تاریخ انتشار: ۰۸:۴۴ - ۱۱ بهمن ۱۳۹۷
دبیر کمیسیون گردشگری اتاق ایران در گفت‌وگو با اقتصاد۲۴:

ایران ارزان‎ترین مقصد برای گردشگران خارجی است/ ضرورت تشکیل کارگروه جذب گردشگر خارجی در مناطق آزاد

وضعیت اخیر کشور در حوزه اقتصاد و رکود کم‌سابقه ایجاد شده در بخش صنایع و کاهش ارزش ریال، باعث شده صنعت گردشگری به یکی از راه‌های برون رفت از بحران موجود تبدیل شد، صنعتی که اگرچه از مزیت‌های کم‌نظیری برخورد است اما سرمایه‌گذاری‌های صحیحی در آن انجام نشده است.

اقتصاد24- مسعود شیرین‌کلام، دبیر کمیسیون گردشگری اتاق ایران در این‌باره به خبرنگار اقتصاد 24 گفت: اگر بخواهیم این مسئله را از منظر بخش خصوصی نگاه کنیم باید بگوییم همواره در معضلات مرتبط با حوزه گردشگری، اولین بحث مربوط به مشکلات زیرساختی می‌شود. زیرساخت های گردشگری شاخص های مختلفی دارد، حمل و نقل، سیستم تبادلات ارزی و امکاناتی مثل آب، برق و گاز در روستاها از این قبیل زیرساخت ها هستند که اگر به درستی ایجاد شوند به طور قطع جاذبه های کشور ما ظرفیت بالایی برای جذب گردشگر خارجی دارد.

وی با اشاره به تبلیغ‌های منفی علیه ایران بیان کرد: مشکل عمده ای که بر صنعت گردشگری در کشور ما سایه انداخته است مسائل سیاسی است که به یک معنا اقتصاد را فدای سیاست کرده است.

دبیر کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی همچنین با اشاره به نوسانات ارزی اخیر گفت که هرچند بحران ارزی صدمات بسیاری به کشور ما وارد کرده است اما این مسئله برای صنعت گردشگری یک فرصت استثنایی بشمار می‌آید چرا که با توجه به آمارها، ایران اولین کشور ارزان برای سفر است و موقعیت کنونی وضعیت ارز، فرصتی ایجاد کرده تا گردشگران بیشتری به ایران سفر کنند.

زمانی گردشگر به ایران می‌آید که زیرساخت‌ها تامین شده باشد

شیرین‌کلام ادامه داد: گردشگری می تواند فرصت مناسبی برای ایجاد کسب و کار باشد اما ذکر این نکته اهمیت دارد که زمانی گردشگران به ایران سفر می کنند که زیرساخت ها برای جذب گردشگر موجود باشد.

وی با اشاره به مشکلات تبادلات ارزی گردشگران خارجی در ایران اظهار کرد: بانک ها و صرافی ها باید راهکار مناسبی برای عرضه خدمات و تبادل ارز گردشگران، به خصوص گردشگران اروپایی را ایجاد کنند تا با توجه به قیمت های دلار و یورو بتوانیم بهترین استفاده را از این صنعت ببریم.

آمار دقیقی درباره میزان ورود گردشگر خارجی به کشور نداریم

دبیر کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی در پاسخ به این پرسش اقتصاد 24 که چه میزان از کسانی که به مرزهای ایران وارد می شوند گردشگر واقعی هستند و مسافر تلقی نمی‌شوند، گفت: تمیز دادن مسافر از گردشگر از مباحثی است که دستگاه های متولی گردشگری باید درباره آن آمار جزئی و دقیق ارائه کنند. در اینباره چند مرکز عمده در کشور نظیر شرکت های فرودگاهی، گمرک ها، سازمان میراث فرهنگی و نیروی انتظامی وجود دارند که هیچ کدام نتوانسته‌اند به آماری دقیق در اینباره دست یابند؛ هر سال مسئولان در اینباره برای سال بعد وعده می دهند اما هنوز آمار دقیقی تهیه نشده است.

شیرین کلام همچنین گفت: لازمه برنامه ریزی اصولی در گردشگری وجود آمار است و برای اینکه به این آمار دست پیدا کنیم تقاضاهای زیادی داشته‌ایم اما حل این مسئله باز هم به این نکته برمی‌گردد که زیرساخت های درستی برای به دست آوردن آمار دقیق از میزان ورود گردشگران واقعی تعریف شود که حتما باید یک متولی داشته باشد تا برنامه ریزان صنعت گردشگری را به یک سامانه جامع آماری برساند.
در هفت ماهه اول امسال اعلام شد که قریب به 8 میلیون گردشگر به کشور وارد شده است ولی آژانس‌های مسافرتی و بخش‌های خصوصی که در این زمینه فعالیت دارند رقم کمتر از 4 میلیون گردشگر واقعی را تایید کرده‌اند

تناقض‌های آماری بین بخش دولتی و خصوصی


دبیر کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی با اشاره به آمارهای گردشگری اعلام شده در سال97 گفت: آماری که مسئولان در اینباره ارائه می دهند تناقض های آشکاری دارد، برای مثال در هفت ماهه اول امسال اعلام شد که قریب به 8 میلیون گردشگر به کشور وارد شده است ولی آژانس های مسافرتی یا بخش های خصوصی که در این زمینه فعالیت دارند رقم کمتر از 4 میلیون گردشگر واقعی را تایید کرده‌اند.

وی افزود: به نظر می آید برای اینکه عملکرد دولت و سازمان های متولی گردشگری در این زمینه مثبت اعلام شود، آمارهای اغراق آمیزی ارائه می شود؛ برای مثال پس از نوسانات ارزی اخیر، کشور عراق از ابتدای 97 تاکنون سه میلیون گردشگر به ایران فرستاده است اما سفر همه آنان منجر به تولید ثروت و رونق گردشگری نشده است با این حال به همه این سه میلیون نفر، گردشگر گفته شده است؛ باید به این مقوله توجه شود که گردشگر واقعی از مسافری که حتی کمتر از 24 ساعت در کشور اقامت دارد متمایز است چرا که حتی ممکن است بعضی از کسانی که گردشگر نامیده می شوند برای وضعیت اقتصادی کشور مخرب باشند.

اکو کمپ‌ها، مناطق بوم‌گردی و روستاها بسیار مورد علاقه گردشگران خارجی است

شیرین کلام درباره وضعیت فعلی گردشگری ایران تصریح کرد: به طور نسبی زیرساخت هایی برای جذب گردشگران خارجی داریم و این نکته اهمیت دارد که وقتی می گوییم جذب گردشگران اروپایی می تواند مولد ثروت باشد به این معنا نیست که فقط باید هتل پنج ستاره ساخت؛ اکو کمپ ها، مناطق بوم گردی و روستاها بسیار مورد علاقه گردشگران خارجی هستند.

دبیر کمیسیون گردشگری اتاق ایران همچنین گفت که تا سال 1404، سالانه 20 میلیون گردشگر برای ایران پیش بینی شده است اما با وجود شعارهایی که داده می شود ما هنوز به نصف این مقدار هم نرسیده ایم و اگر بخواهیم به 20 میلیون گردشگر در سال دست بیابیم باید همه دستگاه ها و بخش خصوصی حداقل با 10 درصد بیشتر از توان فعلی خود کار کنند و این کار، کاری سخت است اما باید دانست که با همین وضعیت فعلی هم امکان جذب گردشگر را داریم.

ضریب اشتغال بسیاری از هتل‌ها در مناطق آزاد به 30 درصد در ماه رسیده است
تا سال 1404، سالانه 20 میلیون گردشگر برای ایران پیش‌بینی شده است اما با وجود شعارهایی که داده می‌شود ما هنوز به نصف این مقدار هم نرسیده‌ایم

وی  ادامه داد: در حال حاضر ضریب اشتغال بسیاری از هتل ها در مناطق آزاد به 30 درصد در ماه رسیده است و باید از این ظرفیت ها با اتخاذ تدبیری از جمله توزیع سفر در کشورمان و توانمندسازی نیروهای انسانی خلاق و تکیه بر استارت‌آپ‌ها که می توانند نظر گردشگران را جلب کنند برای کشور استفاده کنیم.

شیرین کلام با اشاره به ضرورت همکاری همه بخش ها در حوزه گردشگری اظهار کرد: تدوین یک برنامه جامع در خصوص حوزه گردشگری پایدار منوط به هماهنگی دستگاه های دولتی و بخش خصوصی است.

ضرورت تشکیل کارگروهی در زمینه جذب گردشگر خارجی در مناطق آزاد

دبیر کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی ایران افزود: قبل از ایجاد مانع یا مشکلی در اجرای مصوبات باید نظر بخش خصوصی و اتاق‌های بازرگانی و تشکل های خصوصی در حوزه گردشگری درباره آنها پرسیده شود؛ اتاق ایران همراه با سازمان سرمایه گذاری و سازمان های دولتی باید کارگروهی در زمینه جذب گردشگر خارجی به خصوص در مناطق آزاد تشکیل دهند.

وی با اشاره به تاکید بر اینکه با زیرساخت های فعلی توان جذب 10 میلیون گردشگر خارجی را داریم، گفت: در حال حاضر یکی از راه های نجات کشور از وضعیت اقتصادی فعلی تمرکز بر صنعت گردشگری و جذب گردشگر خارجی برای ورود ارز به کشور است.
ارسال نظر