تاریخ انتشار: ۰۹:۲۳ - ۲۹ مرداد ۱۳۹۹

پرویز فتاح طرد می‌شود؟

پیش بینی می‌شد که سخنان پرویز فتاح با استقبال جریان اصولگرا همراه نشود، چرا که جدای از حمله برخی چهره‌های سرشناس این جریان همچون غلامعلی حدادعادل به نهاد‌های نظامی همچون سپاه و ارتش نیز انتقاد کرده بود. شاید اگر او فقط نهاد‌های نزدیک به دولت و مجلس و اصلاح‌طلبان را هدف قرار می‌داد نه تنها با واکنش منفی اصولگرایان روبه‌رو نمی‌شد بلکه به گرمی هم از او استقبال می‌کردند. اما ظاهرا فتاح از خط قرمز‌های اصولگرایان عبور کرده است.
اقتصاد۲۴ - پس لرزه‌های سخنان صریح، جنجالی و به عقیده عده‌ای انتخاباتی پرویز فتاح رییس بنیاد مستضعفان همچنان ادامه دارد. او نهاد‌های مهم حاکمیتی و نظامی و بعضا سیاستمداران شناخته شده را مورد انتقاد قرار داد که اموالی از بنیاد را در اختیار گرفته اند و پس نمی‌دهند. حالا جریان اصولگرا پس از گذشت چند روز آرام آرام در حال روشن کردن موضع خود در قبال فتاح و سخنانش است. اصولگرایان از مواضع فتاح غافلگیر شده اند و از او انتقاد می‌کنند.

پیش بینی می‌شد که سخنان پرویز فتاح با استقبال جریان اصولگرا همراه نشود، چرا که جدای از حمله برخی چهره‌های سرشناس این جریان همچون غلامعلی حدادعادل به نهاد‌های نظامی همچون سپاه و ارتش نیز انتقاد کرده بود. شاید اگر او فقط نهاد‌های نزدیک به دولت و مجلس و اصلاح‌طلبان را هدف قرار می‌داد نه تنها با واکنش منفی اصولگرایان روبه‌رو نمی‌شد بلکه به گرمی هم از او استقبال می‌کردند. اما ظاهرا فتاح از خط قرمز‌های اصولگرایان عبور کرده است.

از سوی دیگر همه ادعا‌های او با پاسخ از سوی افراد و سازمان‌ها روبه‌رو شد. پاسخ‌هایی که بعضا منطقی و توجیه‌پذیر به نظر می‌رسیدند، اما فتاح هیچ توضیحی درباره رد ادعاهایش ارائه نکرد.

حالا اصولگرایان هم مانند تحلیلگران اصلاح‌طلب می‌گویند رییس بنیاد مستضعفان که نهادی زیر مجموعه رهبر انقلاب است، می‌خواهد وارد فرآیند انتخابات ریاست جمهوری شود و سخنان تلویزیونی‌اش هم احتمالا در همین راستا بوده است.

انتقاد از فتاح ابتدا از سوی حسین شریعتمداری مدیر مسئول روزنامه کیهان کلید زده شد. شریعتمداری سعی کرد که با صراحت، اما دوستانه رفتار فتاح را زیر سوال ببرد. او معتقد است که فتاح نباید به سپاه و ارتش و غلامعلی حداد عادل حمله می‌کرد.

او در یادداشت خود در این باره نوشت: «باید از برادر عزیزمان جناب فتاح پرسید که آیا به بازتاب اظهارات خود در رسانه‌های دشمنان تابلو‌دار نظام توجه فرموده‌اید؟ چرا برای شما که فرزند انقلاب و از مسئولان شیفته خدمت هستید، این همه کف و سوت می‌زنند؟! آیا غیر از این است که جنابعالی با اظهارات غیر‌واقعی خود بسیاری از پایگاه‌های نظام نظیر سپاه و ارتش را که دشمن بار‌ها از آن‌ها زخم‌های کاری برداشته و سیلی‌های سخت خورده است، زیر سؤال برده و با ادعا‌های غیر واقعی خود به سوءاستفاده! متهم کرده‌اید؟!»

شریعتمداری سخنان فتاح را "باورنکردنی" توصیف کرد و نوشت: "این احتمال وجود دارد که ماجرای یاد شده از سوی برخی مشاوران نا‌همخوان و یا کم‌دان رقم خورده باشد! و اگر از جانب خود ایشان باشد که ...! "

مدیرمسئول کیهان سعی کرد اظهارات فتاح را به انتخابات مرتبط نکند با این حال احمد توکلی از چهره‌های شاخص اصولگرا و عضو مجمع تشخیص با اشاره به شایعات پیرامون احتمال حضور فتاح در انتخابات در توئیتی نوشت: «خبری که با بعضی حوادث تایید می‌شود حاکی است که شاید برخی از مدیرانی که با حکم مقام معظم رهبری قدرت اجرایی دارند در انتخابات ۱۴۰۰ وارد صحنه شوند.»

به عقیده توکلی این دو عیب دارد "۱- امتیاز غیرعادلانه‌ای برای آنان فراهم است. ۲-دستگاه رهبری به ناحق به جانبداری متهم می‌شود."

توکلی در توئیت دیگری پیبشنهاد کناره گیری را به نامزد‌های مرتبط با نهاد‌های زیر نظر رهبری را ارائه کرد و نوشت: «به دفتر مقام معظم رهبری پیشنهاد می‌کنم به این افراد فرصت دهند که تا آخر شهریور مسئولیت خویش را وا بگذارند و بروند پی تبلیغات یا آنکه رسما اعلام کنند که در انتخابات ریاست جمهوری نامزد نخواهند شد.».

اما آخرین حمله به فتاح، از سوی غلامعلی حدادعادل بود. فتاح در گفت‌وگوی تلویزیونی خود حداد عادل را متهم کرده بود که زمین و ملکی را از بنیاد مستضعفان برای مدرسه فرهنگ گرفته و حالا ملک مربوطه را پس نمی‌دهد و اجاره به روز هم پرداخت نمی‌کند.

غلامعلی حداد عادل پس از گذشت چند روز بالاخره به ادعا‌های فتاح پاسخ داد. او سخنان فتاح را "تهمت" خواند. پاسخ حداد عادل تند و البته شخصی بود در جایی از این پاسخ آمده که فرزند فتاح نیز در همان مدرسه درس خوانده است. حدادعادل کتمان نکرد که چند تن از فرزندانش به واسطه همین مدرسه سر کار رفته‌اند.

حداد عادل معتقد است سخنان فتاح دو شبهه ایجاد می‌کند "اینکه در سال‌های گذشته هرج و مرج کاملی بر بنیاد حاکم بوده و حالا فتاح فرشته نجات شده است." دوم اینکه "حدادعادل برای مدرسه شخصی خود و املاک متعلق به مستضعفان دست‌اندازی کرده است."

به این ترتیب جریان اصولگرا یا به نقد مواضع فتاح پرداخت و یا درباره آن سکوت کرده است. در کل به جز بخشی از بدنه اصولگرایان در شبکه‌های اجتماعی از سخنان او استقبال نشده است.

بیشتر بخوانید: ناگفته‌های فتاح از املاک بنیاد مستضعفان؛ از ساخت جکوزی در کاخ مرمر تا ملک ۱۸۰۰ متری احمدی‌نژاد در ولنجک

در همین راستا عبدالله گنجی مدیر مسئول روزنامه جوان وابسته سپاه پاسداران معتقد است "فی المجموع سخنان فتاح مورد استقبال دلسوزان انقلاب و کسانی که آرمانشان عدالت خواهی است قرار نگرفت و دشمنان از آن بهره بردند. علت اصلی"تردید در نیت"ایشان شد. چون به جز یک مورد، اسامی که برده شده منفعت شخصی برایشان متصور نیست یا تصمیم گیر نیستند. پاسخ‌های داده شده نیزتامل برانگیز شد."

فتاح طرد می‌شود؟

با توجه به این واکنش‌ها به نظر می‌رسد وضعیت پرویز فتاح کمی شکننده شده و حتی ممکن است کار به کنار رفتن او از بنیاد مستضعفان هم برسد، اما در این باره چند نکته مهم وجود دارد.

۱- پیش از جنجال اخیر فتاح در رسانه‌ها مطرح بود که احتمالا او یکی از گزینه‌های جبهه پایداری و بخشی از جریان اصولگرا برای ریاست جمهوری آینده است. گفته می‌شد طیف نزدیک به محمود احمدی‌نژاد نیز ممکن است به سمت فتاح حرکت کنند، چرا که تصور می‌کنند او بیشترین شباهت را به رییس دولت‌های نهم و دهم دارد.

۲- -پس از گفت‌وگوی تلویزیونی رییس بنیاد مستضعفان تحلیلگران سیاسی معتقد بودند که او خود را آماده حضور در انتخابات ریاست جمهوری می‌کند و این گفتگو و اظهارت جنجالی فتاح در واقع حرکت در این مسیر است. به عقیده تحلیلگران افشاگری او علیه شخصیت‌ها و نهاد‌های مهم در راستای برندسازی انتخاباتی و کاملا برنامه‌ریزی شده بوده است. او می‌خواهد بگوید چهره‌ای متفاوت با دیگر سیاستمداران است و با بسیاری از نهاد‌ها هم اختلافاتی دارد و نهایتا اینکه فردی عدالت خواه است. البته در این مسیر ملاحظاتی هم دارد و در گفت‌و‌‍‌گوی تلویزیونی خود این ملاحظات را در نظر گرفت از جمله اینکه به همه نهاد‌های کلیدی غیر از شورای نگهبان و صداوسیما انتقاد کرد.

۳- نوک پیکان حمله فتاح به غلامعلی حداد عادل بود این در حالی است او قطعا گزینه‌های دیگری را برای حمله داشت، چرا حدادعادل را انتخاب کرد؟ این سوال، ذهن را به این سمت سوق می‌دهد که حداد عادل در حال حاضر چهره کلیدی اصولگرایان برای وحدت انتخاباتی است. کسی که موفق شد اصولگرایان را در انتخابات مجلس یازدهم به وحدت برساند و لیست واحد از سوی این جریان در تهران منتشر شود. به عقیده صادق زیباکلام حمله به حداد عادل حساب شده بوده است تا نشان دهد با دیگر اصولگرایان فرق دارد «فتاح می‌داند هر چقدر درباره حداد عادل بد حرف بزند از منظر انتخاباتی اتفاقا خوب است. چرا که ممکن است برخی سران اصولگرا رنجیده شوند، اما آرای پوپولیستی مورد نیاز را به دست می‌آورد.»

۴- اگر این را بپذیریم که فتاح به دنبال "برندسازی" انتخاباتی بوده است، به نظر می‌رسد او با این کار یک پیام هم به اصولگرایان داده است. پیامی که باعث شده اصولگرایان از او انتقاد کنند. حتما اگر فتاح فقط به اصلاح‌طلبان و نهاد‌های نزدیک به دولت حمله می‌کرد با استقبال اصولگرایان روبه‌رو می‌شد، اما او حالا پیام داده که با اصولگرایان متفاوت است و مرزبندی‌هایی دارد. واکنش‌های انتقادی اصولگرایان را هم می‌توان در این چهارچوب دید شاید آن‌ها حالا نگران شده‌اند که ممکن است فتاح تبدیل به احمدی‌نژاد دوم شود. ‎‌

۵- با اتفاقات رخ داده به نظر نمی‌رسد موقعیت سیاسی فتاح کمی فرق کرده است. او حالا حتی با پیشنهاد استعفا روبه‌رو شده است؛ و چهره‌ شاخص اصولگرایی همچون غلامعلی حداد عادل به شدت از او دلگیر است. فتاح در وضعیت جدید کاملا سکوت کرده است، باید دید اقدام بعدی او چیست. آن اقدام می‌تواند خیلی از مسائل را روشن کند، او بر مواضع خود پافشاری می‌کند و یا با یک عقیب نشینی بزرگ به کار خود ادامه می‌دهد؟
منبع: فرارو
ارسال نظر