تاریخ انتشار: ۱۲:۴۴ - ۱۵ تير ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ مطرح شد؛

هراس سرمایه‌گذاران از ورود سرمایه به تولید/ دستورالعمل‌های دولت ضد تولید هستند

رئیس خانه صنعت ایران معتقد است؛ تورم حاصل از انباشت سرمایه‌ها در بازار‌های غیرسالم اقتصادی که به موجب ضعف زیرساخت‌ها به وجود آمده، انگیزه برای سرمایه‌گذاری در بازار‌های مولد را کاهش داده است. حالا باید سیاست گذاران به دنبال راهی برای افزایش انگیزه ورود سرمایه گذاران برای فعالیت در اقتصاد سالم باشند و تولید را در برابر بازیگردانانی که متضرران اصلی اقتصاد هستند، حفظ کنند.
اقتصاد۲۴ - این روز‌ها برای توسعه تولید و ارتقای صنعت نسخه‌های زیادی پیچیده می‌شود، اما تاکنون هیچ یک از آن‌ها نتوانسته معضل‌های این بخش را رفع کند.

فراز و فرودها و تغییر و تحولات در وزارت صنعت هم مزید بر افزایش این مشکلات شده است. هرچند نیاز این وزارتخانه به افراد خبره و صاحب نظر است، اما باید پذیرفت که برای اجرای برنامه‌های کاغذی که هر کدام با خط مشی توسعه تبیین شده، می‌بایست زیر ساخت‌های دیگر مرتبط با آن‌ها نیز فراهم شود درغیر اینصورت تمام تغییرات و نواندیشی‌ها در این بخش صوری خواهد بود.

ترس فعالان اقتصادی از بیراهه های اقتصاد 

با شرایط حاصل از برخی بی تدبیری‌ها تورم باعث شده نرخ بازده حاصل از نگهداری دارایی‌ها بیش از بازده حاصل از ایجاد ارزش‌افزوده شود. حالا در چنین اقتصادی دیگر انگیزه برای سرمایه‌گذاری در تولید و کارآفرینی باقی می‌ماند؟! خیر؛ سرازیری سرمایه‌ها به سمت مسکن و مستغلات، طلا و ارز با وجود تمام ریسک هایش منطقی‌تر به نظر می‌رسد، بلایی که توانست کمر تولید را خم کند.

در همین رابطه عبدالوهاب سهل‌آبادی، رئیس خانه صنعت ایران در گفتگو با اقتصاد ۲۴ می‌گوید: سالهاست تولیدکننده در انتظار تحقق برنامه‌های توسعه‌ای است که از سوی متولیان طراحی و به صورت دستورالعمل ابلاغ می‌شوند، اما هیچ گاه فکر نمی‌کرد که برای اینکه بتواند علاوه بر رفع نیاز داخل، سهم تولید خود را در توسعه صادرات پررنگ‌تر کند، در پی همین دستورالعمل‌ها به عنوان موانع جدی قرار بگیرد که هر کدام ضد تولید باشد.

به گفته سهل آبادی، باید بر این باور باشیم که تنها یک وزارتخانه نمی‌تواند از پس تمام این مشکلات بربیاید. نبود زیرساخت‌های توسعه موضوع جهش تولید را به مخاطره می‌اندازد. حداقل در این زمان باقی مانده از عمر دولت، سیاستگذار باید توجه کند به میزانی که اقتصاد به ثبات و پایداری نزدیک شود و محیط کسب و کار مساعد باشد، انگیزه برای سرمایه‌گذاری بلندمدت و تولید و ایجاد ارزش افزوده افزایش می‌یابد.

رئیس خانه صنعت ایران گفت: سیستم معیوب در نظام بانکی امروز بزرگترین مشکل بخش تولید کشور محسوب می‌شود و دولت با وجود تاکید بر این موضوع که برای رسیدن به ایده آل‌های تولید، تمام دستگاه‌ها موظف به همکاری هستند، اما همچنان از پس این مشکل اساسی بر نیامده و تولید لنگ مانده است.

وی ادامه داد: همه بر این موضوع آگاهند که با توجه به رکود و امروز موضوع کرونا ویروس و موانعی که طی سال‌های گذشته تاکنون به دیوار بلندی در برابر تولید قرار گرفته، صنعت کشور راهی به جز دریافت تسهیلات بانکی ندارد.

بیشتر بخوانید: هزار توی مشکلات صنایع در مسیر تولید

به گفته سهل آبادی، هم‌اکنون اتفاقاتی در اقتصاد ما رخ داده که اکثر تولیدکنندگان دارای بدهی‌هایی به سیستم بانکی هستند در حالی که تقصیر این بدهی‌ها به عهده خود آنان نیست. کمبود سرمایه در گردش موضوعی ثابت شده است در حالی که در هر جای دنیا تنها مسیری که می‌توانند به تولید کشورشان خدمت کنند، حفظ سرمایه‌ها در این بخش است، اما متاسفانه این مورد ضروری در کشور به یک پدیده مشکل زا تبدیل شده است.

این فعال اقتصادی بخش خصوصی با تاکید بر اینکه بانک‌ها نه تسهیلات ارزان در اختیار قرار می‌دهند نه برای این موضوع اولویت قائل می‌شوند، گفت: نگاه بانک‌ها برای پرداخت تسهیلات به بخش تولید تنها نگاه سودآوری است و این برای صنعت کشور سم مهلک است.

تولید در مقابل وعده هایی که تاکنون عملی نشده 

رئیس خانه صنعت ایران یادآور شد: تولید موظف نیست که به طور مستقیم به مراجع پولی کشور پول و سود بدهد بلکه طبق عرف جهانی تولید می‌بایست زمینه افزایش سرمایه بانک‌ها را فراهم کند. به غیر از بدهی‌های معوق بانکی، فشار مالیات نیز از دیگر مصائبی است که تاکنون برای کاهش این فشار هیچ اقدامی به غیر از وعده انجام نشده است.

وی با اشاره به وضعیت تشدید رکود در اقتصاد کشور، گفت: ما نسبت به وصول مالیات بر ارزش افزوده گله و انتقاد‌های زیادی داشتیم و بار‌ها این موضوع را تاکید کرده ایم، چراکه در وضعیت رکود نباید این مالیات هر روز افزایش پیدا کند، در این شرایط ما محصولات خود را با اقساط چند ماهه به فروش می‌رسانیم اما باید هر سه ماه یکبار مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنیم. این دستور‌ها با حمایت از تولید ملی و جهش تولید مغایرت دارد؛ حالا در کشور بخش تولید نگران از آینده مانده و یک دنیا بدهی.

سهل آبادی گفت: امروز تحریم نیز از سوی دیگر فشار‌های زیادی را به بخش صنعت کشور وارد می‌کند. نبود مواد اولیه جهت تولید و گرانی آن از دیگر مواردی است که باید پذیرفت، اما تمام این‌ها نمی‌تواند تولید کشور را از پا در بیاورد.

به گفته سهل آبادی، تا پایان عمر این دولت فرصت زیادی باقی نمانده، اما مشکلات تولید همچنان باقی است. دولت هیچ اقدامی در راستای حمایت از تحقق توسعه تولید انجام نداده و بخش تولید در کنار تحریم‌های آمریکا، باید با تحریم‌های داخلی هم بجنگد.

رئیس خانه صنعت ایران در پایان با تاکید تورم حاصل از انباشت سرمایه‌ها در بازار‌های غیرسالم اقتصادی که به موجب ضعف زیرساخت‌ها به وجود آمده، انگیزه برای سرمایه‌گذاری در بازار‌های مولد را کاهش داده است، گفت: حالا باید سیاست گذاران به دنبال راهی برای افزایش انگیزه ورود سرمایه گذاران برای فعالیت در اقتصاد سالم باشند و تولید را در برابر بازیگردانانی که متضرران اصلی اقتصاد هستند، حفظ کنند.
ارسال نظر