اقتصاد۲۴ - این روزها قیمت دلار در نوسان و رفت و آمد بسیار است. اتفاق عجیب اینکه در یک روز حتی نرخ دلار هر سه کانال ۱۸ و ۱۹ و ۲۰ هزار تومان را تجربه کرد. این مسئله البته سوالات زیادی را نسبت به تاثیر دلار بر سایر بازارها به خصوص بورس مطرح میکند. با توجه به استقبال مردم از بورس و افزایش تعداد سهامداران در این بازار این روزها سرمایه گذاران نگران آینده این بازار هستند.
کارشناسان معتقدند بین قیمت دلار و سایر بازارها حتما رابطه وجود دارد، اما این رابطه باید با توجه به سایر متغیرهای اقتصاد کلان از جمله کسری بودجه دولت بررسی شود.
بورس ایران قطعاً از نرخ دلار تاثیر میگیرد، اما این موضوع در شرکتهای وارداتمحور موجب افزایش هزینههای مالی و بهای تمام شده میشود. از سوی دیگر، اما بسیاری از شرکتهایی که درآمد آنها به دلار است هم تحت تاثیر آن قرار میگیرند.
در حال حاضر بزرگترین شرکتهایی که در بورس معامله میشوند هلدینگهای چند رشتهای صنعتی، نفت و گاز پتروشیمی هستند و از آنجا که فروش شرکتهای این صنایع به شدت تابع تغییرات نرخ دلار و نرخ بینالمللی محصولاتشان است با تغییر جزئی نرخ دلار به شدت سودآوری آنها تغییر میکند.
حسین خزلی خرازی، کارشناس بازار سرمایه در این خصوص به اقتصاد ۲۴ میگوید: «تاریخچه بورس نشان میدهد که بالا رفتن قیمت ارز همواره اثر خود را بر بازار بورس به صورت صعودی نشان داده است. این اتفاق معمولاً با یک فاصله زمانی بر روی سهام و ارزش جایگزینی شرکت ها، فروش ارزی و ریالی شرکتها اثر گذاشته است.» حال، اما باید دید این بار هم نوسان دلار به سمت بالا نتیجه مشابه گذشته را خواهد داشت؟
اما نکته دیگر درباره بورس و آینده آن مربوط به متغیرهای دیگر است. رئیس جمهوری طی چند روز گذشته تاکید بر حفاظت از این بازار کرده است. بازاری که حالا با حجم نقدینگی زیاد میتواند مانند یک تیغ دولبه هم به اقتصاد کمک کند و هم در صورت عدم توجه به عمق بخشی به بازار یک عامل خطرناک به حساب آید.
اما سوال اینجاست که مجموعه تصمیم گیران چه کارهایی برای صیانت از سودهی بورس به صورت ادامه دار باید انجام دهند؟
اما سوال اینجاست که مجموعه تصمیم گیران چه کارهایی برای صیانت از سودهی بورس به صورت ادامه دار باید انجام دهند؟
سه راهکار مهم برای صیانت از بورس
حسین خزلی خرازی کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ معتقد است: مهم آن است که به همان اندازهای که نقدینگی وارد بورس میشود باید سهام جدید نیز اضافه شود اگر این اتفاق نیفتد، نقدینگی موجود قیمت سهام جدید را بالا میبرد این تا یک جایی خوب است و از یک جایی به بعد خطرناک میشود.
وی میگوید: همه مسئولان در سطح ملی باید دست به دست هم بدهند و سه کار را برای عرضه بیشتر در بورس انجام دهند؛ نخست آنکه سهامی که در بورس درصد شناور آزاد دارند حتما باید تکلیف شود که سهامداران عمده آنها سهام را عرضه کنند. سهامداران عمده تنها منظور به دولت نیست. ستاد اجرایی فرمان امام (ره) بنیاد مستضعفان، بنیاد شهید، صندوقهای بازنشستگی، شستا، شرکتهای سرمایه گذاری وابسته به بانکها و ... بزرگترین دارنده سهمهای در بورس هستند و باید مکلف باشند که سهم عرضه کنند.
خزلی با بیان اینکه مدیران بسیاری از این شرکتها میترسند سهم عرضه کنند، اظهار میکند: آنها نگران این هستند که بعد از فروش سهام قیمت بالا رود و دستگاههای نظارتی از آنها بابت فروش این سهمها بازخواست کنند. به این مدیران باید اطمینان داده شود که تحت عنوان یک پروتکل مشخص سهم عرضه کنند.
تسهیل ورود شرکتهای جدید و افزایش سرمایه
خزلی همچنین دومین اقدام برای بورس را تسهیل پذیرش شرکتهای جدید در بورس دانسته و میگوید: برای ورود یک شرکت به بورس ۲ تا ۳ سال زمان لازم است؛ این کندی فرآیند باید به سرعت تسهیل شود و در فرصت کوتاهی شرکتهای جدید وارد بورس شوند.
وی تصریح میکند: مردم از سهمهای جدید به بورس همواره استقبال کرده اند و همیشه هم سودهای خوبی از آن برده اند. این مسئلهای است که رئیس جمهوری هم در سخنان خود به آن تاکید کرده است.
این کارشناس بازار سرمایه همچنین میافزاید: سومین کار این است که تمام شرکتهای بزرگ، هلدینگها و شرکتهای سرمایه گذاری و... معمولاً پروژههایی دارند که به پول نیاز دارد، بهترین زمان برای افزایش سرمایه این روزها است. شرکتهای موجود در بورس را افزایش سرمایه دهند و برای پروژههای جدید، نوسازی و ... سهام جدید به روش افزایش سرمایه اقدام کنند.
خزلی با اشاره به روشهای افزایش سرمایه میگوید: در روشهای افزایش سرمایه نیز بهترین روش، سلب حق تقدم و استفاده از صرف سهام است که افزایش سرمایه به روش بازار انجام میشود، یعنی با درصد کمی از افزایش سرمایه، حجم زیادی از پول وارد خود شرکت میشود. این روشها باعث میشود تا پول در بورس و پولی که هنوز مردم میتوانند در بورس وارد کنند صرف خرید سهام جدید شود و نه صرف بالا بردن قیمت سهمهای موجود.