تاریخ انتشار: ۰۵:۴۰ - ۰۹ شهريور ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ تشریح شد؛

پنهان‌کاری مشکلات با رمز گشایش اقتصادی/ تکرار اشتباه دولت در هدایت نقدینگی با طرح جدید

یک فعال اقتصادی بر این باور است که برای گشایش اقتصادی در کشور مولفه‌هایی لازم است که امروز هیچ یک از آن در دسترس نیست چرا که قبل از اینکه کلید این طرح‌ها به صدا درآید باید بستر برای رونق اقتصادی آن هم از سوی دولت فراهم شود در صورتی که تنها با یدک کشی نام گشایش قصد توجیه رونق اقتصاد را دارند.

اقتصاد۲۴ - فعالان عرصه اقتصاد معتقدند دولت برای ثبات و گشایش اقتصادی باید دورنمایی داشته باشد تا بتواند با نظارت بر اقتصاد فعالیت بخش‌های مختلف در این زمینه را تسهیل و تسریع ببخشد؛ اما تاکنون نشانه‌ای از بروز این سیاست‌ها در اقتصاد نیست.

این در حالی است که با نوسانات ارزی، افزایش بیکاری، عدم ثبات در قوانین و مقررات، عدم اصلاح سیستم بانکی و سیاست‌های مالی، افزایش حجم نقدینگی و هدایت پول‌ها به سمت بازار‌های غیر مولد و سایر چالش‌های به وجود آمده از سیاست دولت ها، دستیابی به گشایش اقتصادی از جنگ با دشمن بیرون از مرز‌ها بسیار سخت‌تر است.

هرچند مدت هاست دولت از اصطلاح جنگ اقتصادی استفاده می‌کند، اما در عمل هیچ اقدامی برای رویارویی با آن انجام نداده و در اصل فعالان اقتصادی را در این عرصه به دلیل نبود استراتژی مشخص سردرگم نگه داشته است.

عوامل موثر بر گشایش اقتصادی در کشور

جمشید عدالتیان شهریاری، عضو سابق اتاق بازرگانی ایران نظرش در رابطه با عوامل موثر بر گشایش اقتصادی در کشور را در گفتگو با اقتصاد ۲۴ چنین تشریح کرد: در تعریف علمی، یک ادوار تجاری مرسوم است که شامل دو مطلب بسیار مهم یعنی، رکود و رونق است.

عضو سابق اتاق بازرگانی ایران می‌گوید: یکی از چالش‌های پیش‌روی اقتصاد ایران، ایجاد رونق اقتصادی در کوتاه‌مدت است موضوعی که دولت‌ها برای گذر از بحران اقتصادی تنها با تکیه بر برنامه‌های مقطعی درصدد پنهان کردن مشکلات هستند.

عدالتیان به اجرای سیاست‌هایی که به اشتباه در اقتصاد اجرایی می‌شود اشاره کرد و گفت: تحریم‌ها مشکلات زیادی را برای اقتصاد ایران خلق کرده است؛ برخی تصمیم‌های غلط، شرایط داخلی را برای تثبیت اقتصاد به بیراهه کشانده و مسیر رونق را دشوار می‌کند و در این شرایط محیط کسب و کار برای سرمایه گذاران اقتصادی ناامن می‌شود و همین موضوع انگیزه‌ای برای ادامه فعالیت در عرصه اقتصاد باقی نمی‌گذارد.


بیشتر بخوانید: خودمان را برای زندگی با دلار ۲۲۵۰۰ تومانی آماده کنیم/ تکرار تراژدی مسکن مهر این بار با نام «اوراق سلف نفتی»/ طرحی که بوی گرانی می‌دهد


این فعال اقتصادی ادامه داد: در واقع اقتصاد کشور یا باید به سمت رکود بیشتر در حرکت باشد و یا رونق را شروع کند که البته بیشتر سیاست‌های دولت اقتصاد را به طرف رکود هدایت می‌کند.

به گفته عدالتیان، باید در ابتدای گشایش اقتصادی شاهد تثبیت اهداف و برنامه‌های توسعه‌ای دراقتصاد باشیم، یعنی شاخصه‌های اقتصادی تثبیت و شرایط، مطلوب‌تر از گذشته می‌شود، در نتیجه می‌توان ادعا کرد که اقتصاد به سمت بهبود حرکت داشته باشد، این زمان می‌توان از گشایش اقتصادی حرفی به میان آورد.

وی در ادامه گفت: ما همچنان در دوران رکود تورمی به سر می‌بریم و شاید دولت طرح‌ها و نظرات مختلفی در راستای گشایش اقتصادی ارائه دهند و فعالیت‌هایی مانند فروش نفت به مردم برای جبران کسری بودجه را به انجام رساند، اما این مسئله هیچ یک از شاخص‌های اصلاح اقتصادی را دربرنمی‌گیرد و همچنان حاکی از آن است که دوران رونق شروع نخواهد شد.

عدالتیان می‌گوید: برای گشایش اقتصادی ابتدا باید در مرحله‌ اول به ثبات نسبی در اقتصاد برسند و بعد از آن اقتصاد به سمت رونق پیش می‌رود، اما در حال حاضر شرایط به صورتی نیست که بتوانیم صحبت از رونق اقتصادی داشته باشند چراکه هیچ یک از این اقدامات حتی در مرحله نخست نیز قرار نگرفته است.

عضو سابق اتاق بازرگانی ایران یادآور شد: وظیفه‌ دولت هم اکنون در بهترین حالت این است که کاری کند که بیکاری افزایش پیدا نکند، کسری بودجه را تأمین کند، ارزش پول ملی را در وضعیت فعلی نگه دارد و وضعیت ارز را به ثبات برساند و اجازه افزایش نرخ تورم را ندهد.

عدالتیان معتقد است، فعالان اقتصادی در ایران با توجه به تشدید مشکلات حاصل از رکود اقتصادی که از سال‌های گذشته تا امروز با آن‌ها روبه‌رو بوده‌اند، فضای سختی را تجربه می‌کنند؛ هرچند این مشکلات در فضای تحریم‌ها، شدت گرفته، اما باید پذیرفت که قبل از تشدید این تحریم‌ها، اقتصاد کشور با تصمیمات اشتباه و نبود الزامات رونق دست به گریبان بوده و هست!

با چه تدبیری قصد تحمیل مشکلات جدید به اقتصاد را دارند؟

وی تصریح کرد: با بحران‌هایی مانند نبود عدالت مالیاتی و مواجهه با مشکلات تامین اجتماعی، کمبود نقدینگی در اقتصاد مولد و از همه مهتر رشد افسارگسیخته تورم و شوک‌های قیمتی به همراه افزایش حجم نقدینگی چگونه می‌توانند از گشایش اقتصادی بگویند و با چه تدبیری قصد تحمیل مشکلات جدید به اقتصاد را دارند؟!

این فعال اقتصادی ادامه داد: هم اکنون تنها حرف از گشایش اقتصادی در میان است و حتی پروژه‌ خاصی نیز در این باره وجود ندارد که بتوان به آینده این مهم امید داشت؛ چرا که با تکرار اشتباه از سوی دولت آن هم با ارائه طرح‌های غیر کارشناسی شده، هدایت نقدینگی به سمت بازار‌های غیر هدف قطعی و موجب ایجاد مشکلات جدید در اقتصاد خواهد شد.

عضو سابق اتاق بازرگانی ایران در پایان تاکید کرد: برای گشایش اقتصادی در کشور مولفه‌هایی لازم است که امروز هیچ یک از آن در دسترس نیست چرا که قبل از اینکه کلید این طرح‌ها به صدا درآید باید بستر برای رونق اقتصادی آن هم از سوی دولت فراهم شود در صورتی که تنها با یدک کشی نام گشایش قصد توجیه رونق اقتصاد را دارند.

ارسال نظر