سرمایه وجود دارد. خطر سقوط کلید واژه برخی مخالفان سیاسی دولت در داخل و خارج بود، اما به تازگی هشدارهایی مبنی بر تحریم بورس توسط ترامپ داده میشود. اینکه این هشدارها مبنای منفعتی برای عدهای داشته باشد محل بحث نیست، اما اینکه در صورت تحریم احتمالی بورس توسط ترامپ چه اثری بر بازار خواهد داشت، جای بررسی دارد.
سید حمیدرضا علوی کارشناس بازار سرمایه پیش از این در این خصوص گفته بود: این گمانه زنی سیاسی درباره سرنوشت بورس ابتدا از سوی برخی چهرههای اپوزیسیون در رسانههای آنسوی آبها مطرح شد و متاسفانه ظرف روزهای اخیر توسط برخی از تریبونهای داخلی نیز تکرار شده است.
به طور مثال یکی از فعالان اپوزیسیون که همیشه از تصمیمها و رویدادهای داخلی تصویر فاجعه آمیز ارائه میکند، این بار نیز مدعی شد که سازمان بورس در آستانه تحریم قرار دارد و در صورت تحریم بورس، همه شرکتهای عضو اتوماتیک در معرض تحریم قرار میگیرند و بورس فرو میپاشد.
وی در ادامه افزوده بود: اول اینکه، بورس ایران اساساً هویت و مختصاتی متفاوت از بورسهای شناخته شده بین المللی دارد، بنابه همین تفاوت ماهوی، کمترین تاثیر را از تحولات اقتصاد جهانی میپذیرد. به اتفاقات همین ایام کرونا نگاه کنید، بارها شوک تعطیلی کرونا باعث کاهش و سقوط ارزش سهام بازارهای نیویورک، لندن یا هنگ کنگ شد بی آنکه در بورس تهران اتفاق مهمی رخ دهد. دوم، اغلب مبادلات مالی ایران با کشورهای دیگر هم اکنون تحت تحریم قرار دارد؛ بنابراین حتی در صورت اعلام تحریم جدید از سوی ترامپ، اتفاق خاصی رخ نخوهد داد.
حبابیون بورس در اشتباه هستند
همچنین فرزین رجب زاده کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ میگوید: عدهای میگویند بورس حباب است، اما غافل از این هستند که ارز گران و متورم شده است. برخی معتقدند قیمت سهام برخی از شرکتها بالاتر از سودی است که میسازند؛ این البته گزاره درستی است، اما مگر مسکن، خودرو و... برای ما سودی تولید میکنند که متورم و گران شده اند؟
بیشتر بخوانید: رشد ۱۲۵ درصدی شاخص بورس تهران در بهار ۹۹
وی میافزاید: اگر شرکتهای بورسی ما به صورت حباب وار در حال رشد هستند چرا جلوی سکه، مسکن، دلار و اقلام خوراکی گرفته نمیشود و آنها حباب نیستند؟
رجب زاده با بیان اینکه حباب بودن بورس به نظر منطقی نیست، اظهار میکند: زمانی که قیمت ارز بالا میرود طبیعتاً دارایی شرکتها هم افزایش پیدا میکند که در ادامه قیمت سهم شان نیز افزایش پیدا میکند؛ این را حباب شناسان بازار متوجه نمیشوند و تصور میشود که تنها با سودسازی شرکتها باید قیمت سهم شان بالا رود.
بورس خط مشی اقتصاد را تعیین میکند
این کارشناس بورس در ادمه میگوید: تا زمانی که تورم باشد، شاخص نیز بالا میرود. شاید مدتی اصلاح و استراحت باشد، اما در نهایت روند شاخص صعودی خواهد بود و قیمتها خود را با تورم همسو میکنند.
وی میافزاید: خیلی از کالاهای مصرفی با دلار ۲۰ هزار تومان منطبق شده است. زمانی شاخص بورس از قیمت طلا، سکه و دلار پیروی میکرد، اما امروز آنها دنبالهرو شاخص بورس در حال پیشروی هستند، پس عملاً شاخص بورس امروز خط مشی اقتصاد کشور را تعیین میکند.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص تاثیر تحریم بر بورس میگوید: کشور ما سالهاست در تحریم به سر میبرد. زمانی که کرونا بازارهای جهانی از جمله فولاد را تحت تاثیر قرار داد اکثر بازارهای جهانی ریختند، اما بازار ایران راه خود را جدا کرد. دلیل آن این است که بازار بورس ایران به بازارهای جهانی متصل نیست.
وی میافزاید: ارتباطات سوئیفت و فاینانس بین ما و جهان وجود ندارد. هر زمان که به بازارهای جهانی متصل شدیم از نوسان آنها تبعیت میکنیم.
رجب زاده بابیان اینکه وضعیت اقتصادی کشور ما با جهان متفاوت است، اظهار میکند: از زمان ترور ناجوانمردانه سردار سلیمانی تا به امروز شاخص بورس ما حدود ۹۰۰ هزار واحد در کمتر از ۷ ماه رشد کرد و امروز شاخص بالای یک میلیون و ۱۵۰ قرار دارد. این محصول ثبات امنیتی بسیار بالا در کشور است که هیچ کشوری نمیخواهد خود را با ایران درگیر کند.
این کارشناس بازار بورس میافزاید: در واقع این پیام از سوی ایران به جهان ارسال شد که اگر یک موشک بزنید چند موشک خواهید خورد؛ این اعتماد به مردم برگشت که سایه جنگ از سر کشور برداشته شد. ریسکهای خطرناک از ذهن مردم پاک شد و به راحتی وارد بازار سرمایه شدند و استقبال از بازار سرمایه بیشتر شد.
تحریم بورس فقط جنگ روانی است
رجب زاده تصریح میکند: تا زمانی که پول، تورم، عرضههای اولیه و استقبال مردم باشد روند شاخص بورس صعودی خواهد ماند. شاید بتوان گفت که وضعیت اقتصادی بعد از تحریم نفت بهتر شده است چرا تامین مالی از طریق مالیات و بورس انجام میشود. به زودی شاهد عرضه نفت در بورس انرژی خواهیم بود. در این شرایط شاهد یک وجه شفاف از اقتصاد خواهیم بود. آینده بورس برای چندین دهه در اقتصاد درخشان خواهد بود.
وی معتقد است تحریم ترامپ کوچکترین اثری بر بازار بورس نخواهد گذاشت.
این کارشناس بازار سرمایه میگوید: تحریمهایی به مراتب از این بدتر را داشته ایم که صنایع پالایشی، پتروشیمی و نفت را درگیر کرده است، اما از آن عبور کردهایم. تحریم بورس تنها یک جنگ روانی است و مردم این اطمینان را داشته باشند که تحریم، کوچکترین اثری بر اهداف اقتصادی و حاکمیتی کشور نخواهد داشت.
رجب زاده یادآور میشود: تحریم از سوی آمریکا شکست خورده است. روند اقتصادی کشور نشان داده است که تا یک دهه آینده کسب و کار در کشور چنان به رونق بیفتد که ما برای برخی مشاغل نیازمند واردات نیروی انسانی باشیم.
ایران و ایرانی اگه بخواد واقعا هم باید نیروی کار وارد بشه
قابل توجه همه عزیزان که از سوم ابان به این ور خرید این افراد شروع شده و تا کی ادامه خواهد داشت خدا داند وقتی خریدشون تموم بشه اون موقع بازار روی سبز خواهد دید.