اقتصاد۲۴ - در حالی که در چند روز گذشته شاخص بازار سهام حدود ۱۲ درصد ریزش کرده بود ولی روز سه شنبه با شروع معاملات صفهای فروش جمع شد و شاخص بیش از یک و نیم درصد رشد کرد اما این سیر صعودی تا کی ادامه دارد؟
برخی این صعود را دستوری و برخی نیز آن را مقدمه خیزش دوباره شاخص بورس می دانند. موضوع دخالت دولت در بازار سرمایه اگرچه به طور مستقیم و رسمی مطرح نمی شود اما قطعاً مانند سایر بخش های اقتصاد انکارناشدنی است. این دخالت البته گاهی می تواند به سود سرمایه گذاران باشد و گاهی نیز نظم و تعادل بازار را به هم بریزد.
با این همه اما تصمیم های دولت درباره دارا دوم، موج اخبار مثبت و البته حمایت دو روزه حقوقی ها از بازار روند ریزش را معکوس کرد. نکته قابل توجه اما شاید محتاط تر شدن سرمایه گذاران باشد، چرا که طی چند ماه گذشته بازار هیچ گاه چنین ریزشی را تجربه نکرده بود، موضوعی که همایون دارابی آن را غیر منتظره می داند و به اقتصاد۲۴ می گوید: انتظار نداشتیم چنین میزان افتی را در بازار شاهد باشیم اما فشار عرضه و بههم خوردن بالانس نقدینگی، باعث کاهش قیمت ها شد و بیش از یک اصلاح عادی بود.
با این همه برخی نیز به آینده کوتاه مدت بازار کمی بدبین هستند. ایمان رئیسی، کارشناس بازار سرمایه در این زمینه گفته بود: از اینجا به بعد بازار سهام بالا و پایین زیادی دارد، اتفاقات سیاسی هم نزدیک است و روی بازار سهام تاثیر میگذارد.
وی خاطرنشان کرده بود: از لحاظ تکنیکال اگر بازار قیمتهای قبلی خود را تجربه کند و دوباره ریزش کند، ریزشی بدتر از الان را شاهد خواهیم بود ولی این احتمال نیز وجود دارد که بازار از قیمتهای قبلی خود با قدرت عبور کند هر چند شاید بعید به نظر برسد.
با این حال اما کارشناسان بسیاری معتقدند بازار اگرچه ممکن است بازدهی پرشتاب چند ماه گذشته را نداشته باشد اما می توان امیدوار بود که روند رو به رشد شاخص همچنان ادامه خواهد داشت به خصوص اینکه توجه دولت به بازار سرمایه همچنان پابرجاست.
روند صعودی بازار ادامه خواهد داشت؟
همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفتگوی خود با اقتصاد۲۴ می گوید: واقعیت این است که اصلاح بازاری که از سطح دو میلیون آغاز شد به دلایلی مانند سهام عدالت مقداری بیش از اندازه طول کشید. انتظار نداشتیم چنین میزان افتی را در بازار شاهد باشیم اما فشار عرضه و به هم خوردن بالانس نقدینگی، باعث کاهش قیمت ها شد و بیش از یک اصلاح عادی بود.
وی می افزاید: اما ظرف 48 ساعت گذشته تصمیم های خوبی گرفته شد و رایزنی های زیادی بین اعضای شورای عالی بورس و مسئولان دولتی برای به تعادل رسیدن بازار انجام گرفت و همچنین مشکل سهام عدالت هم حل شد.
بیشتر بخوانید: بازار سرمایه گنجایش تحول در اقتصاد را ندارد/ هشدار درباره بیاعتمادی مردم به بورس
این کارشناس بازار سرمایه تصریح می کند: البته باید در نظر داشت که بازار نه یک روزه پایین آمده و نه یک روزه بر خواهد گشت و معمولاً دوره های اصلاح و استراحت چند روزه هستند و هنوز زود است که بخواهیم درباره روند آتی بازار اظهارنظر دقیقی داشته باشیم.
دارابی با بیان اینکه سرعت افت بازار این بار بالا بود و امیدواریم سرعت برگشت بازار نیز متناسب با آن باشد، اظهار میکند: معمولاً دوره های بازگشت همانند افت زمانبر و با فراز و فرود همراه هستند. در نهایت مهم این است که بازار به تعادل نسبی رسیده که این خود ارزشمند است.
دخالت دولت نوعی احساس مسئولیت به سرمایه های مردم است
این کارشناس بازار سرمایه درباره موضوع دخالت دولت در بازارها نیز می گوید: سهم دولت در اقتصاد کشور ما بالای 80 درصد است اما حتی در اقتصادهای لیبرالی مانند آمریکا هم دولت نسبت به کلیه فعالیت های اقتصادی از جمله بازار سرمایه احساس مسئولیت می کند. نفس ایجاد دولت این است که نسبت به تحولات و دارایی های مردم جامعه حساس باشد. این دخالت نیست بلکه نوعی از احساس مسئولیت نسبت به مسائل اقتصادی است.
دارابی تصریح می کند: هر چند که نحوه این دخالت قابل بررسی است و باید درباره آن بحث شود، اما در شرایط فعلی حساسیت دولت نسبت به بازار سرمایه شاید ضروری است و صرف نظر از اینکه در بخش هایی مانند نفت مشکلاتی وجود دارد اما سیاست گذاری دولت در بازار مثبت بوده است.
همچنین وی با اشاره به رفتار حقوقی ها در بازار سرمایه طی روزهای گذشته می گوید: در مجموع حقوقی ها نمره قبولی می گیرند. به خصوص روز دوشنبه صندوق ها وارد شدند و برخی از هلدینگ ها به کمک آنها آمدند و این مسئله بسیار در روند بازار موثر بود.
به بازار سرمایه خوشبین هستیم
دارابی خاطرنشان می کند: در مجموع به بازار سرمایه امیدوار هستیم به خصوص این مسئله به تصمیم های دولت در دو حوزه نرخ بهره و خصوصی سازی مرتبط است. بازار پتانسیل های خوبی دارد. امیدواریم دولت شرکت های خوب خود را از جمله در حوزه های نفت، گاز و پتروشیمی روانه بازار کند.
وی می افزاید: همچنین از دولت انتظار می رود هزینه مبادله شرکت ها را کاهش دهد و قید و بندها را از فعالیت های اقتصادی بکاهد و به آنها اجازه دهد بدون قیمت گذاری دستوری، در اقتصاد تولید ثروت کنند چرا که به شدت به آن نیاز است.
این کارشناس بازار سرمایه درباره عرضه سهام شستان (پتروشیمی گلستان) نیز می گوید: هرچقدر که دولت تصدی گری خود را در اقتصاد کاهش دهد به نفع مردم خواهد بود. سوابق نشان می دهد که دولت نباید شرکت داری و بنگاه داری کند و این بخش را باید به خصوصی ها واگذار کند.
داربی می افزاید: دولت بهتر است به موضوعاتی مانند عدالت و امنیت بپردازد و نباید در اقتصاد تصدی گری داشته باشد.