تاریخ انتشار: ۱۳:۱۲ - ۰۴ شهريور ۱۳۹۹
باید‌ها و نباید‌های گشایش اقتصادی در گفتگو با اقتصاد ۲۴؛

بازار سرمایه گنجایش تحول در اقتصاد را ندارد/ هشدار درباره بی‌اعتمادی مردم به بورس

یک کارشناس بازار سرمایه معتقد است: رمز گشایش اقتصادی کشور تنها در برطرف کردن محدودیت‌های صادراتی، تعادل بخشی در بازار ارز و ایجاد اعتماد در بین مردم است، لذا بازار سرمایه به تنهایی نمی‌تواند تحول در اقتصاد را به وجود بیاورد.
بازار سرمایه
مهرشاد نبی، اقتصاد۲۴- مدل گشایش اقتصادی که از سوی دولت مطرح شده است انتقادات زیادی را به همراه داشته است؛ کارشناسان معتقدند دولتمردان فراموش کرده‌اند هیچ اقتصادی در دنیا با یک تصمیم یا طی یک هفته پویا نشده و دچار گشایش یا تحول اقتصادی نخواهد شد.
 
رئیس‌جمهور اواسط مردادماه سال جاری در جلسه هیئت دولت خبر از گشایش اقتصادی داد، خبری که به پشتوانه برخی اظهارات دولتی‌ها از جمله رئیس دفتر و مشاور رئیس جمهور، مبنی بر دادن خبر خوش اقتصادی، موجب گمانه زنی‌های مختلف شد که تنها به فروش اوراق نفتی در بورس خلاصه شد.
 
با این حال اظهارات معماگونه و غیردقیق رئیس‌جمهور درباره گشایش اقتصادی، با تعجب و انتقاد بسیاری از رسانه‌ها و حتی نشریات حامی دولت مواجه شد. این درحالی است که صاحبنظران در همین رابطه معتقد بودند تصور گشایش اقتصادی موضوعی خاص بود این در حالی است که ابزار اوراق بهادار سلف نفتی در حال حاضر اجرایی می‌شود و این اوراق سلف از طریق بورس انرژی به فروش می‌رسد.

گشایش اقتصادی در حد حرف، یعنی شکست!

حمید میرمعینی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ درباره وعده گشایش اقتصادی دولت گفت: در اقتصاد، چیزی به نام گشایش یک روزه وجود ندارد. گشایش اصلی اقتصاد باید مبتنی بر سیاست‌گذاری‌های صحیح و ایجاد اصلاح در روند بودجه‌ریزی و قوانین اداره اقتصاد باشد.
 
وی با اشاره به اینکه در مرحله نخست باید موضوعات گشایش در اقتصاد که از سوی دولت مطرح و بر سر زبان‌ها افتاده است به خوبی شفاف سازی شود، گفت: فروش اوراق سلف نفتی در این طرح دولت اجرایی نشده است چرا که از همان ابتدا با ابهامات زیادی روبرو بود که هیچ یک از آن‌ها از سوی دولت شفاف بازگو نشده بود.
 
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که آیا بورس می‌تواند راهی برای گشایش اقتصاد فعلی کشور باشد؟ گفت: متاسفانه بازار سرمایه نمی‌تواند به تنهایی راهی برای گشایش اقتصاد کشور محسوب شود؛ این نوع طرح‌ها یکشبه قابل اجرا نیست.

وی تصریح کرد: برای گشایش اقتصادی نیاز به یک پشتوانه قوی و یک برنامه ریزی منسجم، به علاوه رفع کامل محدودیت‌های ایجاد شده از سوی دولت است. گشایش اقتصادی زمانی قابل اجراست که تغییرات کلان اساسی در بخش سیاست‌های کلان نظام به وجود بیاید، در غیر این صورت نمی‌توانید در زمانی که هم تحریم هستید هم اقتصاد وابسته به درآمد‌های ارزی است و هم در صادرات با محدودیت‌های جدی روبرو هستید تنها با مطرح کردن برخی از مسائل و طرح‌ها به استقبال گشایش اقتصادی با همه تعارض‌هایی که در آن وجود دارد، بروید.

میر معینی ادامه داد: بنابراین این‌ها همه در حد شعار است، اینطور نیست که تمام مبانی اقتصادی و بنیانی اقتصاد یک شبه آماده شود چراکه تحول اقتصادی با حرف سازگار نیست.
 
کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: بازار سرمایه هم اعتماد لازم را نسبت به تحولات اقتصادی ندارد چرا که این بازار اعتماد خود را به بسته‌ها و طرح‌های دولت از دست داده و ایجاد گشایش اقتصادی از این طریق بسیار ناممکن است.
 
وی یادآور شد: بازار سرمایه گنجایش اینکه بتواند گشایش و تحول اقتصادی ایجاد کند را ندارد. طی ۸ ماه گذشته که بورس بهترین فرصت برای ایفای نقش در اقتصاد را داشت، نتوانست و فرصت سوزی کرد و فقط نقدینگی وارد شده به این بازار صرف زرق و برق اعداد بر روی تابلوی بورس شد.
 
میرمعینی افزود: در حال حاضر شاهد ریزش‌هایی هستیم که ناشی از رفتار توده واری است که اتفاق افتاده و بدون هیچ بهره برداری از این جریان نقدینگی و اقبال آن، رویکرد مثبت مردم به بازار را از دست داده ایم.
 
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، از ابتدای ریزش‌ها در بورس مسئولان بار‌ها تاکید داشتند که این گذری است و نیازی به فروش سهام‌ها و خروج نقدینگی از این بازار نیست، اما این گفتار، تحت هیچ عنوان صیانت و حمایت از بازار نبود و تنها در حرف و مجاب کردن کلامی مردم به ماندن در بورس خلاصه شده است.

بورس در حال گذراندن دوره اصلاح خود است

وی تاکید کرد: امروز مردم حرف‌های بدون پشتوانه عملی مسئولان را خیلی قبول ندارند و بازار در حال گذراندن دوره اصلاح خود است.
 
میرمعینی با اشاره به اینکه در صورت بهبود اقتصادی باز هم سهام‌هایی با پشتوانه محکم به افزایش خواهند رسید؟ گفت: سهام‌های قوی باز هم به بازار سرمایه برمی‌گردند و جای نگرانی نیست. البته بهبود اقتصادی با این نوع وعده ها و حرف و حدیث‌ها فرق دارد و قابل اجرا نیست. در صورتی که توافق اقتصادی با چین جامه عمل بپوشانند و اجرایی شود می‌تواند تا حدودی وضعیت اقتصاد کشور را بهبود بخشد چراکه در این زمان یکسری از رفتار‌های اقتصادی دولت تغییر می‌کند و دولت به منابع ارزی جدید دست پیدا می‌کند و سرمایه گذاری‌های جدید چین در ایران قطعاً اثرگذار خواهد بود، اما این به سرعت نیست و در بلند مدت و میان مدت قابل دسترسی است و در صورت اجرایی شدن کامل توافق خواهد بود.
 
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، این اتفاقات اخیر در بورس هم دستخوش همین موضوع است. دولت نیاز به منابع مالی دارد و با کسری شدیدی روبروست از این رو بازار سرمایه را محلی برای کسب منابع برای جبران کسری‌ها می‌داند.
 
وی تصریح کرد: علی رغم اینکه نرخ رشد ارز عامل منفی برای ساختار اقتصاد بوده و تورم بیشتری را ایجاد می‌کند، اما همین موضوع باعث چرخش دارایی شرکت هاست که قطعاً تاثیر مثبت بر روی بازار سرمایه گذاشت، اما با اجرایی شدن توافقات اقتصادی ایران و چین باید شاهد عملکرد مثبت شرکت‌ها برای بهره وری در اقتصاد باشیم.
 
کارشناس بازار سرمایه در پایان می‌گوید: رمز گشایش اقتصادی کشور تنها در برطرف کردن محدودیت‌های صادراتی، تعادل بخشی در بازار ارز و ایجاد اعتماد در بین مردم است، لذا بازار سرمایه به تنهایی نمی‌تواند تحول در اقتصاد را به وجود بیاورد، لذا وعده بهبود اقتصاد با سیاست‌های بازار سرمایه مغایرت دارد و تجربه نشان داده این نوع طرح ریزی‌ها محکوم به شکست خواهد بود و با ایجاد ریسک‌های شدید، اقتصاد مخاطرات بیشتری را باید متحمل شود.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ ترکیب احتمالی النصر مقابل پرسپولیس

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

آغاز واریز حقوق بازنشستگان کشوری به همراه شگفتانه ۳ میلیون تومانی

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پرهیز از طمع به اموال دیگران، ثروتی حاضر و نقد!

فیلم/سرمای شدید هوا در راه ایران؛ مسئولین هشیار باشند

تعطیلی کامل برنامه هسته‌ای، شرط آمریکا برای مذاکره با ایران!

این داروی گیاهی مانع از ابتلا به آلزایمر می‌شود

بیانیه ارتش لبنان درباره تحصن در جاده فرودگاه بین‌المللی بیروت

ترامپ همچنین مایل به مذاکره با تهران است

مشاور امنیت ملی آمریکا: درمورد ایران، همه گزینه ها روی میز است

زلنسکی: آماده‌ایم که مذاکره کنیم

مذاکرات درباره مرحله دوم توافق با حماس

شیخ نعیم قاسم: جلوگیری از فرود هواپیمای ایران در لبنان، اجرای تصمیم اسرائیل است

توئیت جدید حساب کاربری رهبر انقلاب به زبان عبری

پزشکیان: آیا ما به دنبال جنگ هستیم؟

فیلمی حیرت انگیز از استقرار ماهواره‌های استارلینک در مدار زمین

فیلم/۱۱ میلیون مسکن ساختیم ولی فقط ۲ میلیون نفر به مالکان مسکن اضافه شد!

فیلم/هدیه ۱۰ هزار دلاری شیخ کویتی به بازیکن زن ایرانی!

تصاویر کانکس پلیس نصب شده در نزدیکی درب کوی دانشگاه تهران

آلینا کابایوا معشوقه پوتین کیست؟

ازدحام مردم مقابل محل اقامت النصر در تهران

اطراف دانشگاه شریف هم امنیت لازم را ندارد

رئیس اتحادیه کانون‌های وکلا، وکالت اولیای دم مرحوم خالقی را عهده‌دار شد

دومینوی گرانی به بازار لوازم خانگی رسید

عذرخواهی و پیگیری‌های ویژه اعضای دولت برای دلجویی از خانواده خالقی

پدر امیرمحمد خالقی: راضی نیستیم خون فرزندمان پایمال شود

تحویل محموله بمب‌های سنگین آمریکا به تل‌آویو

معاون وزیر راه: تهدید اسرائیل به زدن هواپیمای ایرانی در صورت پرواز به سمت بیروت؟

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ احتمال کاهش قیمت دلار با تداوم پیش‌فروش سکه

پیش بینی بورس فردا دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۴۰۳

مشکلات حقوقی مادر علی انصاریان همچنان پابرجاست

سرانجامی شوم با بازی جرات و حقیقت

تهدید زن جوان توسط سارق موبایلش

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲۹ بهمن ۱۴۰۳/ قیمت طلا با پیش‌فروش سکه ریزشی می‌شود؟

فیلم/ شفق قطبی از ایستگاه فضایی بین‌المللی

کشف جسد سوخته زن جوان در بیابان‌های گرمدره

همه چیز در مورد سریال آبان + اسامی بازیگران

هشدار جدی به تهرانی‌ها؛ باد شدید در راه است

یک علامت شایع کمبود یُد

اختلال خواب چیست و چگونه درمان می شود؟

گیخاتو خان کیست؟| مبتکر اولین اسکناس

فیلم/ ارتباط نادر عضوی از قبیله بدوی با مردم

علائم اولیه سرطان زبان چیست؟

عکس/ چهره خاص و دیدنی دلکش دهه ۵۰ با تاج کاغذی

کمبود کدام ویتامین باعث سفیدی مو می‌شود؟

وعده سیب‌زمینی ۲۹ هزار و ۵۰۰ تومانی وزارت جهاد؛ روند صعودی قیمت سیب‌زمینی ادامه دارد

درآمد‌های لرزان بودجه، خرج مُسکن یارانه‌ها / رنگین کردن سفره فقر محرومان با کالابرگ الکترونیکی

مذاکرات استقلال با ماتزاری ادامه دارد

عکس/ استایل شیک بهنوش طباطبایی با دستبند و انگشتر لاکچری

عکس/ آخرین تمرین تیم استقلال قبل از بازی با الریان

عکس/ گریم متفاوت بهزاد فراهانی و وثوقی ۵۱ سال پیش در یک فیلم سینمایی

گزارش ترک فعل بانک مرکزی روی میز دادسرای دیوان محاسبات

ماجرای هولناک کشف جسد سوخته زن جوان در بیابان‌های گرمدره