تاریخ انتشار: ۱۳:۰۷ - ۲۱ شهريور ۱۳۹۹
در گفتگو با اقتصاد ۲۴ بررسی شد؛

کمک صندوق توسعه، بورس را از بحران خارج می‌کند؟/ برندگان بازار سرمایه از زبان عضو شورای عالی بورس

سعید اسلامی بیدگلی می گوید: اگر گیرهایی که در بخش واقعی اقتصاد وجود دارد، برداشته شود، شرکت های بورسی جان دار می شوند. این اقدامات مهمتر از آن است که پول برای خرید سهام اختصاص داده شود و تقاضا در بازار توسعه داده شود.

اقتصاد۲۴ - نزول های پی در پی بازار سرمایه طی چند هفته گذشته ورق بازار سرمایه را از صعودهای شارپی برگردانده است. حالا میلیون ها سهامداران مضطرب منتظرند تا بازار به روند متعادلی بازگردد. با وجود گزارش های خوب ماهانه شرکت ها و البته رشد سایر بازارها به دلیل ترس در بازار صف های فروش به قوت خود باقی بود، هرچند بازار روز چهارشنبه با یک خبر مهم از فشار عرضه هایش کاسته شد.

علی ربیعی طی روزهای گذشته خبر داد که قرار است یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به کمک بازار سرمایه بیاید. در واقع دولت به فکر تزریق نقدینگی به این بازار از منبع جدیدی افتاده و رایزنی ها برای تزریق یک درصد از صندوق توسعه ملی به بورس در جریان است، اتفاقی که شاید برای متعادل کردن بازار لازم به نظر برسد اما کافی نیست.
 
با این همه اما این اقدام مخالفانی را نیز دارد. برخی اقتصاددانان معتقدند نباید از منابع عمومی برای کمک به بازار جهت منافع عده دیگری از مردم کمک شود.

از سوی دیگر برخی از فعالان بازار نیز این‌گونه مداخلات دولت را نمی‌پسندند و آن را یک حمایت غیرمنطقی در جهت دور کردن شاخص از تعادل تعبیر می‌کنند و معتقدند رانت‌جویان پنهان بازار، از این تصمیم استقبال خواهند کرد. علاوه‌ بر این، برخی معتقدند این مسئله یک سیگنال منفی نیز به انتظارات بازار خواهد داد که تداوم حرکت سبز شاخص نیاز به یک محرک خارجی دارد. نکته دیگر این است که استفاده از منابع صندوق توسعه ملی، به تعبیر دقیق‌تر استقراض از منابع بانک مرکزی است که نتیجه آن ایجاد یک موج تورمی جدید است.
 
با این همه اما بسیاری نیز با این اقدام موافقند و معتقدند حمایت دولت می تواند به بازگشت اعتماد مردم به بازار سرمایه کمک کند. با این حال اما هنوز چگونگی این حمایت مشخص نشده است.

آزادسازی به جای حمایت مالی از بورس

با این همه سعید اسلامی بیدگلی، عضو شورایعالی بورس در گفت و گو با اقتصاد۲۴ می گوید: به نظر می رسد تا زمانی که ساز و کار کمک صندوق توسعه ملی مشخص نشود نمی توان درباره آن اظهارنظر قطعی کرد. باید دید این حمایت قرار است از چه طریقی صورت گیرد.

وی می افزاید: عدم مشارکت صندوق توسعه ملی در بازار سرمایه موضوعی بوده که همواره در دوره های مختلف مطرح شده است. تعدادی از اقتصاددانان با این موضوع مخالف هستند که احتمال دارد در مجموع این حمایت به اقتصاد کلان آسیب بزند اما دولت هم متوجه این مسئله است که بخش زیادی از سرمایه های مردمی به دلایل متعددی وارد بازار سرمایه شده است و نگرانی های اقتصادی، اجتماعی طبقه متوسط، دولت را بر آن داشته که به طرق مختلف از بازار حمایت کند.

اسلامی بیدگلی با یادآوری این موضوع که تا سازوکارها مشخص نشود نمی توان نظر قطعی داد، می گوید: به نظر می رسد مسیر اولیه حمایت از بازار سرمایه از رفع اشکالات جدی در اقتصاد می گذرد. برای مثال اگر قیمت گذاری دستوری از خودرو حذف شود، رانت های صنعت فولاد از بین برود، قیمت لاستیک آزاد شود و اقداماتی که دولت به راحتی توان انجام آن را دارد؛ به بازار سرمایه کمک می شود.

عضو شورای عالی بورس تصریح می کند: صنایعی در بورس وجود دارد که با انواع اقدامات رانت جویانه قفل شده اند که اگر این صنایع آزاد شوند قول می دهم تا 6 ماه سبز باشد. اگر گیرهایی که در بخش واقعی اقتصاد وجود دارد، برداشته شود، شرکت های بورسی جان دار می شوند. این اقدامات مهمتر از آن است که پول برای خرید سهام اختصاص داده شود و تقاضا در بازار توسعه داده شود.

سه توصیه به سهامداران بازار سرمایه

اسلامی بیدگلی می گوید: ما همواره و به طور مرتب اعلام کردیم که سرمایه گذاران ضروریات زندگی خود را وارد بازار سرمایه نکنند. سه توصیه به سهامداران شده است که در وهله نخست باید سرمایه گذاران بدانند که حتی حرفه ای های بازار، خودروی خود را نمی فروشند تا وارد بازار سرمایه کنند چه برسد به افرادی که الفبای سرمایه گذاری را نمی دانند.

عضو شورای عالی بورس می افزاید: توصیه دیگر این است که افرادی که دانش کافی در معاملات ندارند، از طریق نهادهای رسمی سبدگران یا مشاوران حرفه ای وارد بازار سرمایه شوند، افرادی که از طریق کانال هایی مجهول در فضای مجازی وارد بازار شده باید تاوان اشتباهات آن ها را بپردازد.
 
وی همچنین می گوید: توصیه سوم این است که نگاه غالب در بازار سرمایه بلند مدت است. اگرچه کسانی هستند که روز معامله گر هستند اما این افراد حرفه ای های هستند که تمام وقتشان را در بازار سپری می کنند، اما حتی در بسیاری از حرفه ای ها نیز نگاه به بازار بلند مدت است.

قانون برنده در بازار سرمایه

اسلامی بیدگلی خاطرنشان می کند: به هیچ عنوان قابل توجیه نیست که افرادی این هفته یک سهم خود را در قیمت 1400 تومان در صف فروش قرار می دهند و هفته آینده به صف خرید همان سهم در قیمت 2700 تومان می روند. در این یک هفته چه اتفاقی رخ داده است که اینگونه عمل می کنند.
 
عضو شورای عالی بورس یادآور می شود: توصیه ما به سهامداران این است که اگر سهم شان ارزنده است نگران افت و خیز بازار نباشند. برنده بازار سرمایه کسی است که در بازار می ماند. این قانون بسیار جدی و مهم است.
ارسال نظر